Przepis na mazurek z grysikiem

Mazurek mojej babci

Mazurek mojej babci

Taki mazurek moja babcia piecze odkąd sięgam pamięcią. Są przepisy nieśmiertelne. Zapisane na pożółkłych kartkach
Mazurek miodowy z masą grysikową

Mazurek miodowy z masą grysikową

Blachę przed pieczeniem należy wyłożyć papierem do pieczenia lub dobrze natłuścić np. margaryną i oprószyć świeżą bułką tartą
Mazurek tradycyjny

Mazurek tradycyjny

Mieszamy mleko z cukrem i grysikiem i doprowadzamy do wrzenia. Masło roztapiamy z miodem. W misce ubijamy jajka z cukrem, dodajemy roztopione masło, mąkę z proszkiem i sodą i śmietanę
Mazurek Miodowy

Mazurek Miodowy

Miód,margarynę,cukier roztopić. Mąkę przesiać z sodą i solą. Do mąki wlewamy trochę przestudzoną masę z miodu i tłuszczu,a następnie dodajemy całe jaja i wyrabiamy ciasto
Mazurek dla łasuchów

Mazurek dla łasuchów

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka, na stolnicy przygotować mąkę z sodą i wyrobić z utartą masą. Dodać upłynniony miód i śmietanę, zarobić ciasto
Mazurek wielkanocny z szafranem

Mazurek wielkanocny z szafranem

Masło i miód należy stopić w garczku i przestudzić. Mąkę z sodą, cukier puder, jajka i miód z masłem wyrabiamy na ciasto i dzielimy na dwie części
Ciasto jogurtowo-grysikowe z domową masą kajmakową

Ciasto jogurtowo-grysikowe z domową masą kajmakową

gotując wszystko razem lub karmelizując pierw cukier, musimy jednak zmienić trochę proporcje, gdyż pierwsza masa jest bardzo gęsta, typowa dla ciast takich jak mazurek, a druga - rzadsza, warto więc zmniejszyć ilość cukru w pierwszym przepisie i np

Mazurek tradycyjny wg prababci

Mieszamy mleko z cukrem i grysikiem i doprowadzamy do wrzenia. Masło roztapiamy z miodem. W misce ubijamy jajka z cukrem, dodajemy roztopione masło, mąkę z proszkiem i sodą i śmietanę

Mazurek Doroty

Składniki na ciasto zarobić dobrze na stlnicy. Może być problem z nałożeniem ich na blaszkę lub papier do pieczenia, ale wtedy należy zamaczać łyżkę z zimnej wodzie i rozsmarowywać nią ciasto

Mazurek makowo-jabłkowy

Mak sparzyć i zmielić. Margarynę utrzeć z cukrem,dodać na przemian grysik,mak i jabłka,bakalie i proszek na koniec ubitą pianę z białek i lekko wymieszać