Przepis na kluski z tartych surowych ziemniaków

Kluski smarkate z kapustą z ziemniakami

Kluski smarkate z kapustą z ziemniakami

Przepis jest banalny gdyż kluski te robi się z tartych ziemniaków do których dodaje się mąki i już. Tutaj należy pamiętać, aby nie odsączać utartych ziemniaków
Kartacze – kluski tarte z mięsem

Kartacze – kluski tarte z mięsem

zlewamy, a pozostałe na dnie skrobia dodajemy do tartych ziemniaków. Około ½ kg surowych ziemniaków. Kluski tarte z mięsem, czyli kartacze lub cepeliny są popularnym
Szare kluski, żelazne kluchy

Szare kluski, żelazne kluchy

Kluski z tartych surowych ziemniaków to obowiązkowa pozycja w kuchni regionalnej i tradycyjnej. Kluski kładzione z surowych kartofli
Kluski czarownicy (Redmond Muticooker)

Kluski czarownicy (Redmond Muticooker)

Kluski te są z ziemniaków mieszanych, czyli gotowanych i surowych z dodatkiem mąk oraz jajka. Jedną z trzech części ziemniaków (tą surową) zetrzeć teraz na tarce o drobnych oczkach
Kluski śląskie - szare

Kluski śląskie - szare

Jedna część surowych tartych ziemniaków, jedna część ugotowanych. Prosta potrawa z ziemniaków była przede wszystkim tania, a już samo to było bardzo ważne dla miejscowej ludności
Kluski śląskie - guminklyjzy

Kluski śląskie - guminklyjzy

Jedni uważają za  śląskie kluski białe przygotowane z gotowanych ziemniaków inni za  śląską  uważają kluskę szarą z tartych surowych ziemniaków
"Żeleźniaki"- szare kluski

"Żeleźniaki"- szare kluski

Żeleźniaki (przeciaraki, szare kluski) to tradycyjne kluski z Wielkopolski. Bazą potrawy są surowe, tarte ziemniaki bez dodatku gotowanych, jak ma to miejsce przy pyzach
Z kuchni mojej mamy … czyli … Kluski śląskie

Z kuchni mojej mamy … czyli … Kluski śląskie

Jest to przepis na kluski śląskie białe, a jest jeszcze drugi sposób wykonywania tych samych klusek, ale z dodatkiem surowych tartych ziemniaków i wtedy nazywają się - kluski śląskie z tartymi ziemniakami lub po prostu kluski śląskie szare
Kartacze z mięsem

Kartacze z mięsem

Ciasto dobrze wyrobić, odrywać po kawałku, robić placki wielkości dłoni, nadziewać farszem i formować okrągłe kluski zwężające się przy końcach
Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

½ kg ziemniaków surowych. ½ kg ziemniaków ugotowanych. Niezwykle sycące i polane kalorycznym tłuszczykiem – ale najpyszniejsze na świecie
Kotlety jajeczne z pieczarkami.

Kotlety jajeczne z pieczarkami.

Były też kluski leniwe (to dziwne, że jeszcze sama ich nie robiłam, bo to było moje ulubione danie w szkole), barszcz czerwony a do tego osobno ziemniaki z cebulką no i kotlety jajeczne
Barszcz czerwony zabielany i smaki dzieciństwa

Barszcz czerwony zabielany i smaki dzieciństwa

W domu mojej Mamy jadało się barszcz z fasolą, albo zabielany, z tłuczonymi ziemniakami, zalewajkę, prażuchy, zupę z dyni ze słodką śmietanką i tartymi kluskami (tarte kluski, to nie zacierki, ale kluski z surowych, tartych i gotowanych ziemniaków), kiszone warzywa (nie tylko ogórki i kapustę, ale też jabłka, pomidory, grzyby), smażyło się na maśle, jadło się dużo dań z ziemniakami
PYZY Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ

PYZY Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ

Kluski wyjmować na duży talerz i polać lekko olejem ,żeby się nie sklejały-trochę je "wymerdać" w tym oleju
Kartacze z serem (bezglutenowe)

Kartacze z serem (bezglutenowe)

Powinniśmy utworzyć podłużne i spłaszczone kluski. Przetarte ziemniaki odsączamy z nadmiaru wody i dodajemy do ziemniaków przetartych przez praskę, dodajemy też skrobię ziemniaczaną
Leniwe

Leniwe

Są to kluski, które nigdy się nie znudzą. Zaczynamy od przeciśnięcia przez praskę do ziemniaków sera lub zmielenia go w maszynce do mięsa