Przepis na krem do metrowca

Budniowy krem do ciast i tortów

Budniowy krem do ciast i tortów

To moja ulubiona masa z dzieciństwa, którą mama przekładała Metrowca. Krem jest bardzo uniwersalny, a do jego przygotowania nie trzeba skomplikowanych składników, ani wyczynowych umiejętności kulinarnych
Metrowiec

Metrowiec

Krem. Białka z sodą ubić na sztywną pianę, wciąż miksując dodawać kolejno cukier, po jednym żółtku, wodę/mleko, olej, a na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
Ciasto Idealne: Metrowiec.

Ciasto Idealne: Metrowiec.

Ja zazwyczaj jednego dnia piekę babki, pozostawiam je do ostygnięcia i drugiego dnia robię krem i składam ciasto w całość, na końcu ozdabiając polewą czekoladową
Metrowiec

Metrowiec

Tradycyjne ciasto ucierane, przełożone budyniowym kremem i oblane deserową polewą czekoladową. KREM. POLEWA CZEKOLADOWA
Metrowiec

Metrowiec

jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch, stopniowo dodajemy naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia z olejem
Metrowiec

Metrowiec

Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem, olej i wodę
Metrowiec

Metrowiec

krem. To, które ja Wam proponuję troszeczkę zmodyfikowałam i zamiast masła do masy dodałam serka mascarpone
METROWIEC

METROWIEC

Tradycyjnie do metrowca przygotowuje się krem budyniowy na bazie mleka, mąki i masła. Od siebie dodałam do niego nieco kremowego serka śmietankowego (z OSM Czarnków, jakby kogoś interesowało, jaki jest najlepszy, moje ostatnie odkrycie produktu)
Metrowiec - nasza słodka pokusa

Metrowiec - nasza słodka pokusa

Masło utrzeć z cukrem pudrem, aż powstanie puszysty krem, dodawać ostudzoną masę budyniową - połączyć na jednolity krem

Metrowiec w kratkę

Gdy skończymy spodnią warstwę, wierzch ciasta smarujemy kwaskowym dżemem morelowym i wykładamy krem budyniowy (zostawiamy nieco masy do smarowania pasów na wierzchnią warstwę metrowca)

Metrowiec mojej mamy

Żółtka utrzeć z cukrem aż będą puszyste. Formy do pieczenia ciasta smarujemy masłem i posypujemy mąką. Mieszać aż krem się połączy i będzie puszysty

Metrowiec

białą) kromkę ciasta posmarować kremem, ustawić na deseczce i przystawić do niej kromkę ciemną posmarowaną kremem(krem  na ciemnej kromce znajduje się z drugiej strony od kromki jasnej) przyłożyć kolejną kromkę posmarowaną kremem itd

AmmA

do kremu dodajemy. - krem. dodajemy olej ,wodę mieszamy nadal ok. odstawiamy mikser , wymieszaną mąkę z proszkiem dodaje do ubitych jajek i innych składników mieszam ręcznie powoli a dokładnie , wylewam na foremkę piec ok