Przepis na masa cukrowa plastyczna bez glukozy

16 Zapisać
Tort z masą cukrową i margaretkami

Tort z masą cukrową i margaretkami

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zawartość opakowania ciasta wsyp do miski, dodaj jajka i wodę
31 Zapisać
Kwiaty z masy cukrowej ( lukru plastycznego / pasty cukrowej / sugarpaste)  - krok po kroku

Kwiaty z masy cukrowej ( lukru plastycznego / pasty cukrowej / sugarpaste) - krok po kroku

Jak zwał tak zwał masę, z której można wyczarować naprawdę wiele. Wystarczy trochę wyobraźni i najzwyklejsze ciasto przemienia się w ujmujący torcik
3 Zapisać
Tort autobus z cukrowej masy plastycznej

Tort autobus z cukrowej masy plastycznej

Dziś na blogu tort. Piętrowy, czerwony, brytyjski autobus. Impulsem do jego wykonania był konkurs, którego tematem przewodnim była Wielka Brytania
210 Zapisać
Jak pokryć tort masą cukrową? (instrukcja krok po kroku)

Jak pokryć tort masą cukrową? (instrukcja krok po kroku)

Masa cukrowa jest już gotowa. Na przykładzie tego zdjęcia można zauważyć, że ta masa jest już za sucha i pęka
4 Zapisać
Masa cukrowa- lukier plastyczny

Masa cukrowa- lukier plastyczny

Po zagotowaniu dodajemy glicerynę i ekstrakt z wanilii bądź aromat (należy pamiętać, że duża ilość ekstraktu z wanilii w kolorze brązowym może sprawić, że masa nie będzie idealnie biała)
4 Zapisać
Plastyczna masa czekoladowa

Plastyczna masa czekoladowa

Ta masa zachowuje się identycznie jak modelina. Dzisiejsza masa jest z czekolady i w takiej formie jest nawet smaczna, nie mówiąc już o tym jaką mam frajdę w przygotowaniu
34 Zapisać
Zrób to sam: kwiatki z masy cukrowej

Zrób to sam: kwiatki z masy cukrowej

Masa nie tylko „działa” bez sztucznych ulepszaczy, ale też świetnie smakuje. Po odpakowaniu z folii, masę cukrową ugniatamy przez chwilę w dłoniach, żeby zmiękła i stała się bardziej plastyczna
20 Zapisać
Mini torcik z malinami + dekoracja z masy cukrowej

Mini torcik z malinami + dekoracja z masy cukrowej

     Drugą część masy cukrowej podzielić na 3 części (masa cukrowa szybko wysycha, nie należy zatem rozwałkowywać jej od razu całej)
16 Zapisać
Tort z masą cukrową i margaretkami

Tort z masą cukrową i margaretkami

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zawartość opakowania ciasta wsyp do miski, dodaj jajka i wodę
5 Zapisać
Masa z pianek marshmallows

Masa z pianek marshmallows

** Aby masa podczas wyrabiania nie kleiła się do rąk można je nasmarować oliwą. Ciasta, które przyjmują inne kształty niż okrągły, klasyczny zawsze są dla mnie wyzwaniem
11 Zapisać
Tort truskawkowy i mój pierwszy stroik z kwiatów cukrowych

Tort truskawkowy i mój pierwszy stroik z kwiatów cukrowych

mały wałek do masy cukrowej, specjalna masa cukrowa do kwiatów (taką zwykłą ciężko robić kwiaty, rwie się podczas cienkiego wałkowania i nie wysycha na tyle szybko, żeby móc swobodnie robić kwiaty), gąbeczka do formowania płatków, różnej wielkości końcówki w kształcie kuli do formowania płatków, klej do kwiatów, pędzelki do malowania, parę barwników pudrowych, taśma florystyczna, druciki florystyczne i oczywiście wycinarki do kwiatów
0 Zapisać
Ciasto "Koszulka" z masą z orzechów laskowych i ziemnych

Ciasto "Koszulka" z masą z orzechów laskowych i ziemnych

Masa z orzeszków ziemnych. Masa z orzechów laskowych. Masa do obłożenia ciasta. 1 godzinę, żeby masa była chłodna
51 Zapisać
TORT czekoladowo – wiśniowy Świnka Peppa

TORT czekoladowo – wiśniowy Świnka Peppa

Masę lukrową wielokrotnie ugniatamy (jak na pierogi), aby masa była odpowiednio plastyczna. Przykrywamy warstwę dżemu kolejnym blatem (biszkoptem), na który nakładamy część kremu a w następnej kolejności cienką warstwę dżemu (bez wiśni), którym smarujemy także boki tortu (dżem stanowić będzie podkład pod masę lukrową, tak aby masa dobrze przywarła do tortu)
33 Zapisać
Babka czekoladowo – pomarańczowa z polewą czekoladową

Babka czekoladowo – pomarańczowa z polewą czekoladową

Gdy masa będzie puszysta dodawać po 1 jajku cały czas miksując na średnich obrotach. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (ja piekłam w opcji góra – dół bez termoobiegu) i piec około 45 -50 minut, do suchego patyczka
27 Zapisać
Tort śmietanowy triple sec na 90 urodziny mojej Babci

Tort śmietanowy triple sec na 90 urodziny mojej Babci

Dzisiaj chciałabym Wam pokazać tort jaki powstał z okazji 90 urodzin mojej Babci. Szczerze mówiąc zamysł był inny, ale plany troszkę pokrzyżowało moje nie do końca dobre samopoczucie
26 Zapisać
Tort kawowy

Tort kawowy

 Masa cukrowa firmy Renshaw jest łatwa w użyciu niczym modelina. To sprawi, że biszkopt nie opadnie i bez problemów przekroimy go na 3 plackiKrem kawowy600 ml śmietany kremówki 30% lub 36%2 śmietan fixy80 g cukru pudru2 łyżeczki kawy ( u mnie espresso) zalane 2 łyżkami wrzącej wody1 łyżka likieru amaretto250 g mascarponeKawę wymieszać z gorącą wodą, dodać amaretto, wystudzić
22 Zapisać
Diabelskie babeczki

Diabelskie babeczki

cukier puder miksujemy z masłem mlekiem i aromatem cytrynowym, kiedy masa jest już jednolita dodajemy barwnik rozpuszczony w kropelce wody (pamiętajmy że są one bardzo wydajne i wystarczy minimalna ilość na zabarwienie masy)
18 Zapisać
Klasyczne angielskie babeczki

Klasyczne angielskie babeczki

  Masa powinna swobodnie spływać z łyżki. Historie angielskich babeczek są dwie. W jednej na początku dwudziestego wieku wymyśliły je znudzone brytyjskie gospodynie, które dość miały dużych podłużnych i okrągłych placków, więc postanowiły upiec zdecydowanie mniejsze
17 Zapisać
Babeczki Kolorowe Sówki

Babeczki Kolorowe Sówki

+masa cukrowa do dekoracji. Masę cukrową ugniatamy przez chwilę w dłoniach, aż stanie się miękka i plastyczna
2 Zapisać
Babeczki koniczynki

Babeczki koniczynki

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt
2 Zapisać
Zimowe babeczki

Zimowe babeczki

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę