Przepis na kwas chlebówy razowy

0 Zapisać
Chleb świąteczny z bakaliami, na zakwasie i kwasie chlebowym

Chleb świąteczny z bakaliami, na zakwasie i kwasie chlebowym

70 g zakwasu żytniego. 250 g kwasu chlebowego - najlepiej domowego, a jeśli sklepowy, to przynajmniej powinien być w miarę prawdziwy. 15 g świeżych drożdży - ja jak zwykle pomijam drożdże, mocny zakwas spokojnie daje radę. 70 g zakwasu żytniego. 250 g kwasu chlebowego - najlepiej domowego, a jeśli sklepowy, to przynajmniej powinien być w miarę prawdziwy. 15 g świeżych drożdży - ja jak zwykle pomijam drożdże, mocny zakwas spokojnie daje radę
0 Zapisać
Perfekcyjny chleb orkiszowy razowy na 2 zaczynach

Perfekcyjny chleb orkiszowy razowy na 2 zaczynach

00 - kwas. 100 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g wody o temperaturze 24 st. C100 g mąki żytniej typ 720 Wlać wodę do zakwasu, dokładnie wymieszać, dodać mąkę, ponownie wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na 8 godzin - do godziny 17. cały rozczyn z 1 fazy (godzinę wcześniej wyjęty z lodówki)cały kwas z 2 fazy200 g mąki pszennej typ 750 - u mnie orkiszowa typ 7009 g soliPiekłam z podwójnej porcji wielki okrągły bochenek
4 Zapisać
chleb na wodzie z kiszonych ogĂłrkĂłw

chleb na wodzie z kiszonych ogĂłrkĂłw

Dzięki dodaniu tego niecodziennego składnika smakuje niemal jak taki na zakwasie. "sok z kiszonych ogórków w spomaga trawienie i wspiera układ odpornościowy , w tym wzrost w witamin z grupy B ( nawet witamina B12) , omega- 3 kwasy tłuszczowe, enzymy trawienne, laktazy i kwas mlekowy i inne enzymy odpornościowe, które zwalczają szkodliwe bakterie, a nawet komórki nowotworowe
Więcej przepisów na %s strony