Kopiec Kreta na blachę

Kopiec Kreta to jedno z najbardziej popularnych dań w Polsce. Jest to smaczne i proste danie, które można przygotować na szybko. Składa się z warstw makaronu, sera i sosu pomidorowego. Można go podawać na ciepło lub na zimno. Jest to idealne danie do przygotowania na rodzinny obiad lub imprezę.

Kopiec Kreta na blachę jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Przede wszystkim trzeba ugotować makaron al dente, a następnie ułożyć go w formie kopca na blasze do pieczenia. Następnie trzeba posypać go serem i polać sosem pomidorowym. Na koniec całość należy zapiekać w piekarniku.

Przepis na kopiec kreta na blachę

Składniki:

  1. 500 g makaronu
  2. 200 g sera żółtego
  3. 1 szklanka sosu pomidorowego
  4. 1 łyżeczka oregano
  5. Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu.

2. Wyłóż makaron do formy do pieczenia, układając go w formie kopca.

3. Posyp serem żółtym i polać sosem pomidorowym.

4. Posyp oregano, solą i pieprzem.

5. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz