Przepis na marynata do szynki pieczonej

32 Zapisać

Szynka pieczona w niskiej temperaturze

1,2 kg surowej szynki wieprzowej1,2 l wody 1 paczka soli do peklowania1 cebula pokrojona w piórka  szczypta pieprzu2 posiekane ząbki czosnku1 łyżeczka majeranku6 ziaren ziela angielskiego Wodę wlać do garnka dodać sól peklową, pieprz, majeranek, ziele angielskie i  liść laurowy zagotować i gotować 10 min, zdjąć z gazu dodać cebulę i czosnek, odstawić do ostygnięcia. Mięso przemyć i zalać w jakimś małym pojemniku tak żeby było całe pod powierzchnią marynaty i wsadzić do lodówki na 14 dni, co 2 dni obracając na drugą stronę ( ja dziele marynatę 2 i wymieniam po tygodniu). 1,2 kg surowej szynki
19 Zapisać

Szynka Pieczona W Winie

marynata powinna zakrywać szynkę na ok. Zamarynowaną szynkę wkładamy do głębszego naczynia przeznaczonego do pieczenia (naczynie powinno być na tyle szerokie, aby można było do niego włożyć małą chochlę/sosjerkę, którą będziemy napełniać marynatą spod szynki i podlewać nią szynkę w trakcie pieczenia)
Więcej przepisów na %s strony