Przepis na masa do napoleonki

88 Zapisać
Napoleonka

Napoleonka

     Domowe ciasto francuskie, delikatny, waniliowy krem.      Przestraszyło mnie zrobienie ciasta francuskiego, które oczywiście można zastąpić tym kupnym, ale przy moich wypiekach kupne biszkopty i kremy po prostu nie wchodzą w grę, dlatego postanowiłam podołać temu zadaniu i spróbować
73 Zapisać
napoleonka na krakersach

napoleonka na krakersach

)))NAPOLEONKA NA KRAKERSACH4 żółtka1 szklanka cukru1 szklanka mąki pszennej5 szklanek mleka20 dag masła (lub margaryny)1 opakowanie cukru waniliowego1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego2 opakowania krakersów- 4 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem- szklankę mleka wymieszać dokładnie z mąką, budyniem i żółtkami- masę wlać do gotującego się mleka, gotować na bardzo małym ogniu kilka minut, aż masa zgęstnieje (ciągle mieszając)- krakery ułożyć na dnie formy (formę należy wysmarować masłem)- wyłożyć gorący krem- na kremie ułożyć drugą warstwę krakersów- ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową- wstawić na kilka godzin do lodówki***     nie dodałam cukru waniliowego, bo najzwyczajniej zapomniałam, ale i tak napoleonka była bardzo smaczna, wprawdzie mój syn kręcił nosem (nie przepada ogólnie za budyniem
44 Zapisać
Napoleonka bez pieczenia

Napoleonka bez pieczenia

Masa budyniowa gęstnieje, herbatniki miękną i ciasto można ładnie kroić na kawałki. Koniecznie do tego przepisu wykonujemy domowy budyń na żółtkach, który ma przepyszny smak
23 Zapisać
Napoleonek - wg. starej receptury babci ;)

Napoleonek - wg. starej receptury babci ;)

Wlej na kipiące mleko i gotuj do czasu, aż masa zgęstnieje. a umiejętności poparte doświadczeniem. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mleko (pozostałe 1/4 l ) i mąkę
25 Zapisać
Mini Napoleonki Na Herbatnikach

Mini Napoleonki Na Herbatnikach

Szybkie, pyszne ciasto i w dodatku bez pieczenia. do lekkiego przestygnięcia. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie chowamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc
16 Zapisać
Napoleonka na krakersach

Napoleonka na krakersach

Budyniowa masa i krakersy, które świetnie się tutaj sprawdzają. Pozostałą część mleka zagotować, dodając pod koniec cukier i ekstrakt waniliowy
16 Zapisać
Szybka Napoleonka

Szybka Napoleonka

Przepis na tą napoleonkę dostałam od swojej kuzynki. Do pozostałego mleka dodać masło, cukier    i cukier waniliowy
15 Zapisać
Napoleonka

Napoleonka

Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń, mieszać aż masa zgęstnieje i odstawić do wystudzenia. masa budyniowa
12 Zapisać
Kremówka (Napoleonka)

Kremówka (Napoleonka)

Gdy masa nabierze konsystencji gęstego budyniu odstawić, przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą (folia ma dotykać budyniu) pozostawić do wystudzenia
10 Zapisać
Napoleonka

Napoleonka

Kruche ciasto i słodki , domowy krem budyniowy. Ciasto które znamy z cukierni a tak łatwo przygotować je w domu
10 Zapisać
Napoleonka na krakersach - bez pieczenia

Napoleonka na krakersach - bez pieczenia

) Idealne ciasto na zapracowaną lub spędzoną poza domem sobotę, kiedy pod wieczór zdajemy sobie sprawę, że nie ma nic słodkiego na niedzielę, a nie mamy siły i czasu piec czegokolwiek
7 Zapisać
Napoleonka

Napoleonka

Ciasto według tego przepisu jest idealnie kruche a masa nie zawiera masła co dla mnie jest wyjątkowo atrakcyjne
4 Zapisać
Napoleonka na kruchym spodzie

Napoleonka na kruchym spodzie

Jedyną wadą, jakiej mogę się dopatrzeć to problem z krojeniem. Ponieważ ciasto jest bardzo delikatne, a budyń dość miękki, trzeba użyć bardzo ostrego noża i wykazać się wyjątkową ostrożnością
4 Zapisać
Piętrowa napoleonka na cieście francuskim i herbatnikach

Piętrowa napoleonka na cieście francuskim i herbatnikach

Zjem, od biedy, są smaczne, ale zdecydowanie wolę ciasta bardziej zwarte. Mnie także, mimo mojej awersji do kremów
3 Zapisać
Napoleonka

Napoleonka

Gotujemy, jednocześnie energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje i się zagotuje. Podobno nazwy te można stosować zamiennie, bo oba ciastka są budyniowe i oba na francuskim lub kruchym spodzie
3 Zapisać
Napoleonka

Napoleonka

Masa to pyszny, delikatny, waniliowy budyń, które świetnie zmiękcza ciasto, a całość smakuje wyśmienicie
3 Zapisać
Napoleonka - klasyczna, najlepsza

Napoleonka - klasyczna, najlepsza

Masa budyniowa. To jedno z tych ciast, które znikają w mgnieniu oka -wyszła jak zawsze cudowna. Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki, zimne posypać cukrem pudrem
2 Zapisać
Napoleonka/KremĂłwka - przepis idealny

Napoleonka/KremĂłwka - przepis idealny

Khaja z Masala Czajem (13. Szczypta Słodyczy. Biszkopt z truskawkami w galaretce (19. 04. 2015). Napoleonka/Kremówka - przepis idealny (17