Przepis na kuchnia nad atlantykiem

Chleb na owsiance

Chleb na owsiance

Kuchnia nad Atlantykiem. Prosty, smaczny chleb na drożdżach. Wilgotny i sprężysty, z dodatkiem owsianki. Idealny dla zabieganych, którzy nie mają czasu zagniatać, pilnować i składać chlebów na zakwasie
Chili con carne

Chili con carne

Legenda głosi,że pierwszy przepis na Chili con carne (hiszp. chili z mięsem)otrzymała hiszpańska zakonnica Maria z Agredy, która w czasie wizji, opuszczała swoje ciało a Jej duch udawał się za Atlantyk, aby krzewić chrześcijaństwo wśród Indian
Ciasto z jeżynami, borówkami i kruszonką

Ciasto z jeżynami, borówkami i kruszonką

Jest to przepis Agnieszki z Kuchni nad Atlantykiem. Kilka dni temu rozpoczęłam sezon na jeżyny. Te leśne owoce świetnie smakują zarówno jedzone samodzielnie, jak i w wypiekach
Podróże ze smakiem – Portugalia (Lizbona i okolice)

Podróże ze smakiem – Portugalia (Lizbona i okolice)

Kuchnia portugalska to bardzo prosta kuchnia opierająca się w dużej mierze na doskonałym produkcie. W tym miejscu nadmienię tylko, iż Portugalczycy często jadą swoje małe śniadania w knajpkach, a właściwie w cukierniach (pastelaria), gdzie znajdziemy szereg słodkości, słodkich bułeczek, także tych z wytrawnym nadzieniem (niech nie dziwi Was słodka bułka z szynką)
Bostońskie ciasto z kremem

Bostońskie ciasto z kremem

kuchnia nad atlantykiem. Wszystkie składniki na krem czekoladowy roztapiamy w rondelku bezpośrednio nad ogniem, energicznie mieszamy
GNIOCCHI DYNIOWE Z SOSEM Z SERA PLEŚNIOWEGO.

GNIOCCHI DYNIOWE Z SOSEM Z SERA PLEŚNIOWEGO.

Dodajemy resztę masy i nadal wyrabiamy na mocno podsypanej mąką stolnicy. GNIOCCHI DYNIOWE(inspiracja z bloga KUCHNIA NAD ATLANTYKIEM)3 porcje lub 2 dla bardzo głodnych osób500 g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków250 g musu z upieczonej dyni40 g startego parmezanu1 jajkosólmąka pszenna w objętości 1/4 masy200 ml śmietanki 18%100 g sera gorgonzolapieprzNajpierw robimy mus z dyni
Chleb na owsiance

Chleb na owsiance

Akcję rozpoczyna Chleb na owsiance według przepisu Agnieszki z bloga Kuchnia nad Atlantykiem. - Naturalna kuchnia inspiruje
Jak się do tego dobrać?

Jak się do tego dobrać?

Często to one właśnie nadają ton i smak potrawie i to do nich należy dobierać trunek. Jak się do tego dobrać
Kawa po irlandzku (Original Irish Coffee)

Kawa po irlandzku (Original Irish Coffee)

Kawa po irlandzku jest nadal główną atrakcją w Buena Vista Cafe. Kawę po irlandzku po raz pierwszy przygotował szef kuchni lotniska Foynes (prekursor portu lotniczego Shannon) Joseph Sheridan, który podawał go przemarzniętym podróżnym, przemierzającym Atlantyk, którzy musieli lądować awaryjnie na lotnisku, z którego wylecieli kilka godzin wcześniej
Filet z ryby panierowany

Filet z ryby panierowany

Smażenie ryby na zbyt mało rozgrzanym tłuszczu powoduje jego nadmierne wsiąkanie w panierkę, czego nie lubię i nie polecam