Przepis na masa do mazurka

Domowa masa kajmakowa

Domowa masa kajmakowa

Lubię zarówno mazurka kajmakowego z różnymi dodatkami, jak i sernik z polewą kajmakową. Teraz juz możecie wyłożyć masę na spód mazurka, sernik, czy przełożyć nią wafle
Wielkanocny mazurek z masą krówkową

Wielkanocny mazurek z masą krówkową

Masa. ) Składa się tylko z dwóch warstw kruchego ciasta oraz pysznej krówkowo-czekoladowej masy. Dziś podam Wam przepis na bardzo szybkiego mazurka, który zawsze cieszy się największym zainteresowaniem i robię go na każde Święta, w tym roku także
Idealne kruche ciasto na tartę lub mazurka

Idealne kruche ciasto na tartę lub mazurka

jabłkami, masa serową czy jajeczną w przypadku quiche) i pieczemy przez czas podany w przepisie. Zarówno na słono - jako spód do wytrawnych tart, tartinek, crostaty lub quiche, jak i na słodko do tarty, kruchych babeczek lub wielkanocnego mazurka
Klawa baklawa, na Wielkanoc zamiast mazurka

Klawa baklawa, na Wielkanoc zamiast mazurka

Teraz ten dzień kojarzy mi się głównie z nadzieją, że przestanę przeklinać od samego rana - na zimno, na próby szybkiego okutania dzieci tak, żeby nie odmroziły uszu, na drogę, na którą piaskarki nie zapuszczają się w obawie przez utknięciem do roztopów
mazurek z masą kajmakową

mazurek z masą kajmakową

Masa kajmakowa stanie się bardziej płynna, co pozwoli na łatwiejsze rozsmarowanie masy. Dodatkowo. Teraz pozostaje przystroić mazurka
Mazurek z masą kawową i bezami

Mazurek z masą kawową i bezami

Masa zacznie się mocno pienić i "bulgotać (o czym pisałam TUTAJ), my ją delikatnie solimy i energicznie mieszamy do połączenia składników
Mazurek z masą krówkową

Mazurek z masą krówkową

Na koniec dodajemy śmietankę i znowu gotujemy aż masa zgęstnieje. Masa krówkowa. Do takiego mazurka dodaję powidło śliwkowe własnoręcznie zrobione, masę krówkową i wychodzi naprawdę pyszne ciasto
Mazurek jeżynowy z masą kajmakową

Mazurek jeżynowy z masą kajmakową

Dojrzewająca masa piernikowa. Na blogu znajdziecie przepisy na tradycyjnego mazurka kajmakowego i na doskonałego mazurka orientalnego z serkiem mascarpone i pastą tahini
KRUCHY SPÓD DO MAZURKA

KRUCHY SPÓD DO MAZURKA

Niezawodny przepis na spód do mazurka, który dzięki dużej zawartości tłuszczu posiada charakterystyczną kruchą strukturę i idealnie odchodzi od formy
Mazurek z masą mleczną

Mazurek z masą mleczną

Masa jest dosyć gęsta więc łatwo zastyga. Rozlać na wierzchu spodu do mazurka. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 min- 1 godzinę. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni C i piec minimum 20 minut (ja piekłam do złotego koloru ok
Mazurek z jasną masą waniliową

Mazurek z jasną masą waniliową

Dzisiaj jeszcze wielkanocny przepis na mazurka który gościł na moim świątecznym stole ( na dodanie czeka też jeszcze świąteczna babka serowa)