Przepis na masa do piernika staropolskiego

37 Zapisać
Piernik staropolski - dojrzewający II

Piernik staropolski - dojrzewający II

masa marcepanowa (opcjonalnie). Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sodę, przyprawę do piernika i zmielone migdały
15 Zapisać
Piernik staropolski – przepis

Piernik staropolski – przepis

Gdy masa jest już chłodna dodajemy przesianą mąkę, całe jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól oraz przyprawę do piernika
7 Zapisać
Staropolski piernik dojrzewający najlepszy ze wszystkich

Staropolski piernik dojrzewający najlepszy ze wszystkich

U nas w domu raczej tego surowego ciasta nie zostałoby dużo, bo tylko jedna osoba nie tknie go, mimo łakomstwa - ta, która nie wyobraża sobie zjedzenia surowego jajka w żadnej postaci
6 Zapisać
PIERNIK STAROPOLSKI z nadzieniem ze śliwek z rodzynkami w Brandy i z marcepanem

PIERNIK STAROPOLSKI z nadzieniem ze śliwek z rodzynkami w Brandy i z marcepanem

Masa z suszonych śliwek i rodzynek. Masę chłodzimy, po czym dodajemy do niej mąkę pszenną, jajka, sól, przyprawy do piernika i sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka
5 Zapisać
Piernik staropolski

Piernik staropolski

     Moje placki wyszły dość grube, postawiłam zatem dołożyć warstwę powideł również na wierzchu piernika i dopiero wtedy zalać polewą
2 Zapisać
Piernik staropolski

Piernik staropolski

Ciasto przekładałam masami zaczynając od śliwkowej a polałam go polewą czekoladową. Masa śliwkowa. Szukałam jednak mas do ciasta i przypomniałam sobie przy okazji przekopywania sieci w sprawie przyprawy do piernika, że taki sam, a przynajmniej bardzo podobny piekła autorka bloga
2 Zapisać
Piernik staropolski

Piernik staropolski

Następnie mieszamy z mąką, sodą oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika
2 Zapisać
Piernik staropolski długo dojrzewający

Piernik staropolski długo dojrzewający

Do gorącej mieszanki wrzuciłam połamaną na kawałeczki czekoladę i mieszałam aż czekolada się rozpuściła a masa była gładka i jednolita
2 Zapisać
Piernik staropolski dojrzewający (etap 1)

Piernik staropolski dojrzewający (etap 1)

Skusiłam się w tym roku, by przygotować na święta tradycyjny, dojrzewający przez kilka tygodni piernik staropolski
2 Zapisać
Piernik staropolski długo dojrzewający cz.1

Piernik staropolski długo dojrzewający cz.1

U mnie w domu piernika się nie piekło. Był ogrom ciast, które robiła moja babcia, często piekłyśmy też z mamą różne słodkości, ale piernika w nigdy
2 Zapisać
Piernik staropolski

Piernik staropolski

Do chłodnej masy dodajemy mąkę, jajko, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawę do piernika
2 Zapisać
Piernik staropolski

Piernik staropolski

Do wystudzonej masy wsypać kolejno mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawę do piernika
2 Zapisać
Piernik staropolski cz.2

Piernik staropolski cz.2

masa marcepanowa (opcjonalnie)- wersję domową możecie przygotować wg tej receptury. Oto nadeszła wiekopomna chwila, w której należy dokończyć dzieło
1 Zapisać
Piernik staropolski

Piernik staropolski

Piernik, który musi dojrzeć. Piernik, który pokochali w moim domu wszyscy. Miód, cukier i masło podgrzewaj stopniowo, doprowadź do wrzenia i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru
1 Zapisać
Staropolski piernik

Staropolski piernik

Masa powinna mieć jednolitą konsystencje. Po tak niezawodnym przepisie, nie piekę już małych pierniczków, ponieważ moim zdaniem nie dorównują one smakiem tak niezwykłego wypieku jakim jest piernik staropolski
1 Zapisać
Piernik staropolski dojrzewający cz.2

Piernik staropolski dojrzewający cz.2

patrz tutaj)- marmolada do przełożenia piernika (smak wg uznania. Wystudzone blaty piernika smarujemy równomiernie marmoladą i nakładamy na siebie
1 Zapisać
Piernik staropolski

Piernik staropolski

torebka przyprawy korzennej do piernika. Piszę o nim już teraz, gdyż jest to piernik dojrzewający. torebka przyprawy korzennej do piernika
1 Zapisać
PIERNIK STAROPOLSKI...krótko dojrzewający :)

PIERNIK STAROPOLSKI...krótko dojrzewający :)

Znalazłam przepis na piernik krótko dojrzewający. Przepis niczym się nie różni od długo dojrzewających jakie znalazłam w necie ,no może tym ,że jest z bakaliami a większość przepisów ich nie zawiera