Przepis na kwas chlebówy razowy

1 Zapisać

Razowy kwas chlebowy -

Zlewamy kwas do szklanych butelek, dodajemy. Gotowy kwas przechowywać w lodówce. składniki na 3 l kwasu300 g - sucharków z żytniego chleba razowego (pumpernikiel) 90 g - cukru4 g - świeżych drożdzy40 g - słodu żytniego ciemnego (opcjonalne)Do garnka wsypać sucharki, słód, zalać wrzątkiem (2,5 l) i pozostawić na 3 godziny
0 Zapisać

Chleb świąteczny z bakaliami, na zakwasie i kwasie chlebowym

70 g zakwasu żytniego. 250 g kwasu chlebowego - najlepiej domowego, a jeśli sklepowy, to przynajmniej powinien być w miarę prawdziwy. 15 g świeżych drożdży - ja jak zwykle pomijam drożdże, mocny zakwas spokojnie daje radę. 70 g zakwasu żytniego. 250 g kwasu chlebowego - najlepiej domowego, a jeśli sklepowy, to przynajmniej powinien być w miarę prawdziwy. 15 g świeżych drożdży - ja jak zwykle pomijam drożdże, mocny zakwas spokojnie daje radę
0 Zapisać

Perfekcyjny chleb orkiszowy razowy na 2 zaczynach

00 - kwas. 100 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g wody o temperaturze 24 st. C100 g mąki żytniej typ 720 Wlać wodę do zakwasu, dokładnie wymieszać, dodać mąkę, ponownie wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na 8 godzin - do godziny 17. cały rozczyn z 1 fazy (godzinę wcześniej wyjęty z lodówki)cały kwas z 2 fazy200 g mąki pszennej typ 750 - u mnie orkiszowa typ 7009 g soliPiekłam z podwójnej porcji wielki okrągły bochenek
Więcej przepisów na %s strony