Przepis na kluski przez sito

Kluski śląskie z wędzoną słoniną

Kluski śląskie z wędzoną słoniną

Masę ziemniaczaną uklepujemy płasko w misce, dzielimy je na cztery części, jedną część ziemniaków wyciągamy i układamy na pozostałych trzech częściach, do czwartej pustej części w misce wsypujemy przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną do równej wysokości
Kluski z tartych ziemniaków

Kluski z tartych ziemniaków

Pamiętam, że moja babcia robiła to przez pończochę, ja wrzucam starte ziemniaki na sito. Przepis na najlepsze kluski z tartych ziemniaków zabrała ze sobą moja Babcia
Kluski ze speckiem i kapustą kiszoną

Kluski ze speckiem i kapustą kiszoną

Kapustę wyłożyć na sito, odsączyć nieco soku. Może nadal wiedza nie jest duża, ale dzięki tej akcji odkryłam sporo potraw, między innymi świetne kluski, smaczne jako dodatek do dania, ale również znakomite przysmażone na maśle i podane ze smażoną cebulką
Kluski kładzione z boczkiem i cebulką

Kluski kładzione z boczkiem i cebulką

Przelewamy kluski na sito i czekamy chwilę, aż woda odcieknie. Lubię robić kluski kładzione, gdyż wcale nie trzeba się przejmować ich kształtem, jak w przypadku klusek śląskich czy kopytek, do czego nie mam nigdy cierpliwości
Kluski szare - najlepsze

Kluski szare - najlepsze

Ugotowane kluski wyławiamy łyżką cedzakową, a ostatnią porcje można zlać przez sitko, jeśli tak komuś wygodniej
Kluski gotowane na parze

Kluski gotowane na parze

Do szerokiego garnka nalać wodę i postawić na wodę specjalne sito do gotowania klusek na parze, które wcześniej smarujemy lekko masłem, żeby kluski nie przywierały
Kluski leniwe

Kluski leniwe

Dodać przetarty przez sito twaróg, następnie żółtka, cukier waniliowy i mąkę. , a na poprawę humoru spróbujmy zrobić kluski leniwe
Kluski śląskie

Kluski śląskie

przecisnąć przez praske, ostudzic i przelozyc do miski. sito make, jajko i sol. Gotowe kluski wrzucać partiami do osolonej wody
Kluski śląskie

Kluski śląskie

Gdy trochę ostygną zemleć je w maszynce lub przetrzeć przez sito. Gotowe kluski wrzucać na osolony wrzątek i gotować kilka minut od wypłynięcia na powierzchnie
Kluski kładzione z boczkiem

Kluski kładzione z boczkiem

Przelewamy kluski na sito i czekamy chwilę, aż woda odcieknie. Skwareczkami z boczku i cebuli polewamy gorące kluski
Sos bezmięsny (pieczeniowy) do klusek

Sos bezmięsny (pieczeniowy) do klusek

Wielkopolskie "kluski na parze", "szagówki" lub tradycyjne kluski śląskie, z nieśmiertelną gotowaną kapustą, to jedne z tych dań, do których zwykły wachlarz sosów roślinożercy nie wystarcza