Przepis na masa na parze do tortu

50 Zapisać
Tort orzechowy z masą kawową

Tort orzechowy z masą kawową

żółtka utrzeć z cukrem „do białości” – czyli do momentu, aż powstanie puszysta, jasna masa (ok. Masa kawowa, mimo że prawie w całości składa się z masła, idealnie współgra z całością, dopełnia smaku
41 Zapisać
Tort na ciemnym biszkopcie z masą z serka mascarpone

Tort na ciemnym biszkopcie z masą z serka mascarpone

Całość pokrywamy masą maślaną dzięki której przymocujemy do tortu masę cukrowa (nie może być to masa na bitej śmietanie ponieważ rozpuszcza ona masę cukrową)
19 Zapisać
Tort na waflach z masą czekoladową - przepis z 1956 roku

Tort na waflach z masą czekoladową - przepis z 1956 roku

Gdy masa zastygnie, można torcik polukrować polewą czekoladową. Czekoladę rozgrzać na parze lub w piekarniku
9 Zapisać
Tort makowy z masą kawową i białej czekolady

Tort makowy z masą kawową i białej czekolady

Masa maślana (albo też z margaryną) z alkoholem, ubitymi jajkami na parze takie masy kiedyś się robiło
6 Zapisać
Tort cappuccino z masą kakaową

Tort cappuccino z masą kakaową

Podobne Wilgotny biszkopt i intensywna w smaku masa. Wilgotny biszkopt i intensywna w smaku masa. Całe jajka ubić z cukrem na parze i wystudzić
3 Zapisać
Tort kokosowy z masą z białej czekolady

Tort kokosowy z masą z białej czekolady

Masa z białej czekolady. Czekoladę rozpuszczamy na parze, wlewamy ją do masy i miksujemy. Jajka ubijamy z cukrem na parze (przez ok
2 Zapisać
Tort z masą z białej czekolady i musem truskawkowym... i piesek Loopdidoo ;)

Tort z masą z białej czekolady i musem truskawkowym... i piesek Loopdidoo ;)

masa plastyczna,. Masa z białej czekolady z wanilią. Jajka ubijamy z cukrem na parze (przez ok. Na koniec dodajemy nasionka wanilli, miksujemy
2 Zapisać
Tort z masą maślaną

Tort z masą maślaną

Masa powinna zbieleć i zgęstnieć ale trzeba uważać żeby nie podgrzać jej za bardzo, bo zrobi się słodka jajecznica
1 Zapisać
Tort makowy z masą czekoladową

Tort makowy z masą czekoladową

Masa czekoladowa. Jajka ubić na parze z cukrem, odstawić do wystudzenia. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksować
2 Zapisać
tort komunijny i biszkopt na parze... idealny...

tort komunijny i biszkopt na parze... idealny...

Gdy masa zacznie ładnie przybierać na objętości, miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą i nadal ucieramy przez kilkanaście, a nawet nieco ponad dwadzieścia minut
0 Zapisać
Tort makowy w roli głównej i cała masa różności:-)

Tort makowy w roli głównej i cała masa różności:-)

Jaja ucieramy na parze z cukrem dotąd, aż masa będzie gęsta i puszysta. Do snu ukołysał nas dopiero ptasi trel o świcie
102 Zapisać
Waniliowy tort z kremem maślano-waniliowym z białą czekoladą i malinami

Waniliowy tort z kremem maślano-waniliowym z białą czekoladą i malinami

Na koniec wsyp powoli mąki z proszkiem i delikatnie wymieszaj szpatułką, aby masa nie opadła. Czekoladę rozpuść na parze w kąpieli wodnej i lekko przestudź
78 Zapisać
TORT AJERKONIAKOWY Z BEZAMI NA ROCZEK:)

TORT AJERKONIAKOWY Z BEZAMI NA ROCZEK:)

MASA CUKROWA DO OBŁOŻENIA TORTU. Jeśli uznasz ,ze masa ma odpowiednią konsystencję to nie dosypuj więcej
59 Zapisać
Płonący tort chałwowy

Płonący tort chałwowy

Wyrównujemy i kładziemy kolejny blat, smarujemy czeko-wiśnią i znów masa. Jajka ubić na parze na puszystą masę razem z cukrem
50 Zapisać
Tort czekoladowo – pomarańczowy

Tort czekoladowo – pomarańczowy

Jeśli się zagapimy i masa nam za bardzo stwardnieje, proszę na sekundę włożyć ją do mikrofali i wymieszać
32 Zapisać
Tort orzechowy na waflach

Tort orzechowy na waflach

Pierwszy wafel układamy pianą do góry, masa i przykrywamy stroną z pianą.        Żółtka z cukrem ubić na parze
29 Zapisać
Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aş masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość)
28 Zapisać
Tort czekoladowo malinowy.

Tort czekoladowo malinowy.

Bazą tortu jest biszkopt nasączany czekoladowym. napartej gorąco polecam przygotowanie tego tortu – gwarantuję, że