Przepis na marynata do łopatki wieprzowej

17 Zapisać
Świąteczna, długo pieczona łopatka wieprzowa w marynacie z wędzonej papryki

Świąteczna, długo pieczona łopatka wieprzowa w marynacie z wędzonej papryki

Polewamy jeszcze odrobiną olejem/oliwą na wierzch, żeby marynata lepiej się rozprowadziła. Świąteczna propozycja na cudowną pieczeń
17 Zapisać
Łopatka wieprzowa wolno pieczona – pulled pork

Łopatka wieprzowa wolno pieczona – pulled pork

Podczas ostatniego mojego pobytu w Berlinie, przyjaciółka zaprowadziła nas do miejsca, gdzie podają różne pieczone mięsa
9 Zapisać
łopatka wieprzowa gotowana

łopatka wieprzowa gotowana

Przepis na wędlinę domowej roboty. Mięso umyć, osuszyć, zrobić małe otworki, żeby przyprawy mogły wejść do wnętrza mięsa
6 Zapisać
ŁOPATKA W ZIOŁOWO - CEBULOWEJ MARYNACIE

ŁOPATKA W ZIOŁOWO - CEBULOWEJ MARYNACIE

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy solą, a następnie umieszczamy w marynacie, obracając z każdej strony, aby marynata pokryła dokładnie cały kawałek mięsa
5 Zapisać
Łopatka wieprzowa z grilla

Łopatka wieprzowa z grilla

Łopatka wieprzowa z grilla to doskonały pomysł na obiad. łopatki wieprzowej. Doskonale smakuje z marchewką, papryką i ziemniakami z grilla
5 Zapisać
Duszona łopatka wieprzowa

Duszona łopatka wieprzowa

Marynata (na ok. Jest tak dobra, że aż oszalałem. Przedstawiam wam moją wersję duszonej łopatki. Marynata (na ok
4 Zapisać
Łopatka wieprzowa zapiekana z ziemniakami

Łopatka wieprzowa zapiekana z ziemniakami

Łopatka nie jest drogim mięsem, a w przeciwieństwie do innych wieprzowych wariantów, ma odpowiednią ilość tłuszczyku, który świetnie się zapieka
0 Zapisać
Szaszłyki wieprzowe z papryką i cebulą w marynacie staropolskiej.

Szaszłyki wieprzowe z papryką i cebulą w marynacie staropolskiej.

Polecam ten sposób, jeśli i u Was pogoda nie dopisze, a tęskno Wam już za tak przygotowanym mięskiem
5 Zapisać
Duszona obiadowa łopatka wieprzowa. Pieczeń w aksamitnym sosie z piekarnika.

Duszona obiadowa łopatka wieprzowa. Pieczeń w aksamitnym sosie z piekarnika.

Marynata. Duszone plastry z łopatki wieprzowej to świetny pomysł na smaczny i nie wymagający dużego nakładu pracy obiad
4 Zapisać
pieczeń z łopatki wieprzowej

pieczeń z łopatki wieprzowej

Przyprawy z solą dokładnie mieszamy. Polecam przepis na pieczeń z łopatki wieprzowej. 5 kg łopatki bez kości. Wkładamy do miski,przykrywamy i odstawiamy na minimum 12 h, obracając od czasu do czasu. Nagrzewamy piekarnik do 200 stonki i pieczemy przez około 15-20 minut przewracamy na drugi „boczek”. Nastepnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni nastawiając piekarnik na 1. 5 kg łopatki bez kości
2 Zapisać
Gulasz z łopatki wieprzowej

Gulasz z łopatki wieprzowej

Z pewną taką nieśmiałością podszedłem do znalezionego konkursu i tematu przyrządzania potraw z dodatkiem herbaty
48 Zapisać
Łopatka pieczona w musztardzie na Wielkanocny obiad

Łopatka pieczona w musztardzie na Wielkanocny obiad

Do marynaty możemy dodać również odrobinę wody. Następnie mięso zalewamy dokładnie marynatą, posypujemy rozmarynem, przykrywamy i odstawiamy do lodówki
48 Zapisać
Pieczona łopatka

Pieczona łopatka

marynata. Po upieczeniu świetne jest jako danie główne z sosem, ziemniakami i surówką, natomiast po przestygnięciu ( jeśli jeszcze zostanie ) uwielbiam takie pieczyste do chlebka
24 Zapisać
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE WŁASNYM

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE WŁASNYM

Zamiat polędwiczki wieprzowej możecie użyć lekko rozbitych plastrów schabu i odpowiednio wydłużyć czas duszenia (do ok
9 Zapisać
Łopatka pieczona z oregano

Łopatka pieczona z oregano

Umyte i osuszone mięso łopatki trochę obrobiłam nożem wyrównują boki, łopatka ma to do siebie, że nie ma zwartej formy jak schab, czy karkówka
9 Zapisać
Łopatka w sosie czosnkowo-majerankowym.

Łopatka w sosie czosnkowo-majerankowym.

Przygotowana marynatą natrzyj  mięso i  odstaw do  lodówki  na kilka godzin ( najlepiej  na noc ).  * 500 - 700 g łopatki wieprzowej, * 3-4 ząbki  czosnku, * 5 łyżek suszonego  majeranku, * 3 łyżki  oliwy, * sól, pieprz, * 1 liść laurowy, * 2 ziarna ziela angielskiego, * 3 ziarenka pieprzu, * 2 łyżki  kwaśnej śmietany,Przygotowanie. Zamarynowane mięso podsmaż na patelni na rumiany  kolor, przełóż do  garnka, zalej wodą ( tak  aby  zakryła mięso ), dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i  pozostałe 2 łyżki majeranku. Gotuj na wolnym ogniu  do  czasu  aż mięsko  będzie miękkie ( około  1 godziny ), pod koniec przypraw do  smaku  solą i pieprzem oraz dodaj  śmietanę
8 Zapisać
Łopatka pieczona w musztardzie francuskiej

Łopatka pieczona w musztardzie francuskiej

Upieczone mięso jest idealnym dodatkiem zarówno na ciepło do obiadu, jak i na zimno do kanapek. Przygotowanie łopatki pieczonej w musztardzie francuskiej
6 Zapisać
Czosnkowa łopatka na kanapki

Czosnkowa łopatka na kanapki

Mięso umyć, osuszyć i włożyć do naczynia, które możemy szczelnie zamknąć i zmieści nam się do lodówki