Przepis na masa do napoleonki

89 Zapisać
Napoleonka

Napoleonka

     Domowe ciasto francuskie, delikatny, waniliowy krem.      Przestraszyło mnie zrobienie ciasta francuskiego, które oczywiście można zastąpić tym kupnym, ale przy moich wypiekach kupne biszkopty i kremy po prostu nie wchodzą w grę, dlatego postanowiłam podołać temu zadaniu i spróbować
74 Zapisać
napoleonka na krakersach

napoleonka na krakersach

)))NAPOLEONKA NA KRAKERSACH4 żółtka1 szklanka cukru1 szklanka mąki pszennej5 szklanek mleka20 dag masła (lub margaryny)1 opakowanie cukru waniliowego1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego2 opakowania krakersów- 4 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem- szklankę mleka wymieszać dokładnie z mąką, budyniem i żółtkami- masę wlać do gotującego się mleka, gotować na bardzo małym ogniu kilka minut, aż masa zgęstnieje (ciągle mieszając)- krakery ułożyć na dnie formy (formę należy wysmarować masłem)- wyłożyć gorący krem- na kremie ułożyć drugą warstwę krakersów- ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową- wstawić na kilka godzin do lodówki***     nie dodałam cukru waniliowego, bo najzwyczajniej zapomniałam, ale i tak napoleonka była bardzo smaczna, wprawdzie mój syn kręcił nosem (nie przepada ogólnie za budyniem
4 Zapisać
Napoleonka

Napoleonka

Gotujemy, jednocześnie energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje i się zagotuje. Podobno nazwy te można stosować zamiennie, bo oba ciastka są budyniowe i oba na francuskim lub kruchym spodzie
Więcej przepisów na %s strony