Przepis na mak mielony przygotowanie

MASA MAKOWA

MASA MAKOWA

Jak to się stało, że nikt mi wcześniej nie powiedział, że istnieje coś takiego jak mielony mak. Dlaczego zdecydowałam się zrobić domową masę makową
Makowiec

Makowiec

Mak (o ile nie jest mielony) zalewam wrzątkiem do zakrycia, pozostawiam do ostygnięcia, po czym odcedzam dokładnie na sicie i dwukrotnie mielę
Domowa masa makowa - prosta i szybka

Domowa masa makowa - prosta i szybka

Jeśli kupisz gotowy mak mielony przygotowanie domowej masy makowej jest bajecznie proste. z maku, który samodzielnie zmielisz (w specjalnym młynku, w elektrycznym młynku do kawy lub w przystawce do Vitamixa) lub kupisz już zmielony
Zawijane przekąski

Zawijane przekąski

Zaskakujące swoim bogatym smakiem i kuszącym wyglądem. świeżo mielony pieprz i sól. Przygotowanie. Roztrzepać jajko i wysmarować wierzch ciasta, posypać sezamem i makiem
Makowiec

Makowiec

Mogę Wam polecić duże ułatwienie, które odkryłyśmy w poprzednim roku, a mianowicie mak mielony, który wystarczy zagotować ma mleku z cukrem i wybranymi dodatkami (u nas głównie rodzynki, ale jeśli lubicie możecie wziąć więcej bakalii, skórki owoców itd
BABKA   TULIPAN

BABKA TULIPAN

Ciasto wszystkim smakowało, polecam. PRZYGOTOWANIE. Do drugiej części dodajemy suchy mak, mieszamy. Na to biała część i na koniec ciasto z makiem
Seromakowiec mojej babci

Seromakowiec mojej babci

Następnie zmielony mak przekładam do garnka i zalewam gorącym mlekiem. Dawniej wypieki przygotowywano w inny sposób niż obecnie, o wiele dłużej trwało ich przygotowanie
Makiełki / makówki

Makiełki / makówki

Podobno w sklepach można dostać jednak mak mielony, a to zapewne duża oszczędność czasu. O makiełkach/makówkach słyszałam dawno temu, spróbować ich miałam okazję dopiero dwa lata temu, a dziś postanowiłam zrobić własną wersję tej świątecznej potrawy
Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Aby ułatwić sobie pracę i skrócić czas przygotowania możecie skorzystać z gotowej masy makowej, albo użyć gotowy mak mielony (zamiast tego w ziarenkach)