Przepis na krem do napoleonki

11 Zapisać
Szybka napoleonka z kremem budyniowym i gruszkami

Szybka napoleonka z kremem budyniowym i gruszkami

Jeśli używamy mrożonego ciasta, dobrze jest dzień wcześniej. Przed podaniem napoleonki posypać. zawiera też mniej kremu niż tradycyjne ciastka, więc bez wyrzutów sumienia
0 Zapisać
Napoleonki z kremem i owocami z octem balsamicznym

Napoleonki z kremem i owocami z octem balsamicznym

Owoce wymieszać z cukrem lawendowym i octem balsamicznym. Trafiły więc do eleganckich napoleonek. W towarzystwie słodkiego kremu na bazie mascarpone i kwaskowego octu balsamicznego prezentowały się bardzo świeżo i apetycznie
0 Zapisać
Napoleonka z kremem rabarbarowym

Napoleonka z kremem rabarbarowym

gotować do zgęstnienia kremu. Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą. Na jednej ułożyć krem, przykryć. (tyle, aby przykryć rabarbar) i ugotować do miękkości
88 Zapisać
Napoleonka

Napoleonka

     Domowe ciasto francuskie, delikatny, waniliowy krem. Jeden placek, przeznaczony na górę ciasta, pokroić (najlepiej nożem z ząbkami) na kwadraty, takiej wielkości, jakiej mają być kremówki
88 Zapisać
Odchudzona napoleonka

Odchudzona napoleonka

Lubicie ciasta z kremem budyniowym. Jeśli liczycie kalorie, to odchudzona napoleonka z kaszy jaglanej (bez dodatku cukru
73 Zapisać
napoleonka na krakersach

napoleonka na krakersach

)))NAPOLEONKA NA KRAKERSACH4 żółtka1 szklanka cukru1 szklanka mąki pszennej5 szklanek mleka20 dag masła (lub margaryny)1 opakowanie cukru waniliowego1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego2 opakowania krakersów- 4 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem- szklankę mleka wymieszać dokładnie z mąką, budyniem i żółtkami- masę wlać do gotującego się mleka, gotować na bardzo małym ogniu kilka minut, aż masa zgęstnieje (ciągle mieszając)- krakery ułożyć na dnie formy (formę należy wysmarować masłem)- wyłożyć gorący krem- na kremie ułożyć drugą warstwę krakersów- ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową- wstawić na kilka godzin do lodówki***     nie dodałam cukru waniliowego, bo najzwyczajniej zapomniałam, ale i tak napoleonka była bardzo smaczna, wprawdzie mój syn kręcił nosem (nie przepada ogólnie za budyniem
52 Zapisać
Napoleonka na francuskim cieście

Napoleonka na francuskim cieście

utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po łyżce. Składniki na krem. do posypania wierzchu. Dla wszystkich wielbicieli napoleonki
32 Zapisać
Krem budyniowy

Krem budyniowy

*jak chcesz, możesz dodać kilka kostek czekolady do jeszcze ciepłego kremu – otrzymasz krem czekoladowy
25 Zapisać
Domowe napoleonki jak z najlepszej cukierni

Domowe napoleonki jak z najlepszej cukierni

Ciasto po upieczeniu będzie wydawało się twarde, ale gdy odczekamy kilka godzin, wówczas nabierze wilgoci od kremu i stanie delikatne, kruche i rozwarstwiające się
16 Zapisać
Szybka Napoleonka

Szybka Napoleonka

Ekspresowa napoleonka składa się   z herbatników i pysznego kremu budyniowego. Przepis na tą napoleonkę dostałam od swojej kuzynki
12 Zapisać
Kremówka (Napoleonka)

Kremówka (Napoleonka)

Gotowy krem budyniowy wyłożyć na blat ciasta, wyrównać, odstawić do lodówki aby stężał na około godzinę
11 Zapisać
Napoleonka na cieście francuskim

Napoleonka na cieście francuskim

Mam nadzieję, że w końcu skuszę się także na wersję całkowicie domową ale to może za jakiś czas bo coś ostatnio znowu domowy krem budyniowy mi nie wychodzi
10 Zapisać
Napoleonka

Napoleonka

Kruche ciasto i słodki , domowy krem budyniowy. Krem budyniowy. Ciasto które znamy z cukierni a tak łatwo przygotować je w domu
4 Zapisać
Napoleonka na kruchym spodzie

Napoleonka na kruchym spodzie

Pracę można zacząć od przygotowania kremu, ponieważ musi od dobrze wystygnąć. Często występuje też pod nazwą „kremówka
4 Zapisać
Piętrowa napoleonka na cieście francuskim i herbatnikach

Piętrowa napoleonka na cieście francuskim i herbatnikach

Mnie także, mimo mojej awersji do kremów. Osobiście nie przepadam za ciastkami z kremem. Zjem, od biedy, są smaczne, ale zdecydowanie wolę ciasta bardziej zwarte
4 Zapisać
Napoleonka II

Napoleonka II

śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, na koniec dodajemy śmietan fixy. Przepis mam od mamy mojej koleżanki, jednakże ten klasyczny mam już na blogu (jeden z pierwszych wpisów) a w tym zmodyfikowałam krem, i powiem Wam, że to była meeeeega słuszna decyzja, mnie krem powalił na łopatki
4 Zapisać
Napoleonka

Napoleonka

Napoleonkę należy upiec kilka godzin przed podaniem, aby ciasto mogło lekko zmięknąć, ale nie ukrywam, że często nie mogę się powstrzymać i zjadam ją jeszcze z ciepłym kremem
3 Zapisać
Napoleonka

Napoleonka

W moim rodzinnym domu napoleonka zawsze podawana była na półkruchym, domowym cieście i charakteryzowała się ciężkim, budyniowym kremem