Przepis na nóżki wieprzowe

6 Zapisać

GALARETA WIEPRZOWA Z GOLONEK I NÓŻEK

2 nóżki wieprzowe (najlepiej przednie, są bardziej kleiste). 2 średnie golonki wieprzowe (tylnie, mają więcej mięsa). 1/ Nóżki i golonki dokładnie umyć i oczyścić w zimnej wodzie (ewentualnie gdy jest taka potrzeba, to opalamy nad gazem). 2/ Po tym czasie gotowania wyciągnąć nóżki i golonkę na talerz i pokroić (wraz ze skórą) na małe kawałki. 2 nóżki
3 Zapisać

Nóżki wieprzowe w galarecie

Wyjąc nóżki, wywar przecedzić, doprawić do smaku solą. Ja używam nóżki przednie, krótsze. 3 nóżki wieprzowe, 2 listki laurowe, 6 ziaren pieprzu czarnego, 4 ziarna ziela angielskiego, cebula, pietruszka, kawałek selera, 2 marchewki, 3 ząbki czosnku, sól,2 białka,Nóżki oczyścić, ewentualnie opalić aby pozbyć się szczeciny. Włożyć razem z obraną i umytą włoszczyzną, dodać przyprawy ( czosnek dodaję do gotowania, nie dodaję surowego czosnku ugotowanych nóżek) zalać zimną wodą i gotować na niewielkim ogniu aż nóżki będą miękkie – będą się rozpadały (4-5 godzin). 3 nóżki
Więcej przepisów na %s strony