Przepis na lopatka pieczona przepis

Ciasto smerfowe ;)

Ciasto smerfowe ;)

na koniec dodajemy olej i dokladnie mieszamy lopatka. Zatem zapraszam po przepis. Przygotowac wg przepisu na opakowaniu,przelac do plaskiego naczynia ,wstawic do lodowki do calkowitego stezenia
Łopatka sznurowana w musztardzie

Łopatka sznurowana w musztardzie

Do tej pory łopatkę najczęściej używałam do gulaszu. Tym razem postanowiłam zrobić z niej pieczeń. Wiadomo ze to mięso jest trudno kupić w ładnym zwartym kawałku, dlatego postanowiłam je związać formując zgrabny kawałek na pieczeń
Orkiszowe ciasto z truskawkami i jagodami na lato

Orkiszowe ciasto z truskawkami i jagodami na lato

ciasto wylac do przygotowanej formy i wyrownac lopatka. Przepis bierze udzial w konkursie kulinarnym"Mieta i pieprz od Joseph Joseph,czyli kulinrne smaki lata ze szczypta designu w Fabryka form" 2 szklanki maki orkiszowej jasnej-630
Ciasto z jagodami...

Ciasto z jagodami...

Ubic bialka z cukrem na sztywna piane,nastepnie dodawac po jednym zoltku,nastepnie delikatnie mieszajac lopatka dodawac po jednej lyzce maki wymieszanej z proszekiem i przesianej przez sito
Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami

Ubic piane ,,na sztywno,,z cukrem ,nastepnie ciagle ubijajac dodac po jednym zoltku, nastepnie dodwac po jednej lyzce maki przesianej przez sito,mieszajac lopatka,dodac proszek do pieczenia i na sam koniec olej
Pieczeń z łopatki wieprzowej

Pieczeń z łopatki wieprzowej

Łopatka wieprzowa. Przyprawy. sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra. 2-3 ząbki czosnku
Jabłecznik  pod śniegiem

Jabłecznik pod śniegiem

maki przesianej przez sito,mieszajac lopatka,dodac proszek do pieczenia. Korzystajac z okazji, ze jest to juz ostatni wpis w tym roku, chcialabym wszystkim zagladajacym tutaj, zlozyc serdeczne zyczenia i zyczyc szczesliwego Nowego 2015 RokuPrzepisBiszkopt
Rolada kremowa "mimoza"

Rolada kremowa "mimoza"

Za pomoca lopatki laczymy zoltka i piane z bialek,dodajemy przesiane obie maki ,mieszamy calosc lopatka,tak aby wmieszac jak najwiecej powietrza
Panettone- Regina di Natale

Panettone- Regina di Natale

Po tym czasie przekladamy ciasto na deske ( podsypujemy je niewielka iloscia maki a najlepiej z maki nie korzystac ,robimy dolek dodajemy starta skorke z umytych i wysuszonych owocow cytryny i pomaranczy,potem odcedzone dobrze z rumu rodzynki,zagniatamy pomagajac sobie metalowa lub plastikowa lopatka,tak tylko do polaczenia skladnikow i ponownie ciasto wedruje na 3 godz
Chleb flioletowy- naturalnie barwiony

Chleb flioletowy- naturalnie barwiony

Rozplywajace sie ciasto podwarzamy plastykowa lopatka i zakladamy jeden koniec na drugi i tak wiele razy na koniec formujemy podluzny jej ksztalt i posypujemy maka ( uzywamy sitka )
Tort  na roczek

Tort na roczek

Ubic bialka z cukrem na sztywna piane,stale miksujac dodawac po jednym zoltku,nastepnie lopatka mieszac po jednej lyzce maki a na koncu delikatnie wymieszac kisiel(lub budyn)
Biszkopt kakao, najlepszy

Biszkopt kakao, najlepszy

Ostroznie wlewamy ciasto i wyrownujemy powierzchnie silikonowa lopatka lub lyzka. Biszkopt rzucany pieklam wielokrotnie, ale przepis na blogu pojawil sie dopiero teraz