Przepis na masa orzechowa do piernika staropolskiego

7 Zapisać
Piernik staropolski długodojrzewający

Piernik staropolski długodojrzewający

Masa powinna niemalże się zagotować. Co roku nie mogę się doczekać świąt Bożego Narodzenia a gdy one nadchodzą to nie mam czasu na nic
6 Zapisać
PIERNIK STAROPOLSKI z nadzieniem ze śliwek z rodzynkami w Brandy i z marcepanem

PIERNIK STAROPOLSKI z nadzieniem ze śliwek z rodzynkami w Brandy i z marcepanem

Masa z suszonych śliwek i rodzynek. Masę chłodzimy, po czym dodajemy do niej mąkę pszenną, jajka, sól, przyprawy do piernika i sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka
2 Zapisać
Piernik staropolski

Piernik staropolski

Masa orzechowa. Ciasto przekładałam masami zaczynając od śliwkowej a polałam go polewą czekoladową. Masa śliwkowa
2 Zapisać
Piernik staropolski

Piernik staropolski

Następnie mieszamy z mąką, sodą oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika
0 Zapisać
Piernik staropolski…

Piernik staropolski…

Ostudzoną masę przelej do misy miksera (możesz też oczywiście wyrabiać ciasto ręcznie) i wyrabiaj mieszadłem z hakiem, dodając stopniowo mąkę, jajka, rozpuszczoną w mleku sodę, sól oraz przyprawę do piernika
0 Zapisać
Piernik staropolski cz II

Piernik staropolski cz II

Wielu osobom szczególnie przypadła do gustu masa orzechowa. w lodówce) dopóki masa nie stężeje. Ciasto na piernik staropolski oczywiście się doczekało
0 Zapisać
Staropolski Piernik Świąteczny - dojrzewający

Staropolski Piernik Świąteczny - dojrzewający

masa orzechowa. masa marcepanowa. Tworzył pod pseudonimem Tadeusz Marek - ale głównie publicystykę muzyczną, utwory i audycje radiowe
0 Zapisać
PIERNIK STAROPOLSKI DOJRZEWAJĄCY

PIERNIK STAROPOLSKI DOJRZEWAJĄCY

masa orzechowa. połówki orzecha do dekoracji. Ściągamy naczynie z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Do letniej masy z miodu, masła i cukru dodajemy przesianą mąkę
0 Zapisać
DOJRZEWAJĄCY PIERNIK  STAROPOLSKI  Z    POWIDŁAMI   I  ORZECHAMI

DOJRZEWAJĄCY PIERNIK STAROPOLSKI Z POWIDŁAMI I ORZECHAMI

MASA ORZECHOWA. Mieszamy aż masa dobrze zgęstnieje. Polecam przepis na bardzo pyszny, miękki piernik staropolski i to domowy
0 Zapisać
Piernik staropolski (piernik dojrzewający)

Piernik staropolski (piernik dojrzewający)

Masa orzechowa. przyprawy do piernika. Składanie piernika. Dodatkowo. Masa orzechowa. przyprawy do piernika. Następnie masę odstawiamy do wystygnięcia
0 Zapisać
Piernik staropolski

Piernik staropolski

Masa orzechowa. bo masa lubi się przypalić. Do letniej masy dodaj całe jajka, mąkę, przyprawę do piernika i sodę rozpuszczoną w zimnym mleku
0 Zapisać
Staropolski piernik świąteczny

Staropolski piernik świąteczny

Posłużę się więc na razie tylko okładką książki, z której przepis pochodzi, a w święta dodam fotografie gotowego już do spożycia piernika
0 Zapisać
Piernik staropolski

Piernik staropolski

Wystudzić i wymieszać drewniana łyżką, dodając po kolei mąkę, jaja, mleko z rozpuszczoną w niej sodą, a na końcu domową przyprawą do piernika
0 Zapisać
Piernik z masłem orzechowym

Piernik z masłem orzechowym

Orzechy włoskie dokładnie zmiksować przy pomocy blendera, trwa to dosyć długo bo musi nam się miksowana masa zrobić tłusta , następnie dodać sól, miód i skórkę, całość jeszcze zmiksować, aby wszystko się dokładnie ze sobą połaczyło
0 Zapisać
Staropolski piernik świąteczny

Staropolski piernik świąteczny

Miód, cukier, smalec i masło umieścić w rondelku i na wolnym ogniu podgrzewać, aż masa się zagotuje i cukier rozpuści
0 Zapisać
Piernik staropolski

Piernik staropolski

Odstawiamy do przestudzenia, aż masa będzie miała temperaturę pokojową. Wprowadziłam zmianę co do nadzienia piernika pozostając przy powidłach śliwkowych, bez masy orzechowej
0 Zapisać
Piernik staropolski

Piernik staropolski

Obciążyłam i wstawiłam na jeden dzień do lodówki, żeby masa i powidła dobrze zastygły. Żeby podczas wałkowania ciasto nie kleiło się, wałkowałam je na papierze do pieczenia formując od razu kształt foremki
4 Zapisać
i ♥ cake - piernik staropolski - etap I

i ♥ cake - piernik staropolski - etap I

Po przełożeniu piernika, ciasto nakryć arkuszem papieru do pieczenia i równomiernie obciążyć deską lub odpowiedniej wielkości książkami