Przepis na kwas chlebówy razowy

1 Zapisać
Razowy Kwas Chlebowy

Razowy Kwas Chlebowy

Najbardziej zasmakował mi Razowy Kwas Chlebowy o smaku żurawinowym. Chciałam podzielić się swoją opinią na temat Razowego Kwasu Chlebowego otrzymanego w ramach kampanii streetcom
1 Zapisać
Razowy kwas chlebowy -

Razowy kwas chlebowy -

Zlewamy kwas do szklanych butelek, dodajemy. Gotowy kwas przechowywać w lodówce. składniki na 3 l kwasu. to orzeźwiający, lekko gazowany,
0 Zapisać
Czekoladowe naleśniki gryczano-orkiszowe na Razowym Kwasie Chlebowym z musem cytrusowym

Czekoladowe naleśniki gryczano-orkiszowe na Razowym Kwasie Chlebowym z musem cytrusowym

Były już naleśniki z szampanem i piwem, teraz pora na kwas chlebowy, który całkowicie odmienia naleśniki przygotowywane z "cięższych" mąk
1 Zapisać
domowy KWAS CHLEBOWY

domowy KWAS CHLEBOWY

Kwas chlebowy otrzymuje się poprzez fermentację chleba, przy udziale cukru i drożdży. Domowy kwas jest mniej słodki oraz bardziej intensywny w smaku w porównaniu ze sklepowym
0 Zapisać
Kwas chlebowy.

Kwas chlebowy.

Domowa produkcja kwasu chlebowego daje dużo satysfakcji. Poprosiłem wtedy Marzenę żeby następnym razem przypomniała mi, że do eksperymentów z kwasem mam wynająć laboratorium
0 Zapisać
Kwas chlebowy bez procentów i z procentami

Kwas chlebowy bez procentów i z procentami

Jedni go nie znają, inni nie lubią, ale wielbicieli nie brakuje i ja zdecydowanie należę do amatorów kwasu chlebowego
0 Zapisać
Chleb świąteczny z bakaliami, na zakwasie i kwasie chlebowym

Chleb świąteczny z bakaliami, na zakwasie i kwasie chlebowym

70 g zakwasu żytniego. 250 g kwasu chlebowego - najlepiej domowego, a jeśli sklepowy, to przynajmniej powinien być w miarę prawdziwy. 15 g świeżych drożdży - ja jak zwykle pomijam drożdże, mocny zakwas spokojnie daje radę. 70 g zakwasu żytniego. 250 g kwasu chlebowego - najlepiej domowego, a jeśli sklepowy, to przynajmniej powinien być w miarę prawdziwy. 15 g świeżych drożdży - ja jak zwykle pomijam drożdże, mocny zakwas spokojnie daje radę
1 Zapisać
Zdrowe razowe - tylko na zakwasie

Zdrowe razowe - tylko na zakwasie

Otręby zbóż zawierają kwas fitynowy. Aktywność fitynianów skutecznie hamuje chlebowa fermentacja kwasowa , a dokładniej mówiąc, bakterie kwasu mlekowego będące składnikiem zakwasu chlebowego
4 Zapisać
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych

Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych

Tłusta, ale zdrowymi kwasami tłuszczowymi i dosyć ciężkostrawna, polecana jako dodatek. Mąki z niechlebowych zbóż (owsa, jęczmienia, prosa, gryki, ryżu i kukurydzy, itp
4 Zapisać
BUŁKI   RAZOWE    Z    SIEMIENIEM   LNIANYM

BUŁKI RAZOWE Z SIEMIENIEM LNIANYM

Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki, dodajemy sól, olej, miód, kwas, mleko rozmieszane z drożdżami oraz wlewamy wodę
0 Zapisać
CHLEB   RAZOWY   NA CIEMNYM   PIWIE

CHLEB RAZOWY NA CIEMNYM PIWIE

Chleb razowy na ciemnym piwie, lekko słodkawy o świeżym zapachu pieczonego chleba. 1 szklanka kwasu. Drożdże rozrabiamy w 1/2 szklance wody, wlewamy do dużej miski łącznie z kwasem i piwem. 1 szklanka kwasu
0 Zapisać
Ekspresowy chleb razowy z ziarnami

Ekspresowy chleb razowy z ziarnami

Chleb ten jest wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju, bowiem zawiera mnóstwo bogatych w witaminy, kwas foliowy i wapnia ziarna słonecznika, sezamu oraz otręby owsiane i siemię lniane
0 Zapisać
Ekspresowy chleb razowy z ziarnami

Ekspresowy chleb razowy z ziarnami

Chleb ten jest wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju, bowiem zawiera mnóstwo bogatych w witaminy, kwas foliowy i wapnia ziarna słonecznika, sezamu oraz otręby owsiane i siemię lniane
0 Zapisać
Perfekcyjny chleb orkiszowy razowy na 2 zaczynach

Perfekcyjny chleb orkiszowy razowy na 2 zaczynach

00 - kwas. 100 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g wody o temperaturze 24 st. C100 g mąki żytniej typ 720 Wlać wodę do zakwasu, dokładnie wymieszać, dodać mąkę, ponownie wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na 8 godzin - do godziny 17. cały rozczyn z 1 fazy (godzinę wcześniej wyjęty z lodówki)cały kwas z 2 fazy200 g mąki pszennej typ 750 - u mnie orkiszowa typ 7009 g soliPiekłam z podwójnej porcji wielki okrągły bochenek
17 Zapisać
Pełnoziarnisty chleb na zakwasie i niedzielne poranki z Gastrofazą

Pełnoziarnisty chleb na zakwasie i niedzielne poranki z Gastrofazą

Mam wtedy dużo czasu i cierpliwości by czekać aż zakwas a później ciasto chlebowe urosną i będą gotowe do pieczenia
4 Zapisać
JAK WYBRAĆ DOBRY CHLEB?

JAK WYBRAĆ DOBRY CHLEB?

Podstawowe składniki to oczywiście mąka, jej rodzaj zależy od gatunku chleba (żytnia, pszenna, orkiszowa, graham), woda, sól oraz drożdże bądź zakwas
2 Zapisać
Nałęczowski, tradycyjnie polski - podsumowanie akcji PPCh

Nałęczowski, tradycyjnie polski - podsumowanie akcji PPCh

Godzinny chleb pszenno-razowy na zakwasie żurkowym. Chleb nałęczowski z dodatkiem soli i kminku, posypany makiem lub czarnuszką, to typowy przaśny chleb upieczony bez użycia kwasów na podmłodzie żytniej z dodatkiem drożdży
1 Zapisać
Chleb 100% żytni na zakwasie

Chleb 100% żytni na zakwasie

Mąka, kwas, zakwas, chleb. Chleb żytni na zakwasie. Następnie Dodać zakwas i całość dobrze wymieszać. - 250 g zakwasu żytniego. Odstawić w ciepłe miejsce na 8-12 godzin - czas wyrastania zależy od dojrzałości zakwasu. 250 g zakwasu żytniego