Przepis na marynowanie mięsa z królika

1 Zapisać
Domowe wędliny - terrina i pasztet z mięsem  królika. Wspomnieniowo-Paryż. La Défense.

Domowe wędliny - terrina i pasztet z mięsem królika. Wspomnieniowo-Paryż. La Défense.

Mięsa (łopatkę i królika) opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą, posolić, zagotować, odszumować. Mięsa i wątróbkę wrzucić do jednego naczynia, dodać wszystkie przyprawy (goździk i ziele rozetrzeć na proszek w moździerzu), jajko, dodać sól i świeżo zmielony pieprz
0 Zapisać
Domowe wędliny - terrina i pasztet z mięsem  królika. Wspomnieniowo - Paryż. La Défense.

Domowe wędliny - terrina i pasztet z mięsem królika. Wspomnieniowo - Paryż. La Défense.

Mięsa (łopatkę i królika) opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą, posolić, zagotować, odszumować. Mięsa i wątróbkę wrzucić do jednego naczynia, dodać wszystkie przyprawy (goździk i ziele rozetrzeć na proszek w moździerzu), jajko, dodać sól i świeżo zmielony pieprz
42 Zapisać
Królik pieczony

Królik pieczony

Jest lekkie i zdrowe – mięso królika należy do najchudszych mięs, zawiera też bardzo łatwo przyswajalne białko – królik jest mięsem idealnym dla wszystkich alergików
13 Zapisać
Znajomi królika czyli śmietana, cytryna i koperek

Znajomi królika czyli śmietana, cytryna i koperek

Zamiast polędwiczki z królika można użyć innego, chudego mięsa. sos do duszenia mięsa. marynowania mięsa
9 Zapisać
Królik po kanaryjsku

Królik po kanaryjsku

Królika po kanaryjsku czyli Conejo en salmorejo spróbowałam ostatnio w hiszpańskiej restauracji Carmen
9 Zapisać
Grillowany królik na dziko z sałatą na ciepło

Grillowany królik na dziko z sałatą na ciepło

Zamiast polędwiczki z królika można użyć innego, chudego mięsa. marynata do mięsa. Kolejna odsłona królika, tym razem z grilla
5 Zapisać
Królik w śmietanie

Królik w śmietanie

Można pominąć marynowanie mięsa i dodać zioła z marynaty do wywaru. Spożywanie królika zaleca się dzieciom i osobom starszym (źródło)
4 Zapisać
Królik pieczony w winie

Królik pieczony w winie

Poza tym świetnie pasuje do lekko słodkiego w smaku mięsa. Mięso z królika uchodzi za wyjątkowo zdrowe – ma bardzo mało tłuszczu i, podobnie jak drób, zaliczane jest do mięs jasnych
4 Zapisać
Królik pieczony z warzywami

Królik pieczony z warzywami

Mięso królika charakteryzują nie tylko walory smakowe, lecz także dietetyczne. Niska zawartość cholesterolu, bogactwo aminokwasów i witamin, szczególnie z grupy B
3 Zapisać
Świąteczny Królik w sosie żurawinowym

Świąteczny Królik w sosie żurawinowym

Mięso królika jest bardzo delikatne i chude. Królika kroję na kawałki i mrożę. Grillowana gruszka dodaje fajnego akcentu
3 Zapisać
Królik w sosie własnym

Królik w sosie własnym

Proponuję dziś królika to bardzo smaczne lekkostrawne, chude i zdrowe mięso. -pieprz. Królika porcjujemy ,płuczemy (marynujemy)przyprawiamy solą pieprzem delikatą nacieramy czosnkiem ,majerankiem obkładamy cebulą kropimy, olejem, mieszamy i odstawiamy na cała noc do lodówki
3 Zapisać
Delikatny królik duszony w cytrusach

Delikatny królik duszony w cytrusach

marynowanie)Składniki. Na co dzień nie kupuję mięsa królika i zdaję sobie sprawę, że nie wszędzie można go dostać
2 Zapisać
Królik duszony w śmietanie

Królik duszony w śmietanie

Dla mnie kojarzy się z babcią i jej pysznymi obiadami – to właśnie dzięki niej odkryłam królika i jest teraz moim ulubionym mięsem
1 Zapisać
Babciny królik i duszona marchewka

Babciny królik i duszona marchewka

Podlewamy wodą do wysokości mięsa. Dziś przedstawiam przepis na królika wg mojej ukochanej Babci. ) Przepis przekazany z ust do ust, podawany miarami "trochę", "na oko", "mniej więcej"
1 Zapisać
Rewelacyjny królik w sosie z rozmarynem

Rewelacyjny królik w sosie z rozmarynem

W rondlu rozpuszczam smalec o opiekam porcje królika z każdej strony, następnie dodaję przyprawy i rozmaryn, podlewam gorącą wodą i duszę pod przykryciem do miękkości mięsa
1 Zapisać
Królik "po włosku"

Królik "po włosku"

Zamiast polędwiczki z królika można użyć innego, chudego mięsa. Wlać do mięsa i cebuli ocet balsamiczny i pozwolić mu odparować
1 Zapisać
Biały Królik czyli Agna w Krainie Czarów

Biały Królik czyli Agna w Krainie Czarów

Zamiast polędwiczki z królika można użyć innego, chudego mięsa. sos do duszenia mięsa. marynowania mięsa
0 Zapisać
Królik w sosie z rozmarynem

Królik w sosie z rozmarynem

W rondlu rozpuszczam smalec o opiekam porcje królika z każdej strony, następnie dodaję przyprawy i rozmaryn, podlewam gorącą wodą i duszę pod przykryciem do miękkości mięsa