Przepis na krem do napoleonki

85 Zapisać

Napoleonka

     Domowe ciasto francuskie, delikatny, waniliowy krem. Jeden placek, przeznaczony na górę ciasta, pokroić (najlepiej nożem z ząbkami) na kwadraty, takiej wielkości, jakiej mają być kremówki
71 Zapisać

napoleonka na krakersach

)))NAPOLEONKA NA KRAKERSACH4 żółtka1 szklanka cukru1 szklanka mąki pszennej5 szklanek mleka20 dag masła (lub margaryny)1 opakowanie cukru waniliowego1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego2 opakowania krakersów- 4 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem- szklankę mleka wymieszać dokładnie z mąką, budyniem i żółtkami- masę wlać do gotującego się mleka, gotować na bardzo małym ogniu kilka minut, aż masa zgęstnieje (ciągle mieszając)- krakery ułożyć na dnie formy (formę należy wysmarować masłem)- wyłożyć gorący krem- na kremie ułożyć drugą warstwę krakersów- ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową- wstawić na kilka godzin do lodówki***     nie dodałam cukru waniliowego, bo najzwyczajniej zapomniałam, ale i tak napoleonka była bardzo smaczna, wprawdzie mój syn kręcił nosem (nie przepada ogólnie za budyniem
7 Zapisać

Napoleonka

Kruche ciasto i słodki , domowy krem budyniowy. Krem budyniowy. Ciasto które znamy z cukierni a tak łatwo przygotować je w domu
4 Zapisać

Napoleonka II

śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, na koniec dodajemy śmietan fixy. Przepis mam od mamy mojej koleżanki, jednakże ten klasyczny mam już na blogu (jeden z pierwszych wpisów) a w tym zmodyfikowałam krem, i powiem Wam, że to była meeeeega słuszna decyzja, mnie krem powalił na łopatki
4 Zapisać

Napoleonka

Napoleonkę należy upiec kilka godzin przed podaniem, aby ciasto mogło lekko zmięknąć, ale nie ukrywam, że często nie mogę się powstrzymać i zjadam ją jeszcze z ciepłym kremem
1 Zapisać

Napoleonka

W moim rodzinnym domu napoleonka zawsze podawana była na półkruchym, domowym cieście i charakteryzowała się ciężkim, budyniowym kremem
Więcej przepisów na %s strony