Przepis na krem do miodownika

Miodownik z kremem z kaszy manny (Stefanka)

Miodownik z kremem z kaszy manny (Stefanka)

Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy z mąką, aż powstaną grudki. Następnie dodajemy jajka i miód i szybko zagniatamy, aż powstanie gładkie, jednolite i elastyczne ciasto (w razie potrzeby należy podsypać większą ilością mąki)
Miodownik z kremem mascarpone

Miodownik z kremem mascarpone

W oryginale krem robiony jest na bazie kaszy, ja jednak postanowiłam odmienić trochę skład dodając delikatniejszą masę z mascarpone
Miodownik z kremem z kaszy manny (Stefanka)

Miodownik z kremem z kaszy manny (Stefanka)

Na krem. Miodownik to klasyczne, popularne ciasto, które często gości na naszych świątecznych stołach. Jest dość czasochłonne, bo każdy blat należy piec osobno, ale warto się skusić i przygotować je na specjalną okazję
Miodownik z kremem budyniowym.

Miodownik z kremem budyniowym.

Pozostałe skrawki też wypiekamy, udekorujemy nimi boki miodownika. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową
Miodownik z kremem z kaszy manny

Miodownik z kremem z kaszy manny

Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego narodzenia bez miodownika. Krem. ) Co prawda w moim domu ciasto to nigdy nie było tradycją, jednak ja od kilku lat co roku piekę je na Święta
Miodownik z kremem orzechowym

Miodownik z kremem orzechowym

Nerkowce dokładnie odcedzamy, przekładamy do blendera, dodajemy wyciśnięty wcześniej sok z cytryn i blendujemy na jak najbardziej aksamitny krem
Miodownik z kremem budyniowym.

Miodownik z kremem budyniowym.

Trudno jest mi wyobrazić święta Wigilii i Wielkanocy bez miodownika. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową
Miodownik

Miodownik

Blaty miodowe upieczone dzisiaj, przełożone kremem jutro - już na Wigilię będą miękkie. Krem. Dostojny, efektowny, wyszukany
Miodownik (stefanka) z masą grysikową

Miodownik (stefanka) z masą grysikową

Pyszne świąteczne ciasto, mocno pachnące miodem, przełożone kremem z mleka i kaszy manny. Pyszne świąteczne ciasto, mocno pachnące miodem, przełożone kremem z mleka i kaszy manny
Miodownik z masą budyniową i powidłami

Miodownik z masą budyniową i powidłami

Do formy wkładamy jedną część ciasta, smarujemy połową dżemu i połową masy budyniowej, kładziemy drugą część ciasta i smarujemy pozostałymi powidłami oraz resztą kremu