Przepis na krew do kaszanki

Kaszanka domowa – czarne złoto

Kaszanka domowa – czarne złoto

Dokładamy przyprawy,żelatynę i krew w proszku , mieszamy aż powstanie czarna jednolita maż. Wreszcie nadeszła pora ,żeby zmierzyć się z domowym wyrobem kaszanki
Wegańska kaszanka

Wegańska kaszanka

) Za "mięsny" posmak odpowiada słonecznik, za kolor pieczarki i ciemny sos sojowy, natomiast krew udają burak (kolor) z agarem (konsystencja)
Kaszanka własnej produkcji

Kaszanka własnej produkcji

Do gorącej kaszy dodajemy krew, następnie dodajemy resztę składników, przeprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem, dodajemy także czosnek - możemy przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać
Zapiekana Kaszanka Rybna

Zapiekana Kaszanka Rybna

Co prawda bez krwi, bo o rybią byłoby trudno, ale i tak pyszna, a do tego zdrowa. No i oczywiście kaszanki rybnej
Kaszanka domowa luksusowa (parzona)

Kaszanka domowa luksusowa (parzona)

Wyłączamy gaz i zostawiamy kaszę w garnuszku do momentu aż kasza wchłonie wywar i woreczki zpęcznieją Następnie gorącą kaszę dodajemy do rozdrobnionego surowca mieszamy i dodajemy stopniowo krew
Jabłka faszerowane kaszanką

Jabłka faszerowane kaszanką

Na wielu imprezach plenerowych kaszanka przegrywała z kiełbasą, bo jako tańsza i przygotowana z krwi, kaszy oraz podrobów raczej nie kojarzyła się z dobrym smakiem i zadawaniem szyku
Domowa biała kaszanka z kaszą pęczak

Domowa biała kaszanka z kaszą pęczak

Przygotowanie domowej kaszanki to nic trudnego, pracy jest ciut mniej niż przy wyrabianiu domowej białej kiełbasy, efekt jest równie smakowity, chociaż oczywiście inny w smaku
Domowa biała kaszanka

Domowa biała kaszanka

Do maszynki do mięsa dokręcić końcówkę masarską i nałożyć na nią umyte kiszki ( najlepiej to zrobić napełniając jelita zimną bieżącą wodą z kranu), zawiązać końcówkę i przystąpić do jej napełniania, pamiętając, że kaszanki nie należy robić zbyt twardej, bo trzeba jeszcze będzie pozawijać ją w pętka
Wyroby domowe. Domowa biała kaszanka zapiekana

Wyroby domowe. Domowa biała kaszanka zapiekana

Aby domowa kaszanka była faktycznie białego koloru trzeba wykorzystać mięso wieprzowe zamiast płucek, czy wątróbki, gdyż kaszanki z ich udziałem mimo, że nie wykorzystujemy krwi w trakcie obróbki cieplnej ciemnieją tak jak te w przepisie na domową białą kaszankę z kaszą pęczak
Biała kaszanka- domowy przepis

Biała kaszanka- domowy przepis

Do maszynki do mięsa dokręcić końcówkę masarską i nałożyć na nią umyte kiszki ( najlepiej to zrobić napełniając jelita zimną bieżącą wodą z kranu), zawiązać końcówkę i przystąpić do jej napełniania, pamiętając, że kaszanki nie należy robić zbyt twardej, bo trzeba jeszcze będzie pozawijać ją w pętka
Kurze wątróbki w sosie musztardowym zapiekane w bułce

Kurze wątróbki w sosie musztardowym zapiekane w bułce

bar na Powiślu, który odkryłam przypadkowo podczas mojej pierwszej wizyty w dopiero co otwartym nowym BUWie… Szacowna bilblioteka nie miała jeszcze tego całego zaplecza komercyjnego w nowym gmachu, nic, ino książki, więc w poszukiwaniu jedzenia trzeba było wędrować po okolicy