Przepis na kokilki

9 Zapisać
Kokilki szpinakowe

Kokilki szpinakowe

1/2 kg szpinaku w liściach mrożonego, lub pęczek świeżego100 g sera feta, lazur lub inny wyrazisty w smaku2 ząbki czosnku8 plastrów szynki długo dojrzewającej, lub szpeku4 jajka1 łyżka oliwy z oliwek1/2 łyżeczki białego pieprzukilka gałązek świeżego tymianku4 kokilkiWykonanie. Kokilki delikatnie smarujemy oliwą, następnie wkładamy 1 plasterek szynki, na niego wykładamy szpinak, nakrywamy drugim plasterkiem szynki i zapiekamy w piekarniku przez 10-15 minut w 200 stopniach. Następnie wyjmujemy z piekarnika, wbijamy po jednym jajku do każdej kokilki, posypujemy posiekanym tymiankiem i znów zapiekamy około 6 minut, tak aby białko było ścięte a żółtko pozostawało płynne
Więcej przepisów na %s strony