Przepis na luzowanie bez

10 Zapisać
Gęś luzowana - faszerowana

Gęś luzowana - faszerowana

Gęś w wydaniu raczej świątecznym i dla większej ilości osób. Pieczona w ten sposób jest niezwykle smaczna, mięsko jest kruche, mięciutkie i rozpływające się w ustach
5 Zapisać
GĘŚ LUZOWANA NADZIANA KAPUSTĄ KISZONĄ I KASZĄ GRYCZANĄ

GĘŚ LUZOWANA NADZIANA KAPUSTĄ KISZONĄ I KASZĄ GRYCZANĄ

Przygotowana od strony teoretycznej (tu i tu), z naszykowanymi czterema nożami (nie wiedziałam, który będzie najlepiej się sprawdzał) zabrałam się na luzowanie mojej gąski
44 Zapisać
Gęś pieczona - biała kołudzka

Gęś pieczona - biała kołudzka

sól, pieprz, rozgnieciony czosnek,spora garść świeżego majeranku,butelka czerwonego wytrawnego wina,6 winnych jabłek,20 dag świeżej żurawiny,miód lipowy Gęś dokładnie umyć i osuszyć
42 Zapisać
Kaczka luzaczka z farszem mięsno - grzybowo - jarzynowym

Kaczka luzaczka z farszem mięsno - grzybowo - jarzynowym

350 g mięsa z udźca indyka bez skóry. 350 g mięsa z udźca indyka bez skóry. Mam kaczkę i nie zawaham się jej upiec
34 Zapisać
Pieczona kaczka nadziewana jabłkami i żurawiną

Pieczona kaczka nadziewana jabłkami i żurawiną

Na początku chciałam pokombinować, kaczkę nadziać dynią, kurkami i innymi rzeczami. Jednak pozostałam przy klasyce
32 Zapisać
Tarta francuska z pomidorami i mozzarellą

Tarta francuska z pomidorami i mozzarellą

Dziś naszło mnie na wytrawną tartę z pomidorami i mozzarellą. Żeby ułatwić sobie życie, zrobiłam ją na cieście francuskim, ale równie smaczna jest na kruchym
29 Zapisać
Wędlina drobiowa ze słoika

Wędlina drobiowa ze słoika

Wędlina ze słoika przygotowana tym sposobem jest pyszna, bez konserwantów, wspomagaczy. Aby przygotować wędlinę drobiową nie jest potrzebny szynkowar, wystarczy słoik, mięso i przyprawy, utrwala się wędlinę poprzez pasteryzowanie słoików
22 Zapisać
Kaczka nadziewana kaszą gryczaną niepaloną

Kaczka nadziewana kaszą gryczaną niepaloną

Piec w piekarniku gazowym bez termoobiegu w 220 stopniach przez 90 minut, polewając ją co 10 minut wytopionym tłuszczem
13 Zapisać
Biała kiełbasa drobiowa (wersja light)

Biała kiełbasa drobiowa (wersja light)

Z 1 piersi kurczaka i 3 wyluzowanych bez skóry i kości ćwiartek kurczaka, zrobiłam 8 kiełbasek po 85 g, które mają po ok
10 Zapisać
Pierś gęsi pieczona w jabłkach

Pierś gęsi pieczona w jabłkach

Drogi pamiętniczku. Kiedy byłam, kiedy byłam małym chłopcem, hej, często, spędzając czas na wsi, słyszałam
8 Zapisać
Kaczka z jabłkami

Kaczka z jabłkami

Możemy upiec kaczkę bez luzowania, ale. - krócej się piecze bez kości,- łatwiej się kroi gdy nie ma kości,- dużo wygodniej się je kaczkę bez kości 5 jabłek
7 Zapisać
Udka kurczaka z czosnkiem i ziołami (Papirus)

Udka kurczaka z czosnkiem i ziołami (Papirus)

za pomocą pędzelka i posypujemy go solą i mieszanką ziół, zginamy go w połowie i wkładamy między złożone strony mięso i smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni
6 Zapisać
Królik faszerowany

Królik faszerowany

luzowanie do najłatwiejszych nie należy. Roladę oplotłam nicią kuchenną, którą ku swojemu zaskoczeniu kupiłam bez problemu w sklepiku osiedlowym
6 Zapisać
kurczak  zagrodowy  pieczony z ziołami, cytryną  i czosnkiem  - chicken roasted with garlic, herbs and lemon

kurczak zagrodowy pieczony z ziołami, cytryną i czosnkiem - chicken roasted with garlic, herbs and lemon

Wspaniały na każdą porę – kurczak zagrodowy jest zawsze na czasie. Dzisiaj upiekłam go z całą główką czosnku
5 Zapisać
Galantyna z kurczaka pieczona z bakaliami

Galantyna z kurczaka pieczona z bakaliami

Galantyna z kurczaka to świetna alternatywa dla pasztetów – można w pyszny sposób pozbyć się resztek mięs, wygląda imponująco na świątecznym stole i jest obłędna w smaku
5 Zapisać
Rolada z kurczaka z papryką

Rolada z kurczaka z papryką

Domowa wędlinka to temat nie raz już na blogu poruszany. Dziś pyszne, soczyste, drobiowe mięsko z aromatyczną, świeżą papryką
4 Zapisać
Szynkowar: jak działa i czy chcesz go mieć?

Szynkowar: jak działa i czy chcesz go mieć?

te z samą marynatą solną około 3-5 dni (teoretycznie), takie z solą peklową (zwiększa bezpieczeństwo mikrobiologiczne) trzymałam 10 (w sensie, zjedliśmy 3/4 szynki w dwa dni, potem została końcówka aż naszedł apetyt od nowa
3 Zapisać
GALANTYNA Z GĘSI Z FARSZEM CIELĘCYM

GALANTYNA Z GĘSI Z FARSZEM CIELĘCYM

Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni C i piec bez termoobiegu 2 godziny i 20 minut