Przepis na kuchnia przedwojenna

Kuchnia Polska XXI wieku. Amaro

Kuchnia Polska XXI wieku. Amaro

Chociaż by polska kuchnia przedwojenna, która jest przecież tak bogata w smaki i produkty. " Kuchnia Polska XXI wieku" Wojciecha Modesta Amaro
Przedwojenny barszcz czerwony

Przedwojenny barszcz czerwony

Przed wojną chyba inaczej czas liczono, bo przepis na barszcz czerwony jest pracochłonny. Jednak ostateczny efekt jest taki, şe nie sposób obok tego przepisu przejść obojętnie
Przedwojenna zupa chlebowa

Przedwojenna zupa chlebowa

Przyznaję, że hasło „Kuchnia polska” kojarzy mi się głównie ze schabowym (a ten z kolei budzi we mnie lekkie obrzydzenie)
Kurczak po polsku na 2 sposoby

Kurczak po polsku na 2 sposoby

Po prostu uwielbiam, gdy na świąteczny stół wjeżdża pieczony w całości drób. Kaczki, gęsi i indyki windują rodzinną, uroczystą atmosferę pod nieboskłon i zawsze robią wrażenie
NATURALNY RED VELVET CAKE

NATURALNY RED VELVET CAKE

Wiem, na pierwszy rzut oka, to bardziej Pink Velvet Cake. Wewnątrz jednak ciacho jest bardzo czerwone. Muszę przyznać, że to dość ekscentryczny przepis
Za piętnaście Minut  Lody. Śmietankowe

Za piętnaście Minut Lody. Śmietankowe

"Nowoczesna Kuchnia Domowa", W-wa 1937). "Nowoczesna Kuchnia Domowa", W-wa 1937). "Nowoczesna Kuchnia Domowa", W-wa 1937). "Nowoczesna Kuchnia Domowa", W-wa 1937. "Nowoczesna Kuchnia Domowa", W-wa 1937)
KARP SMAŻONY WIGILIJNY

KARP SMAŻONY WIGILIJNY

KARP WIGILIJNY. Od. początków XX wieku fundamentem postnej wieczerzy wigilijnej była ryba. Dziś większość osób nie wyobraża sobie Wigilii bez karpia, ale pewnie
Swojskie jabłka o smaku egzotycznym

Swojskie jabłka o smaku egzotycznym

Tak, tak, zwłaszcza kuchnia staropolska od nich nie stroniła. Kuchnia Lucyny Ćwierczakiewiczowej musiała nie stronić od przypraw, a kilka z nich opisała w jednym z wydawanych przez siebie kalendarzy
Ciasto ananasowe z miodem pitnym

Ciasto ananasowe z miodem pitnym

Jeśli Czytelnika ciekawi polska przedwojenna moda cukiernicza, znalazł oto jej przedstawiciela. Bardzo łatwe w przygotowaniu a jeśli użyje się miksera ze statywem lub kuchennego robota nie będzie wcale pracochłonne
Szparagowo- łososiowa rozpusta

Szparagowo- łososiowa rozpusta

Uciekam czasami od codziennego pośpiechu i wsiadam w pociąg, by pobyć trochę z rodziną. Bo nie ma to jak botwinka i kanapki przynoszone wieczorem, gdy kolejną godzinę siedzę przy komputerze a słowa jakoś nie pojawiają się w głowie
Deser z kaszy manny – legumina

Deser z kaszy manny – legumina

Można go przygotować z ekspresowej kaszki, ale polecam przygotować z tej prawdziwej i poczuć się odrobinę jak przedwojenna pani domu
Brazylijskie bułeczki

Brazylijskie bułeczki

"Jak posiejesz, to zbierzesz" mówi brazylijskie przysłowie. Kraina obfitości mlekiem i miodem płynąca - tak wygląda Brazylia, którą oglądam oczami tłumaczki z portugalskiego Elżbiety Reis
Kurczak na niedzielę

Kurczak na niedzielę

Kuchnia miejscowa, czyli arabska, korzysta z wszystkich tych naturalnych darów przyrody w sposób bardzo nieskomplikowany, jest ona ogromnie prosta i wyróşnia się głównie przez obfitość wszelkich ostrych przypraw jako to pieprzu, imbieru, anyşu, mięty, gwoździków i przypraw u nas nie znanych