Przepis na krem do miodownika

25 Zapisać
Miodownik z kremem z kaszy manny (Stefanka)

Miodownik z kremem z kaszy manny (Stefanka)

Na krem. Miodownik to klasyczne, popularne ciasto, które często gości na naszych świątecznych stołach. Jest dość czasochłonne, bo każdy blat należy piec osobno, ale warto się skusić i przygotować je na specjalną okazję
19 Zapisać
Miodownik z kremem z kaszy manny

Miodownik z kremem z kaszy manny

Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego narodzenia bez miodownika. Krem. ) Co prawda w moim domu ciasto to nigdy nie było tradycją, jednak ja od kilku lat co roku piekę je na Święta
12 Zapisać
Orzechowy miodownik z kremem z kaszy manny i karmelem

Orzechowy miodownik z kremem z kaszy manny i karmelem

Krem z kaszą manną jest bardzo delikatny, ciasto miodowe rozpływa się w ustach, no i do tego wszystkiego dochodzą jeszcze pyszne orzechy w karmelu
7 Zapisać
Miodownik (krem z kaszą manną)

Miodownik (krem z kaszą manną)

Przepis na krem (w zmniejszonej proporcji) pochodzi z fanpage. Miodownik powstał według mojego pomysłu
5 Zapisać
Miodownik z kremem z kaszy manny i nerkowcami

Miodownik z kremem z kaszy manny i nerkowcami

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodawać porcjami. Krem na kaszy manny jest pyszny, delikatny i świetnie smakuje w takim połączeniu
4 Zapisać
Waniliowy miodownik, czyli kruche miodowe ciasto przekładane waniliowym kremem budyniowym

Waniliowy miodownik, czyli kruche miodowe ciasto przekładane waniliowym kremem budyniowym

Tym razem upiekłam cztery miodowe placki i przełożyłam je kremem. Krem. Oryginalny Królewicz jest bez dodatku owoców, a jego środkową warstwę stanowi puszysty biszkopt
4 Zapisać
Miodownik z kremem budyniowym.

Miodownik z kremem budyniowym.

Pozostałe skrawki też wypiekamy, udekorujemy nimi boki miodownika. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową
4 Zapisać
Miodownik z kremem z kaszy manny (Stefanka)

Miodownik z kremem z kaszy manny (Stefanka)

Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy z mąką, aż powstaną grudki. Następnie dodajemy jajka i miód i szybko zagniatamy, aż powstanie gładkie, jednolite i elastyczne ciasto (w razie potrzeby należy podsypać większą ilością mąki)
1 Zapisać
Miodownik z kremem mascarpone

Miodownik z kremem mascarpone

W oryginale krem robiony jest na bazie kaszy, ja jednak postanowiłam odmienić trochę skład dodając delikatniejszą masę z mascarpone
0 Zapisać
Miodownik z kremem budyniowym.

Miodownik z kremem budyniowym.

Trudno jest mi wyobrazić święta Wigilii i Wielkanocy bez miodownika. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową
40 Zapisać
Maurycy - miodownik z kremem z kaszy manny i makiem

Maurycy - miodownik z kremem z kaszy manny i makiem

Jeśli chodzi o ciasta to obowiązkowy jest u nas oczywiście sernik, makowiec, jakieś ciasto z orzechami, pierniczki i ostatnio też miodownik, czyli kruche miodowe ciasto z kremem z kaszy manny
150 Zapisać
Marlenka- miodownik z masą kajmakową

Marlenka- miodownik z masą kajmakową

Miodowe blaty ciasta przełożone są karmelowo/kajmakowym kremem. Krem. Czas tak szybko płynie że za pasem kolejne przygotowania do świąt
73 Zapisać
Miodownik / Grysikowiec

Miodownik / Grysikowiec

Dodajemy partiami ostudzoną kaszkę i ucieramy na gładki krem. Miodownik - klasyka wśród wypieków. Rozpływające się w ustach miodowe ciasto z delikatną masą z kaszy manny, której słodycz zostaje złamana konfiturą śliwkową, a całość zwieńcza masa kajmakowa oprószona kawałkami orzechów włoskich
52 Zapisać
Miodownik.

Miodownik.

miodowe przekładane kremem grysikowym oraz powidłem śliwkowym, orzechami włoskimi i polane. Krem. pojawia się u mnie w domu praktycznie na każdą okazję
45 Zapisać
Miodownik tradycyjny

Miodownik tradycyjny

Ciasto zdecydowanie najlepsze jest na drugi lub trzeci dzień kiedy blaty zmiękną i przejdą aromatem kremu
37 Zapisać
Miodownik - smak rodzinnych spotkań

Miodownik - smak rodzinnych spotkań

Cudowny, delikatny krem i chrupiące orzechy. W ten sposób powstanie puszysty krem. Miodownik to smak rodzinnych spotkań i fantastycznej atmosfery
9 Zapisać
Miodownik

Miodownik

Blaty miodowego ciasta przełożone grysikowym kremem i u mnie obowiązkowo powidłami śliwkowymi. KREM. Do tego pokruszone włoskie orzechy na wierzchu ciasta i już czuć zapach świąt
7 Zapisać
Ciasto miodownik – przepis. Nie chce wrażliwego dziecka

Ciasto miodownik – przepis. Nie chce wrażliwego dziecka

Do dosyć dużego garnka koniecznie o grubym dnie przekładamy masło razem z miodem i cukrem. Krem na bazie śmietany idealnie pasuje i nie waż się go zmieniać na tą z kaszy manny, po prostu jest gorszy w smaku