Przepis na kutia z puszki przepis

KUTIA JĘCZMIENNA

KUTIA JĘCZMIENNA

pół szklanki mleka kokosowego - kupuję takie bez środków spulchniających, to można łatwo poznać - po otwarciu puszki zawsze będzie rozwarstwione, z twardą skorupą na wierzchu
3 0
Kutia

Kutia

Oczywiście jeżeli macie mało czasu to możecie użyć gotowej masy makowej z puszki, ale przestrzegam Was przed "niechcianymi" składnikami jak koncerwanty i sztuczne dosładacze
1 0
TARTA MAKOWA Z ORZECHAMI

TARTA MAKOWA Z ORZECHAMI

puszki mleka) rozpuścić na małym ogniu. Przepis już dawno poszedł w Świat. Możemy ją wykorzystać do kolejnych świątecznych dań
0 0
Beatka

Beatka

kutia, barszcz, pierogi, ryba, ryba, ryba, sałatki, makowce, jabłeczniki, serniki. Dziury wypełnić brzoskwiniami z puszki
4 0
Dwa ciasta: cytrynowo-rozmarynowe z oliwą z oliwek oraz drożdżowo-makowy strudel.

Dwa ciasta: cytrynowo-rozmarynowe z oliwą z oliwek oraz drożdżowo-makowy strudel.

Na wigilijnym stole pojawi się buraczano-malinowy krem, kapusta z grzybami, pierogi z suszonymi śliwkami, pasztet z soczewicy z paprykową salsą, marynowany i panierowany tempeh, smażony tempeh po grecku, rukola z sosem z oliwy z oliwek, tradycyjna sałatka z wegańskim, domowym majonezem, pieczone ziemniaki i pieczarki z ziołami, domowy chleb, makiełki i kutia z orkiszu oraz kompot z suszu
2 0

PRZYGOTOWYWANIE ŚWIAT - wspomnienia, zapiski, luźne praktyczne rady…

 Kutia – tę pierwszy raz jadłam u teściowej. Kutia. Inne tłuszcze krzepną, a podajemy tę rybę na zimno… To znaczy większość ludzi tak robi, my w domu, mimo ryby usmażonej na oliwie, lubimy kiedy jarzynki są lekko podgrzane i dopiero przełożone rybką – są smaczniejsze – wiadomo – każdy tłuszcz zimny (w potrawie smażonej wcześniej rzecz jasna) sprawia, że potrawa traci na smaku… Trudność sprawia też takie „akuratne” uduszenie jarzyn, aby nie były za twarde, ani za miękkie, troszkę bardziej uduszone niż aldente… Kolejna trudność to użyty koncentrat pomidorowy, nie może to być jakiś tani, bo jest za słodki… Jeśli używamy pomidory całe z kartonu czy puszki, to musimy je osobno usmażyć na patelni, by wysmażyć sok i dopiero w takiej formie dodać do ryby…
8 0