Przepis na marynata do łopatki wieprzowej

18 Zapisać
Świąteczna, długo pieczona łopatka wieprzowa w marynacie z wędzonej papryki

Świąteczna, długo pieczona łopatka wieprzowa w marynacie z wędzonej papryki

Polewamy jeszcze odrobiną olejem/oliwą na wierzch, żeby marynata lepiej się rozprowadziła. Świąteczna propozycja na cudowną pieczeń
17 Zapisać
Łopatka wieprzowa wolno pieczona – pulled pork

Łopatka wieprzowa wolno pieczona – pulled pork

Podczas ostatniego mojego pobytu w Berlinie, przyjaciółka zaprowadziła nas do miejsca, gdzie podają różne pieczone mięsa
10 Zapisać
łopatka wieprzowa gotowana

łopatka wieprzowa gotowana

Przepis na wędlinę domowej roboty. Mięso umyć, osuszyć, zrobić małe otworki, żeby przyprawy mogły wejść do wnętrza mięsa
8 Zapisać
Łopatka wieprzowa z grilla

Łopatka wieprzowa z grilla

Łopatka wieprzowa z grilla to doskonały pomysł na obiad. łopatki wieprzowej. Doskonale smakuje z marchewką, papryką i ziemniakami z grilla
7 Zapisać
Duszona łopatka wieprzowa

Duszona łopatka wieprzowa

Marynata (na ok. Jest tak dobra, że aż oszalałem. Przedstawiam wam moją wersję duszonej łopatki. Marynata (na ok
6 Zapisać
ŁOPATKA W ZIOŁOWO - CEBULOWEJ MARYNACIE

ŁOPATKA W ZIOŁOWO - CEBULOWEJ MARYNACIE

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy solą, a następnie umieszczamy w marynacie, obracając z każdej strony, aby marynata pokryła dokładnie cały kawałek mięsa
5 Zapisać
Łopatka wieprzowa zapiekana z ziemniakami

Łopatka wieprzowa zapiekana z ziemniakami

Łopatka nie jest drogim mięsem, a w przeciwieństwie do innych wieprzowych wariantów, ma odpowiednią ilość tłuszczyku, który świetnie się zapieka
0 Zapisać
Szaszłyki wieprzowe z papryką i cebulą w marynacie staropolskiej.

Szaszłyki wieprzowe z papryką i cebulą w marynacie staropolskiej.

Polecam ten sposób, jeśli i u Was pogoda nie dopisze, a tęskno Wam już za tak przygotowanym mięskiem
10 Zapisać
Duszona obiadowa łopatka wieprzowa. Pieczeń w aksamitnym sosie z piekarnika.

Duszona obiadowa łopatka wieprzowa. Pieczeń w aksamitnym sosie z piekarnika.

Marynata. Duszone plastry z łopatki wieprzowej to świetny pomysł na smaczny i nie wymagający dużego nakładu pracy obiad
4 Zapisać
pieczeń z łopatki wieprzowej

pieczeń z łopatki wieprzowej

Przyprawy z solą dokładnie mieszamy. Polecam przepis na pieczeń z łopatki wieprzowej. 5 kg łopatki bez kości. Wkładamy do miski,przykrywamy i odstawiamy na minimum 12 h, obracając od czasu do czasu. Nagrzewamy piekarnik do 200 stonki i pieczemy przez około 15-20 minut przewracamy na drugi „boczek”. Nastepnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni nastawiając piekarnik na 1. 5 kg łopatki bez kości
2 Zapisać
Gulasz z łopatki wieprzowej

Gulasz z łopatki wieprzowej

Z pewną taką nieśmiałością podszedłem do znalezionego konkursu i tematu przyrządzania potraw z dodatkiem herbaty
62 Zapisać
Łopatka pieczona w musztardzie na Wielkanocny obiad

Łopatka pieczona w musztardzie na Wielkanocny obiad

Do marynaty możemy dodać również odrobinę wody. Następnie mięso zalewamy dokładnie marynatą, posypujemy rozmarynem, przykrywamy i odstawiamy do lodówki
48 Zapisać
Pieczona łopatka

Pieczona łopatka

marynata. Po upieczeniu świetne jest jako danie główne z sosem, ziemniakami i surówką, natomiast po przestygnięciu ( jeśli jeszcze zostanie ) uwielbiam takie pieczyste do chlebka
33 Zapisać
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE WŁASNYM

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE WŁASNYM

Zamiat polędwiczki wieprzowej możecie użyć lekko rozbitych plastrów schabu i odpowiednio wydłużyć czas duszenia (do ok
12 Zapisać
Łopatka pieczona w musztardzie francuskiej

Łopatka pieczona w musztardzie francuskiej

Upieczone mięso jest idealnym dodatkiem zarówno na ciepło do obiadu, jak i na zimno do kanapek. Przygotowanie łopatki pieczonej w musztardzie francuskiej
10 Zapisać
Łopatka w sosie czosnkowo-majerankowym.

Łopatka w sosie czosnkowo-majerankowym.

Przygotowana marynatą natrzyj  mięso i  odstaw do  lodówki  na kilka godzin ( najlepiej  na noc ).  * 500 - 700 g łopatki wieprzowej, * 3-4 ząbki  czosnku, * 5 łyżek suszonego  majeranku, * 3 łyżki  oliwy, * sól, pieprz, * 1 liść laurowy, * 2 ziarna ziela angielskiego, * 3 ziarenka pieprzu, * 2 łyżki  kwaśnej śmietany,Przygotowanie. Zamarynowane mięso podsmaż na patelni na rumiany  kolor, przełóż do  garnka, zalej wodą ( tak  aby  zakryła mięso ), dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i  pozostałe 2 łyżki majeranku. Gotuj na wolnym ogniu  do  czasu  aż mięsko  będzie miękkie ( około  1 godziny ), pod koniec przypraw do  smaku  solą i pieprzem oraz dodaj  śmietanę
9 Zapisać
Łopatka pieczona z oregano

Łopatka pieczona z oregano

Umyte i osuszone mięso łopatki trochę obrobiłam nożem wyrównują boki, łopatka ma to do siebie, że nie ma zwartej formy jak schab, czy karkówka
6 Zapisać
Czosnkowa łopatka na kanapki

Czosnkowa łopatka na kanapki

Mięso umyć, osuszyć i włożyć do naczynia, które możemy szczelnie zamknąć i zmieści nam się do lodówki