Przepis na marynowanie królika

Biały Królik czyli Agna w Krainie Czarów

Biały Królik czyli Agna w Krainie Czarów

Biały Królik to duszona w białym winie polędwiczka królika, z musztardą, rozmarynem i estragonem czyli smaki Francji, ale podana z naszą, swojską kaszą jęczmienną
Królik pieczony z warzywami

Królik pieczony z warzywami

Mięso królika charakteryzują nie tylko walory smakowe, lecz także dietetyczne. Włoskie książki kucharskie pełne są przepisów na królika np duszonego z prawdziwkami, prosciutto, cynamonem i goździkami, nadziewanego jabłkami, podawanego z karczochami, oliwkami i posiekaną pietruszką
Królik w śmietanie

Królik w śmietanie

Można pominąć marynowanie mięsa i dodać zioła z marynaty do wywaru. Spożywanie królika zaleca się dzieciom i osobom starszym (źródło)
Królik "po włosku"

Królik "po włosku"

Polędwiczkę z królika umyć i obsuszyć. i zbliżenie na chude mięso królika. Zamiast polędwiczki z królika można użyć innego, chudego mięsa
Jak przyrządzić królika?

Jak przyrządzić królika?

Innym rozwiązaniem jest zamarynowanie go w mieszance białego wina, bazylii, tymianku, soli, pieprzu i pokruszonego liścia laurowego
Delikatny królik duszony w cytrusach

Delikatny królik duszony w cytrusach

marynowanie)Składniki. Jedliście kiedyś królika. W czasie pobytu we Włoszech dowiedziałam się, że jest ono bardzo cenionym mięsem w Toskanii, choćby w formie duszonej z winem i warzywami, czyli królika cacciatora, którego miałam okazję przygotowywać w czasie włoskiej lekcji gotowania
Królik po kanaryjsku

Królik po kanaryjsku

Królika po kanaryjsku czyli Conejo en salmorejo spróbowałam ostatnio w hiszpańskiej restauracji Carmen
Królik duszony w śmietanie

Królik duszony w śmietanie

Dla mnie kojarzy się z babcią i jej pysznymi obiadami – to właśnie dzięki niej odkryłam królika i jest teraz moim ulubionym mięsem
Królik pieczony w winie

Królik pieczony w winie

Mięso z królika uchodzi za wyjątkowo zdrowe – ma bardzo mało tłuszczu i, podobnie jak drób, zaliczane jest do mięs jasnych
Królik w sosie własnym

Królik w sosie własnym

Proponuję dziś królika to bardzo smaczne lekkostrawne, chude i zdrowe mięso. Królika porcjujemy ,płuczemy (marynujemy)przyprawiamy solą pieprzem delikatą nacieramy czosnkiem ,majerankiem obkładamy cebulą kropimy, olejem, mieszamy i odstawiamy na cała noc do lodówki
Babciny królik i duszona marchewka

Babciny królik i duszona marchewka

Dziś przedstawiam przepis na królika wg mojej ukochanej Babci. Dodałam odrobinę wina, a marchewkę podałam osobno - babcia dusiła królika z pokrojoną już marchewką i podawała go dodatkowo z buraczkami