Przepis na masa do napoleonki

Napoleonka - klasyczna, najlepsza

Napoleonka - klasyczna, najlepsza

Masa budyniowa. To jedno z tych ciast, które znikają w mgnieniu oka -wyszła jak zawsze cudowna. Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki, zimne posypać cukrem pudrem
Napoleonka na kruchym cieście

Napoleonka na kruchym cieście

Nie będzie to jednak typowa napoleonka, zrobiona na cieście francuskim, tylko na cieście kruchym, które jest zdecydowanie łatwiej przygotować w warunkach domowych
Napoleonek - wg. starej receptury babci ;)

Napoleonek - wg. starej receptury babci ;)

Wlej na kipiące mleko i gotuj do czasu, aż masa zgęstnieje. a umiejętności poparte doświadczeniem. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mleko (pozostałe 1/4 l ) i mąkę
Szybka Napoleonka

Szybka Napoleonka

Przepis na tą napoleonkę dostałam od swojej kuzynki. Do pozostałego mleka dodać masło, cukier    i cukier waniliowy
Napoleonka na krakersach

Napoleonka na krakersach

Budyniowa masa i krakersy, które świetnie się tutaj sprawdzają. Pozostałą część mleka zagotować, dodając pod koniec cukier i ekstrakt waniliowy
Napoleonka

Napoleonka

Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń, mieszać aż masa zgęstnieje i odstawić do wystudzenia. masa budyniowa
Mini Napoleonki Na Herbatnikach

Mini Napoleonki Na Herbatnikach

Szybkie, pyszne ciasto i w dodatku bez pieczenia. do lekkiego przestygnięcia. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie chowamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc
Napoleonka

Napoleonka

     Domowe ciasto francuskie, delikatny, waniliowy krem.      Przestraszyło mnie zrobienie ciasta francuskiego, które oczywiście można zastąpić tym kupnym, ale przy moich wypiekach kupne biszkopty i kremy po prostu nie wchodzą w grę, dlatego postanowiłam podołać temu zadaniu i spróbować
Kremówka (Napoleonka)

Kremówka (Napoleonka)

Gdy masa nabierze konsystencji gęstego budyniu odstawić, przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą (folia ma dotykać budyniu) pozostawić do wystudzenia
Napoleonka

Napoleonka

Masa to pyszny, delikatny, waniliowy budyń, które świetnie zmiękcza ciasto, a całość smakuje wyśmienicie
Napoleonka

Napoleonka

Ciasto według tego przepisu jest idealnie kruche a masa nie zawiera masła co dla mnie jest wyjątkowo atrakcyjne
Napoleonki

Napoleonki

- to waĹźne, inaczej masa siÄ™ zwarzy). puder do oprĂłszenia ciasta. ) ciasto zamiast francuskiego, oto moje napoleonki ze starego zeszytu Mamy
"Napoleonki"

"Napoleonki"

układam napoleonki na tacy i wstawiam na godzinę do lodówki. Po francusku przymiotnik neapolitański, brzmi napolitain i prawdopodobnie poprzez przekręcenie tego słowa, ten deser nazywany jest w krajach europejskich "napoleonami", "napoleonkami", co ma nawiązywać do Napoleona Bonapartego
Napoleonka

Napoleonka

Gotujemy, jednocześnie energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje i się zagotuje. Podobno nazwy te można stosować zamiennie, bo oba ciastka są budyniowe i oba na francuskim lub kruchym spodzie
Napoleonka na krakersach - bez pieczenia

Napoleonka na krakersach - bez pieczenia

) Idealne ciasto na zapracowaną lub spędzoną poza domem sobotę, kiedy pod wieczór zdajemy sobie sprawę, że nie ma nic słodkiego na niedzielę, a nie mamy siły i czasu piec czegokolwiek
Napoleonka bez pieczenia

Napoleonka bez pieczenia

Masa budyniowa gęstnieje, herbatniki miękną i ciasto można ładnie kroić na kawałki. Koniecznie do tego przepisu wykonujemy domowy budyń na żółtkach, który ma przepyszny smak