Przepis na marynata do łopatki wieprzowej

4 Zapisać
pieczeń z łopatki wieprzowej

pieczeń z łopatki wieprzowej

Przyprawy z solą dokładnie mieszamy. Polecam przepis na pieczeń z łopatki wieprzowej. 5 kg łopatki bez kości. Wkładamy do miski,przykrywamy i odstawiamy na minimum 12 h, obracając od czasu do czasu. Nagrzewamy piekarnik do 200 stonki i pieczemy przez około 15-20 minut przewracamy na drugi „boczek”. Nastepnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni nastawiając piekarnik na 1. 5 kg łopatki bez kości
11 Zapisać
Łopatka w sosie czosnkowo-majerankowym.

Łopatka w sosie czosnkowo-majerankowym.

Przygotowana marynatą natrzyj  mięso i  odstaw do  lodówki  na kilka godzin ( najlepiej  na noc ).  * 500 - 700 g łopatki wieprzowej, * 3-4 ząbki  czosnku, * 5 łyżek suszonego  majeranku, * 3 łyżki  oliwy, * sól, pieprz, * 1 liść laurowy, * 2 ziarna ziela angielskiego, * 3 ziarenka pieprzu, * 2 łyżki  kwaśnej śmietany,Przygotowanie. Zamarynowane mięso podsmaż na patelni na rumiany  kolor, przełóż do  garnka, zalej wodą ( tak  aby  zakryła mięso ), dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i  pozostałe 2 łyżki majeranku. Gotuj na wolnym ogniu  do  czasu  aż mięsko  będzie miękkie ( około  1 godziny ), pod koniec przypraw do  smaku  solą i pieprzem oraz dodaj  śmietanę
Więcej przepisów na %s strony