Przepis na kutia z puszki przepis

3 Zapisać
KUTIA JĘCZMIENNA

KUTIA JĘCZMIENNA

pół szklanki mleka kokosowego - kupuję takie bez środków spulchniających, to można łatwo poznać - po otwarciu puszki zawsze będzie rozwarstwione, z twardą skorupą na wierzchu
1 Zapisać
Kutia

Kutia

Oczywiście jeżeli macie mało czasu to możecie użyć gotowej masy makowej z puszki, ale przestrzegam Was przed "niechcianymi" składnikami jak koncerwanty i sztuczne dosładacze
0 Zapisać
Ciasto z kutia

Ciasto z kutia

Kutie taka z puszki ,od lat wykorzystuje do przygotowania roznych ciast,bo to zdrowy i bardzo smaczny skladnik moich wypiekow,zwlaszcza w okolicy Swiat Bozego Narodzenia i Nowego Roku
14 Zapisać
Cake pops – ciastka na patyku „BAŁWANKI”

Cake pops – ciastka na patyku „BAŁWANKI”

Masa makowa obowiązkowo swojej produkcji, żadna tam gotowa z puszki. U moim domu- specjalność z zeszłego roku czyli pierniczki kruche z przepisu małej cukierenki, udekorowane fantazyjnie przy udziale małego pomocnika- mojego chrześniaka
1 Zapisać
Makowiec z bakaliami

Makowiec z bakaliami

Wilgotny i puszysty makowiec oblany białą czekoladą i obsypany wiórkami kokosowymi przypominającymi pierzynkę śniegową
0 Zapisać
Świąteczny makowiec z bakaliami

Świąteczny makowiec z bakaliami

Mak to jeden ze składników, który musi wystąpić na wigilijnym stole. Pod postacią kutii, makiełek, pierogów czy makowca
0 Zapisać
TARTA MAKOWA Z ORZECHAMI

TARTA MAKOWA Z ORZECHAMI

puszki mleka) rozpuścić na małym ogniu. Przepis już dawno poszedł w Świat. Możemy ją wykorzystać do kolejnych świątecznych dań
9 Zapisać
Praktyczne porady – domowy wyrób – święta tuż tuż…

Praktyczne porady – domowy wyrób – święta tuż tuż…

kutia ( u nas nie robi jej się co roku ). sałatkowe konserwy, puszki, mąkę, cukier, mak, bakalie,miód, dodatki do ciast, warzywa strączkowe, pszenicę oraz inne ziarna np
7 Zapisać
Wigilijne kluski z makiem

Wigilijne kluski z makiem

* jeśli nie mamy czasu możemy użyć gotowej masy z puszki. Podałam przepis na ciasto, bo może ktoś będzie miał ochotę kluski przyrządzić samemu
6 Zapisać
12 potraw na wigilijny stół

12 potraw na wigilijny stół

Kutia. Przygotować żelatynę według przepisu na opakowaniu, doprawić cukrem, solą i pieprzem i wystudzić
6 Zapisać
Wigilijne kluski z makiem

Wigilijne kluski z makiem

* jeśli nie mamy czasu możemy użyć gotowej masy z puszki. Podałam przepis na ciasto, bo może ktoś będzie
4 Zapisać
Beatka

Beatka

kutia, barszcz, pierogi, ryba, ryba, ryba, sałatki, makowce, jabłeczniki, serniki. Dziury wypełnić brzoskwiniami z puszki
2 Zapisać
Dwa ciasta: cytrynowo-rozmarynowe z oliwą z oliwek oraz drożdżowo-makowy strudel.

Dwa ciasta: cytrynowo-rozmarynowe z oliwą z oliwek oraz drożdżowo-makowy strudel.

Na wigilijnym stole pojawi się buraczano-malinowy krem, kapusta z grzybami, pierogi z suszonymi śliwkami, pasztet z soczewicy z paprykową salsą, marynowany i panierowany tempeh, smażony tempeh po grecku, rukola z sosem z oliwy z oliwek, tradycyjna sałatka z wegańskim, domowym majonezem, pieczone ziemniaki i pieczarki z ziołami, domowy chleb, makiełki i kutia z orkiszu oraz kompot z suszu
1 Zapisać
Makiełki z granatem i orzechami ♥

Makiełki z granatem i orzechami ♥

• połowa gotowej masy makowej z puszki (ok. /Przepis na całą, dużą michę makiełków, które wystarczą na nakarmienie sporej rodzinki/
8 Zapisać

PRZYGOTOWYWANIE ŚWIAT - wspomnienia, zapiski, luźne praktyczne rady…

 Kutia – tę pierwszy raz jadłam u teściowej. Kutia. Inne tłuszcze krzepną, a podajemy tę rybę na zimno… To znaczy większość ludzi tak robi, my w domu, mimo ryby usmażonej na oliwie, lubimy kiedy jarzynki są lekko podgrzane i dopiero przełożone rybką – są smaczniejsze – wiadomo – każdy tłuszcz zimny (w potrawie smażonej wcześniej rzecz jasna) sprawia, że potrawa traci na smaku… Trudność sprawia też takie „akuratne” uduszenie jarzyn, aby nie były za twarde, ani za miękkie, troszkę bardziej uduszone niż aldente… Kolejna trudność to użyty koncentrat pomidorowy, nie może to być jakiś tani, bo jest za słodki… Jeśli używamy pomidory całe z kartonu czy puszki, to musimy je osobno usmażyć na patelni, by wysmażyć sok i dopiero w takiej formie dodać do ryby…