Przepis na kolorowe ciasto z mlekiem i galaretkami

Kolorowe rajskie mleczko

Kolorowe rajskie mleczko

Kiedy żelatyna napęcznieje należy całość podgrzać, wymieszać i ostudzić. Pracę zaczynamy od przygotowania galaretek, które- oczywiście każdą oddzielnie- należy zalać 350 ml wrzącej wody, a następnie wymieszać, ostudzić i odstawić do stężenia (ja zazwyczaj wkładam do zamrażalnika na 1,5-2 godziny). Skondensowane mleko wlać do garnuszka, wsypać żelatynę i pozostawić na około 10 minut. Gotowe galaretki pokroić w kostkę i przełożyć do dużej formy (u mnie to forma prostokątna 27x20 cm), którą należy wyłożyć folią aluminiową bądź spożywczą i następnie zalać mlekiem. Deser wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, czyli na minimum 4-5 godzin. mleko skondensowane niesłodzone- 1 litr. kolorowe galaretki- 5 szt. żelatyna- 5 płaskich łyżeczek
91 0