Przepis na marynata do kaczki

Kaczka

Kaczka

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do miseczki, dodajemy przyprawy i olej - ucieramy pastę do natarcia kaczki
Kaczka

Kaczka

Kaczkę natrzeć marynatą i odstawić na noc do lodówki. Kaczkę włożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, przełożyć jabłkami
Piersi kaczki w pomarańczy

Piersi kaczki w pomarańczy

masło do smażenia. Po zamarynowani filety podsmażyć na maśle z obu stron, aż do zrumienienia. Wyjąć i odstawić na kilka minut do ostygnięcia
Kaczka po chińsku

Kaczka po chińsku

Piersi kaczki w marynacie z sosu sojowego, czosnku i imbiru z dodatkiem aromatycznych warzyw i ryżem, słowem prosta klasyka kuchni chińskiej
Kaczka z jabłkami i żurawiną

Kaczka z jabłkami i żurawiną

Moje nastawienie bowiem do kaczki uległo diametralnej zmianie. Ten pierwszy podzielił się apetycznymi refleksjami ze swojej obecności w kulinarnej akademii Le Cordon Bleu, drugi przyciągnał uwagę na moim ulubionym warszawskim targu
Kaczka w miodzie

Kaczka w miodzie

ze swoich kulinarnych dokonań. Przygotować marynatę z pozostałych składników i włożyć do niej udka. Wstawić do lodówki,
Udka kaczki w pomarańczach

Udka kaczki w pomarańczach

Doskonale nadaje się na obiad świąteczny. Wycisnąć sok i wlać do udek. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia rozgrzać na patelni oliwę, obsmażyć kaczkę z obu stron i dodać marynatę pomarańczową
Kaczka w ziołach z jabłkami

Kaczka w ziołach z jabłkami

Dobrej kaczki nie należy przesuszyć, musi być soczysta, a skórka powinna być lekko chrupiąca. Przyprawy i dodatki znajdzie u sprawdzonego sprzedawcy