Przepis na kluski szagówki

Szagówki

Szagówki

"Szagówki", to kluski wywodzące się z kuchni Wielkopolskiej. Pokrojone "szagówki" wrzucać na posolony wrzątek
Szagówki - po Poznańsku :)

Szagówki - po Poznańsku :)

Nazwa szagówki, wzięła się od tego, że są to kluski cięte na szagę, czyli pod ukosem. Nie wiem czy kiedykolwiek spotkaliście się z nazwą "szagówki"
Szare kluski

Szare kluski

Kulochy, nagusy, szkaplarki, tartusy, skubanki, szagówki, prażuchy, kluski szare, żelazne… długo jeszcze można by wymieniać
Kluski śląskie

Kluski śląskie

Jak już w domu przejemy się gotowanymi ziemniakami to właśnie robię kluski śląskie albo szagówki. Kluski zagościły pewnego dnia w rodzinnym domu i tak zostały z nami na zawsze
Szagówki z serem i "zielonym" :-)

Szagówki z serem i "zielonym" :-)

Zagotować wodę i do osolonego wrzątku wrzucać kluski, gotować ok. Dlatego , gdy zobaczyliśmy te szagówki w programie POLSKA MOLSKIEJ koniecznie należało je zrobić
Szagówki

Szagówki

Dziś proponuję szagówki ,smaczne kluski z boczkiem i cebulką. Ziemniaki ugotować wysypać z garnka ,ziemniaki nie mogą być zbyt wodniste ani kleiste Letnie ziemniaki, przeciskamy przez praskę a gdy wystygną zarabiamy z resztą składników, dodajemy jajko ,sól,mąkę im krócej wyrabiamy tym są lepsze Jeśli jeszcze są lepiące to podsypać jeszcze mąki ciasto musi być gładkie Uformować wałki i pokroić na szagę czyli na ukos W garnku zagotować wodę i osolić wrzucić szagówki do gotującej wody od wypłynięcia na górę gotować 2-3 minuty
Sos bezmięsny (pieczeniowy) do klusek

Sos bezmięsny (pieczeniowy) do klusek

Wielkopolskie "kluski na parze", "szagówki" lub tradycyjne kluski śląskie, z nieśmiertelną gotowaną kapustą, to jedne z tych dań, do których zwykły wachlarz sosów roślinożercy nie wystarcza
Najlepsze kopytka domowe

Najlepsze kopytka domowe

Kopytka, szagówki, kluski ziemniaczane - dzisiaj przepis, o który bardzo prosiła młoda czytelniczka. Kopytka - domowe kluski ziemniaczane składniki
Kopytka z boczkiem

Kopytka z boczkiem

Kluski. W moich rodzinnych stronach (wielkopolska) mówimy na nie szagówki. Kluski. Następnie na stolnicy zagnieść miękkie ciasto ( podsypywać odrobiną mąki, aby nie kleiło się bardzo do rąk, jednak dodawanie zbyt dużej ilości nadprogramowej mąki nie jest wskazane, ponieważ kluski mogą wyjść twarde)
Kluski- kopytka.

Kluski- kopytka.

Tradycyjne poznańskie"szagówki", to super dodatek do obiadu- z ciemnym sosem pieczeniowym po prostu rewelacyjne
KOPYTKA Z WĘDZONYM BOCZKIEM I SZPINAKIEM

KOPYTKA Z WĘDZONYM BOCZKIEM I SZPINAKIEM

Przepis na takie kluski figuruje w moich starych notatkach jako "leniwe". Chyba to jednak kopytka, a skoro to kopytka, to czy są to szagówki, jak na kopytka mówi się w rodzinnym domu mojego męża
Szare kluchy ze skrzyczkami

Szare kluchy ze skrzyczkami

Kluski ziemniaczane w zależności od regionu Pyrlandii nie tylko są inaczej nazywane, ale także różnią się sposobem przygotowania
Sos myśliwski

Sos myśliwski

pyzy na sztuki (takie prawdziwe, drożdżowe pyzy) albo szagówki. W czasie studiów byliśmy z jeszcze-wtedy-nie-Małżonem częstymi gośćmi w barach mlecznych
Kopytka

Kopytka

Kluski ziemniaczane z mąką i jajkami, ścięte w charakterystyczne romby. Nazywane w zależności od rejonu kopytka lub szagówki
Szagówki - poznańskie kluski

Szagówki - poznańskie kluski

Szagówki, czyli kluski powstające z uprzednio ugotowanych ziemniaków,. nakładała na talerze podsmażone szagówki i posypywała je cukrem
Szagówki

Szagówki

Smaczne kluski z boczkiem i cebulką można podawać z kiszoną kapustą oraz z sosami ciemnymi,. W garnku zagotować wodę i osolić wrzucić szagówki do gotującej wody od wypłynięcia na górę ,gotować przez 2-3 minuty