Przepis na kotlety z mięsa od szynki

Kotlety mielone z szynką papryką  i serem

Kotlety mielone z szynką papryką i serem

Do mięsa mielonego ,dodajemy bułkę tartą,jajka ,wodę,startą cebulkę,czosnek przeciśnięty przez praskę ,majeranek ,przyprawy sól,delikat czerwony,pieprz, -wszystko razem łączymy (wyrabiamy na jednolitą masę ) doprawiamy według uznania
Kotlet schabowy z żółtym serem i szynką

Kotlet schabowy z żółtym serem i szynką

Kotlety doprawić solą i pieprzem. Jeśli taki cały kotlet miałby być jedną porcją, to najlepiej kupić niezbyt duże schabowe, a jeśli go podzielimy, to plastry mięsa mogą być większe
z szynki soczyste mielone kotlety...

z szynki soczyste mielone kotlety...

mieloną świeżą szynkę dokładnie wyrobić ręką z pokrojoną w kostkę cebulą, pieprzem, kucharkiem, odciśniętą z mleka bułką, tartą bułką, śmietaną gęstą, posiekanym koperkiem na kleistą masę
Kotlet szwajcarski  babci Basi

Kotlet szwajcarski babci Basi

rozbite kotlety delikatnie posól i posyp pieprzem. Wymoczone mięso wyjmujemy , osuszamy i bardzo cienko rozbijamy ( plastry mięsa warto włożyć między dwa kawałki folii spożywczej i w niej rozbijać - dzięki temu zabiegowi, mięso nie będzie pryskało sokiem po całej kuchni )
Kotlety mielone

Kotlety mielone

Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w drobniutką kostkę i dodajemy do mięsa, wbijamy jaja, wsypujemy suszony majeranek i wyrabiamy
Kotlety mielone z marchewką

Kotlety mielone z marchewką

soczyste, bardzo smakowało mi połączenie mięsa z marchewką i dość nietypowymi w tym przypadku przyprawami (cynamon
Kotlety mielone wieprzowe

Kotlety mielone wieprzowe

Cała tajemnica udanych kotletów mielonych (nie tylko wieprzowych) tkwi w doborze dobrego gatunku mięsa, bardzo dokładnym wyrobieniu masy mięsnej i odpowiednim jej doprawieniu
Nadziane kotlety schabowe

Nadziane kotlety schabowe

Cukinię zetrzeć na tarce i odcisnąć, papryką pokroić w kostkę. TwitterFacebookGooglePinterestDodaj do ulubionych
Kotlet po królewsku

Kotlet po królewsku

Kotlet dokładnie rozbijamy od wewnątrz na zewnątrz, uważając by zbytnio nie podziurawić mięsa. Płat powinien być na tyle duży by swobodnie móc zrobić sakiewkę