Przepis na makówki wigilijne

61 Zapisać
Makówki

Makówki

Makówki to makowy deser wigilijny z dodatkiem dużej ilości bakalii oraz bułki drożdżowej. Niektórzy przygotowują Makówki w wersji warstwowej, ale dla mnie wygodniejszą wersją jest pokrojenie bułki na małą kostkę, a następnie jej wymieszanie z masą makową
9 Zapisać
Makówki

Makówki

Tradycyjne śląskie makówki, to słodka potrawa wigilijna z mielonego maku, bakalii i pieczywa z dodatkiem miodu i mleka, przygotowywana głównie na Śląsku
3 Zapisać
Makówki

Makówki

Najbardziej intensywnym zaraz po kolorowej choince, kolędach, rodzinnej atmosferze oraz prezentach (najważniejszych dla dzieciaków) jest słodki zapach maku, mleka i miodu… Do dziś makówki są moją ulubioną potrawą wigilijną – lekko wilgotne, a jednocześnie chrupkie od bakalii… A co najważniejsze co roku można tworzyć dowolne makowe wariacje
0 Zapisać
Makowiec

Makowiec

Dzisiaj nie będziemy odkrywać Ameryki – oto przepis na jedną z naszych narodowych wigilijnych potraw – makowiec
15 Zapisać
Makówki

Makówki

Makówki, inaczej zwane makiełkami, to tradycyjna wigilijna potrawa kuchni śląskiej i wielkopolskiej, z tą różnicą, iż w kuchni wielkopolskiej zamiast chałki dodaje się makaron
Więcej przepisów na %s strony