Przepis na mięso peklowane gotowane

87 Zapisać
peklowanie mięsa

peklowanie mięsa

w ramach przygotowań wielkanocnych postanowiłam spróbować samodzielnie zapeklować mięso. mięso powinno w solance leżeć minimum tydzień
33 Zapisać
Peklowanie mięsa do wędzenia

Peklowanie mięsa do wędzenia

Ja peklowałam karczek i szynkę, sama tego nie wędziłam bo zrobił to kolega a mięso wyszło idealne. Do przygotowanej
18 Zapisać
Boczek peklowany gotowany

Boczek peklowany gotowany

Ostudzić i tak przygotowamą marynatą zalać zrolowane uprzednio mięso. Jak już wspominałam wielokrotnie, rzadko kiedy kupujemy wędliny
7 Zapisać
Peklowanie mięsa i wędzony schab

Peklowanie mięsa i wędzony schab

Mięso myjemy i osuszamy. Mięso delikatnie puchnie. Po uwędzeniu mięso parzymy. Po uwędzeniu mięso parzymy. Około 1/4 roztworu przelewamy do garnka, pozostałą częścią zalewamy mięso. Po 10 dniach mięso wkładamy do siatki lub związujemy sznurkiem. W tym celu wkładamy do gotującej się wody, która osiągnęła 80 stopni C i parzymy około 50 minut, aż mięso osiągnie w środku 65-70 stopni C. W tym celu wkładamy do gotującej się wody, która osiągnęła 80 stopni C i parzymy około 50 minut, aż mięso osiągnie w środku 65-70 stopni C
4 Zapisać
Schab peklowany gotowany, podany z piklami

Schab peklowany gotowany, podany z piklami

Zanim jednak mięso było ugotowane najpierw marynowało się w mieszance przypraw w połączeniu z niewielką ilością soli peklowej
0 Zapisać
Boczek peklowany i gotowany

Boczek peklowany i gotowany

Dzisiaj potrawa nie tylko świąteczna, ale taka, którą przygotowuję co jakiś czas. Polecam Wam boczek peklowany i gotowany
61 Zapisać
Szynka peklowana pieczona w niskiej temperaturze

Szynka peklowana pieczona w niskiej temperaturze

Ale i tak mięso było ładnie, równo zapeklowane. Kupując mięso warto zwrócić uwagę na jego jakość. Niestety nawet mięso potrafi być nastrzykiwane
49 Zapisać
Domowa wędlina. Schab peklowany, parzony, z papryką

Domowa wędlina. Schab peklowany, parzony, z papryką

Kolejna domowa wędlina po łopatce peklowanej, do przygotowania której nie potrzeba ani wędzarni ani specjalnych urządzeń
21 Zapisać
SZYBKIE MIĘSO DO CHLEBA W OSŁONCE BARIEROWEJ

SZYBKIE MIĘSO DO CHLEBA W OSŁONCE BARIEROWEJ

Przyciąć rękaw foliowy , zawiązać ściśle jeden koniec ( na zakładkę) i dobrze upchać mięso. Przepis , który podaję to coś w rodzaju klopsa gotowanego tylko może bardziej ścisłego i lżejszego
8 Zapisać
Schab gotowany w 10 minut

Schab gotowany w 10 minut

Ja mięso przed pierwszym gotowaniem schabu pekluje dodatkowo pół dnia, dzięki temu mamy ładniejszy i smaczniejszy efekt na koniec
5 Zapisać
Szynka gotowana

Szynka gotowana

natarte mięso wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak aby mięso było całe przykryte. mięso cały czas w wodzie następnie powtarzamy gotowanie 5 min. po tym czasie wyjmujemy mięso osuszamy papierowym ręcznikiem i obsypujemy papryką słodką wędzoną i majerankiem wstawiamy do lodówki na minimum 10 godz i SMACZNEGO
5 Zapisać
Szynka gotowana i zapiekana

Szynka gotowana i zapiekana

natarte mięso wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak aby mięso było całe przykryte. mięso cały czas w wodzie następnie powtarzamy gotowanie 5 min. po tym czasie wyjmujemy mięso osuszamy papierowym ręcznikiem i obsypujemy papryką słodką wędzoną i majerankiem wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem na 15-20 min
5 Zapisać
Szynka peklowana pieczona

Szynka peklowana pieczona

Mięso umyć, osuszyć i ułożyć w szklanym lub glinianym naczyniu, zalać przygotowaną zalewą i wstawić do lodówki na 4- 5 dni pamiętając o codziennym obracaniu mięsa. Po tym czasie mięso wyciągnąć z zalewy, osuszyć ręcznikami kuchennymi, posmarować przyprawą do mięs, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 1 godzinę, studzimy i gotowe. Mięso umyć, osuszyć i ułożyć w szklanym lub glinianym naczyniu, zalać przygotowaną zalewą i wstawić do lodówki na 4- 5 dni pamiętając o codziennym obracaniu mięsa. Po tym czasie mięso wyciągnąć z zalewy, osuszyć ręcznikami kuchennymi, posmarować przyprawą do mięs, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 1 godzinę, studzimy i gotowe
4 Zapisać
Boczek gotowany

Boczek gotowany

Natarte mięso wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak aby mięso było całe przykryte. mięso cały czas w wodzie następnie powtarzamy gotowanie 5 min. po tym czasie wyjmujemy mięso osuszamy papierowym ręcznikiem i obsypujemy papryką słodką wędzoną i majerankiem wstawiamy do lodówki na minimum 10 godz i SMACZNEGO
2 Zapisać
Karczek gotowany

Karczek gotowany

natarte mięso wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak aby mięso było całe przykryte. mięso cały czas w wodzie następnie powtarzamy gotowanie 5 min. po tym czasie wyjmujemy mięso osuszamy papierowym ręcznikiem i obsypujemy papryką słodką wędzoną i majerankiem wstawiamy do lodówki na minimum 10 godz i SMACZNEGO
2 Zapisać
Szynka peklowana parzona z czosnkiem niedźwiedzim i candy dla zainteresowanych :)

Szynka peklowana parzona z czosnkiem niedźwiedzim i candy dla zainteresowanych :)

Mięso wkładam do zimnej wody, dodaje pozostałe składniki zalewy i zagotowuję. Do zimnej wody dodaje peklosól, wkładam mięso i wstawiam do chłodnego pomieszczenia - najlepiej na 6-7 dni. Rano wyciągam mięso, odsączam z płynu i wkładam do lodówki na około 4-5 godzin
2 Zapisać
Szynka peklowana chrzanowa - wielkanocna szyneczka

Szynka peklowana chrzanowa - wielkanocna szyneczka

Do zimnej wkładam umyte mięso. Upeklowane, odsączam z zalewy ,obwiązuję sznurkiem bawełnianym. Kolejna propozycja domowej wędliny, szynka peklowana, pieczona z sosem chrzanowym , w aromatycznych przyprawach
1 Zapisać
Peklowany schab paprykowy nadziewany śliwką i żurawiną

Peklowany schab paprykowy nadziewany śliwką i żurawiną

Zapeklowane mięso wyciągamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Wystudzony wywar mieszamy z solą do peklowania, zalewamy nim mięso