Przepis na makowiec z puszki

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Przyznam się Wam, że po raz pierwszy przystąpiłam do wykonania tego ciasta. Miało ono zadebiutować na wigilijnej kolacji, zatem stres podczas przygotowywania był ogromny
zawijany makowiec

zawijany makowiec

pół puszki maku. Jedno z ulubionych ciast mojej rodzinki. Robię nie tylko na święta ale i bez okazji. Puszka maku zawsze gdzieś jest schowana w szafce tak na wszelki wypadek
Makowiec bez zawijania. Najprostszy.

Makowiec bez zawijania. Najprostszy.

Masa makowa gotowa z puszki (ok. Makowiec dla beztalencia. Zakończył się świąteczny kierat, który oznacza, że co roku powielam schemat mojej babki i ciotek
Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Jeśli używasz mak z puszki, to wyjmij go do większej miseczki. Post Makowiec zawijany pojawił się poraz pierwszy w Wypieki Beaty
MAKOWIEC JAPONSKI

MAKOWIEC JAPONSKI

ja z powodu lenistwa (hehe) uzylam gotowa mase makowa z puszki. dlugo nie bylo zadnego nowego wpisu, a to za sprawa WIOSNY
Makowiec

Makowiec

Masa makowa - obowiązkowo przygotowana od podstaw, nie kupiona w sklepie gotowa z puszki. Przed pieczeniem każdy makowiec oddzielić folią aluminiową, by się nie skleiły podczas pieczenia
Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście

masa makowa z puszki (uşyłam masy Bakalland ). Makowiec na kruchym cieście to postać tego świątecznego wypieku,
MAKOWIEC / STRUCLA MAKOWA

MAKOWIEC / STRUCLA MAKOWA

Masę makową z puszki mieszamy z miodem, orzechami i rodzynkami. Mój pierwszy makowiec. Pieczony na wzór strucli mojej babci
Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście

Masa makowa jest przygotowywana z maku, a nie z gotowej masy makowej z puszki. Makowiec to tradycyjne, bożonarodzeniowe ciasto, które pojawia się w Święta w większości polskich domów
Najlepszy makowiec domowy

Najlepszy makowiec domowy

Te z puszki mają w sobie więcej bułki tartej i zagęstników niż maku i bakalii. Makowiec świąteczny z bogatym wnętrzem
Makowiec japoński

Makowiec japoński

I poszłam na łatwiznę - wykorzystałam masę makową z puszki (oczywiście wybierzcie taką, która nie zawiera konserwantów)
Makowiec bez spodu

Makowiec bez spodu

Mak opłukać, namoczyć po czym ugotować ( gotujemy do momentu kiedy łatwo będzie nam rozetrzeć w palcach ziarenko) ugotowany mak odcedzić bardzo dokładnie z wody i skręcić przez maszynkę najmniej dwa razy na specjalnym sitku do maku
Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście

Masę makową wyjąć z puszki, dodać ubite białka, cukier oraz kandyzowaną skórkę i wódkę. Makowiec jest na liście obowiązkowych ciast świątecznych
Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

To mój pierwszy makowiec zawijany i od razu strzał w dziesiątkę. Smakuje dokładnie tak, jak mój ulubiony makowiec smakować powinien
Staropolski makowiec – przepis

Staropolski makowiec – przepis

Makowiec jak za dawnych czasów, bez ulepszeń i bez masy z puszki. Warto chociaż raz w roku pokusić się i wykonać go od A do Z samodzielnie, a wspaniały smak na świątecznym stole i zadowoleni domownicy na pewno nam się odwdzięczą
Makowiec mojej babci

Makowiec mojej babci

Pyszny makowiec, który odkąd pamiętam był przygotowywany u nas w domu na każde święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy