Przepis na mak mielony

3 Zapisać
Sznycel mielony / kotlet mielony duszony z cebulÄ

Sznycel mielony / kotlet mielony duszony z cebulÄ

sól i świeşo mielony czarny pieprz - do smaku. Są bardzo delikatne, miękkie i soczyste, a dodatkowego smaku dodaje im duszenie w cebuli z dodatkiem kminku, która potem zamienia się w pyszny sos
55 Zapisać
Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem

Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem

W tym przepisie wykorzystujemy masę makową z puszki i już zmielony suchy mak. Bez makowca nie wyobrażam sobie Świąt, szczególnie tych Bożego Narodzenia
330 Zapisać
Seromakowiec mojej babci

Seromakowiec mojej babci

Następnie zmielony mak przekładam do garnka i zalewam gorącym mlekiem. Odkąd sięgam pamięcią na każde święta Moja Babcia, a potem Mama przygotowywały serniki i makowce
67 Zapisać
MAKOWIEC  DROŻDŻOWY  ZWIJANY

MAKOWIEC DROŻDŻOWY ZWIJANY

Do garnka wsypujemy mielony mak,wlewamy mleko i wodę,zagotowujemy. Makowiec zwijany wbrew pozorom jest bardzo prosty w wykonaniu a jaki smaczny
47 Zapisać
Euforia

Euforia

Mak mielony wsypać do rondelka, zalać mlekiem, zagotować, zestawić. Składniki na ciasto makowe. Do masy maślanej dodać mak, mielone migdały, rodzynki i orzechy oraz aromat rumowy
46 Zapisać
Makowiec z jabłkami i...bez grama ciasta

Makowiec z jabłkami i...bez grama ciasta

W osobnej misce żółtka utrzeć z cukrami, dodać zmielony mak, wymieszać, dodać kaszkę, proszek do pieczenia, starte jabłka, wymieszać
42 Zapisać
Tort makowy

Tort makowy

Pieczony jest z makiem mielonym, ale możemy użyć gotowy mak suchy mielony, więc odpada nam moczenie i mielenie maku
36 Zapisać
Ciasto makowe z masą serową

Ciasto makowe z masą serową

maku (użyłam Mak mielony BackMit),. Lekki biszkopt z dodatkiem maku, delikatna i zarazem puszysta masa serowa oraz pyszna domowa konfitura
31 Zapisać
Tort makowy z kremem karmelowym i czekoladowym

Tort makowy z kremem karmelowym i czekoladowym

Można kupić mak mielony i wówczas należy go tylko zalać wrzątkiem. Mak wymieszać z miodem. Na masę makową wysypać bułkę tartą, migdały, wyłożyć utarte żółtka i białka
22 Zapisać
Drożdżowe ciasto z makiem

Drożdżowe ciasto z makiem

Tym bardziej, ze teraz mozna juz wszedzie kupic mak mielony, ktory nie wymaga dlugich przygotowan. Dlugo myslalam co by tu innego zrobic z maku na te swieta, tradycyjna strucla jakos mi sie przejadla
16 Zapisać
Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką, białym serem z prażoną posypką i miodowym winegretem

Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką, białym serem z prażoną posypką i miodowym winegretem

Do tego opcjonalny dodatek, czyli chrupiąca posypka z prażonych ziaren słonecznika, maku i sezamu, którą uwielbiamy
13 Zapisać
Zawijane przekąski

Zawijane przekąski

Zaskakujące swoim bogatym smakiem i kuszącym wyglądem. świeżo mielony pieprz i sól. Roztrzepać jajko i wysmarować wierzch ciasta, posypać sezamem i makiem
13 Zapisać
Sernik z chałwą i wierszyk na po świętach:)

Sernik z chałwą i wierszyk na po świętach:)

Spód tortownicy wysypać mieszanką ciastek i słonecznika a z wierzchu posypać mielonym, suchym makiem
11 Zapisać
BABKA   TULIPAN

BABKA TULIPAN

Ciasto wszystkim smakowało, polecam. Do drugiej części dodajemy suchy mak, mieszamy. Na to biała część i na koniec ciasto z makiem
9 Zapisać
Makówki

Makówki

Obecnie można też kupić gotowy mielony, suchy mak. Tradycyjne śląskie makówki, to słodka potrawa wigilijna z mielonego maku, bakalii i pieczywa z dodatkiem miodu i mleka, przygotowywana głównie na Śląsku
9 Zapisać
Lahmacun - pizza turecka

Lahmacun - pizza turecka

)Jej smak przypomina mi ciepłe i słoneczne dni naszych tureckich wakacji. Składniki farszu, poza mielony mięsem, rozdrobnić w malakserze
8 Zapisać
MAKOWY MARCHEWKOWIEC - bez glutenu, jajek, mleka

MAKOWY MARCHEWKOWIEC - bez glutenu, jajek, mleka

szklanka płatków owsianych zmielonych w młynku - dla osób z nietolerancją glutenu powinny być to płatki certyfikowane
7 Zapisać
ŚLIMACZKI,ROGALIKI,ZAWIJAŃCE DROŻDŻOWE

ŚLIMACZKI,ROGALIKI,ZAWIJAŃCE DROŻDŻOWE

ser w wiaderku mielony naturalny (lidl,biedronka). przełożyc do miski obsypanej maka i przykryć do wyrośnięcia na 1godz. 2 część ślimaki. Poczekać az ostygnie TM uzyska temp 37 dodac pozostale składniki i wyrobic 3min/interwał,jeśli trzeba można dodypac odrobinkę maki ale nie za duzo,przełozyc do miski obsypanej maką do wyrośnięta dalej postępowac jak wyzej w opisie 150g cukru trzcinowego