Przepis na kwas chlebówy razowy

Razowy Kwas Chlebowy

Razowy Kwas Chlebowy

Najbardziej zasmakował mi Razowy Kwas Chlebowy o smaku żurawinowym. Chciałam podzielić się swoją opinią na temat Razowego Kwasu Chlebowego otrzymanego w ramach kampanii streetcom
1 0
Kwas chlebowy.

Kwas chlebowy.

Domowa produkcja kwasu chlebowego daje dużo satysfakcji. Poprosiłem wtedy Marzenę żeby następnym razem przypomniała mi, że do eksperymentów z kwasem mam wynająć laboratorium
0 0
Chleb świąteczny z bakaliami, na zakwasie i kwasie chlebowym

Chleb świąteczny z bakaliami, na zakwasie i kwasie chlebowym

70 g zakwasu żytniego. 250 g kwasu chlebowego - najlepiej domowego, a jeśli sklepowy, to przynajmniej powinien być w miarę prawdziwy. 15 g świeżych drożdży - ja jak zwykle pomijam drożdże, mocny zakwas spokojnie daje radę. 70 g zakwasu żytniego. 250 g kwasu chlebowego - najlepiej domowego, a jeśli sklepowy, to przynajmniej powinien być w miarę prawdziwy. 15 g świeżych drożdży - ja jak zwykle pomijam drożdże, mocny zakwas spokojnie daje radę
0 0
Perfekcyjny chleb orkiszowy razowy na 2 zaczynach

Perfekcyjny chleb orkiszowy razowy na 2 zaczynach

00 - kwas. 100 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g wody o temperaturze 24 st. C100 g mąki żytniej typ 720 Wlać wodę do zakwasu, dokładnie wymieszać, dodać mąkę, ponownie wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na 8 godzin - do godziny 17. cały rozczyn z 1 fazy (godzinę wcześniej wyjęty z lodówki)cały kwas z 2 fazy200 g mąki pszennej typ 750 - u mnie orkiszowa typ 7009 g soliPiekłam z podwójnej porcji wielki okrągły bochenek
0 0
chleb na wodzie z kiszonych ogĂłrkĂłw

chleb na wodzie z kiszonych ogĂłrkĂłw

Dzięki dodaniu tego niecodziennego składnika smakuje niemal jak taki na zakwasie. "sok z kiszonych ogórków w spomaga trawienie i wspiera układ odpornościowy , w tym wzrost w witamin z grupy B ( nawet witamina B12) , omega- 3 kwasy tłuszczowe, enzymy trawienne, laktazy i kwas mlekowy i inne enzymy odpornościowe, które zwalczają szkodliwe bakterie, a nawet komórki nowotworowe
4 0
JAK WYBRAĆ DOBRY CHLEB?

JAK WYBRAĆ DOBRY CHLEB?

Podstawowe składniki to oczywiście mąka, jej rodzaj zależy od gatunku chleba (żytnia, pszenna, orkiszowa, graham), woda, sól oraz drożdże bądź zakwas
4 0