Przepis na nóżki wieprzowe

Zimne nóżki wieprzowe

Zimne nóżki wieprzowe

Klasyczne zimne nóżki czyli z samych nóg wieprzowych, bez zbędnych ulepszaczy. Jak sama nazwa mówi są to zimne nóżki, więc podajemy je schłodzone z lodówki, bo wiadomo, ze w cieple się rozpłyną
Nóżki wieprzowe w galarecie

Nóżki wieprzowe w galarecie

Wyjąc nóżki, wywar przecedzić, doprawić do smaku solą. Ja używam nóżki przednie, krótsze. 3 nóżki wieprzowe, 2 listki laurowe, 6 ziaren pieprzu czarnego, 4 ziarna ziela angielskiego, cebula, pietruszka, kawałek selera, 2 marchewki, 3 ząbki czosnku, sól,2 białka,Nóżki oczyścić, ewentualnie opalić aby pozbyć się szczeciny. Włożyć razem z obraną i umytą włoszczyzną, dodać przyprawy ( czosnek dodaję do gotowania, nie dodaję surowego czosnku ugotowanych nóżek) zalać zimną wodą i gotować na niewielkim ogniu aż nóżki będą miękkie – będą się rozpadały (4-5 godzin). 3 nóżki
GALARETA WIEPRZOWA Z GOLONEK I NÓŻEK

GALARETA WIEPRZOWA Z GOLONEK I NÓŻEK

2 nóżki wieprzowe (najlepiej przednie, są bardziej kleiste). 2 średnie golonki wieprzowe (tylnie, mają więcej mięsa). 1/ Nóżki i golonki dokładnie umyć i oczyścić w zimnej wodzie (ewentualnie gdy jest taka potrzeba, to opalamy nad gazem). 2/ Po tym czasie gotowania wyciągnąć nóżki i golonkę na talerz i pokroić (wraz ze skórą) na małe kawałki. 2 nóżki
Nóżki wieprzowe w galarecie

Nóżki wieprzowe w galarecie

Świąteczny klasyk Polskiej Kuchni, czyli "zimne nóżki". Nóżki z kurczakiem dobrze oczyszczamy. 4 nóżki wieprzowe. Do garnka wkładamy ćwiartki kurczaka i nóżki, wlewamy ok 3 l zimnej wody, dodajemy liści laurowy, ziele angielskie i jałowiec, gotujemy ok 2 - 3h na wolnym ogniu. 4 nóżki
Galareta wieprzowa ( zimne nóżki)

Galareta wieprzowa ( zimne nóżki)

Galareta wieprzowa ( zimne nóżki) Składniki. 2 golonki wieprzowe. 2 nogi wieprzowe przednie. 2 golonki wieprzowe. 2 nogi wieprzowe przednie
Galaretka z nóżek wieprzowych

Galaretka z nóżek wieprzowych

Oczyszczone nóżki i golonkę włożyć z powrotem do garnka,. 2 nóżki wieprzowe – nieduże. 2 nóżki wieprzowe – nieduże
Świnki - zimne nóżki - galareta wieprzowa

Świnki - zimne nóżki - galareta wieprzowa

Podanie zimnych nóżek w ciekawej i zabawnej formie w kształcie małych świnek sprawia, że danie to spróbują nawet dzieci, które najczęściej nie przepadają za galaretą wieprzową
Galareta z nóżek wieprzowych i wołowiny

Galareta z nóżek wieprzowych i wołowiny

4 nieduże nózki wieprzowe (1,5 kg). Nóżki wieprzowe opalamy nad gazem, aby pozbyć się ewentualnej włosiny, myjemy, wstawiamy na mały ogień do ok 3 l garnka,. 4 nieduże nózki wieprzowe
Zimne nóżki

Zimne nóżki

W minionej epoce zimne nóżki to było typowo męskie danie. Za śledzika w oleju, tatar czy zimne nóżki. Dokładnie umyte golonki i nóżki wkładamy do garnka i zalewamy wodą
Galareta wieprzowa

Galareta wieprzowa

- 2 golonki wieprzowe. - 2 nóżki wieprzowe. 2 golonki wieprzowe. 2 nóżki wieprzowe. Przepis na galaretę jest ze mną od lat
Zimne nóżki z kurczaka

Zimne nóżki z kurczaka

Ja, chcąc ograniczyć kalorie, zmieniłam nóżki wieprzowe na nóżki kurczaka. Niestety przy tej zamianie konieczne jest dodanie żelatyny, gdyż nóżki z kurczaka nie zawierają wystarczająco dużo tego składnika
Galaretka wieprzowa

Galaretka wieprzowa

składniki na 4 porcje4 nóżki wieprzowewłoszczyzna bez kapusty włoskiej1 ząbek czosnku1 cebula3 liście laurowe3 ziarna ziela angielskiegosól i pieprzprzepisNóżki oczyszczamy , sparzamy. 4 nóżki