Przepis na kiszone rydze

ZALEWAJKA z RYDZAMI

ZALEWAJKA z RYDZAMI

Nazwa zupy pochodzi od „zalania” czystym płynem z barszczu kiszonego, ale bez mąki, zlanego znad mąki, która spoczywa na dnie glinianego garnka, czy słoika jest zaczynem do zrobienia następnego „barszczu”
Sałatka śledziowa domowa

Sałatka śledziowa domowa

2 średnie ogórki kiszone. 2 średnie ogórki kiszone. Sałatka śledziowa. Tradycyjna domowa sałatka śledziowa wykonana z produktów, które zazwyczaj posiadamy w domowej spiżarni
Święto Rydza Wysowa Zdrój relacja

Święto Rydza Wysowa Zdrój relacja

Święto Rydza impreza która po raz 7 odbyła się w Wysowej Zdroju. Co roku przyjeżdżają na nią wielbiciele tych pysznych grzybów, biorą udział w przeróżnych konkursach, zabawach
Niezwykła Wigilia

Niezwykła Wigilia

Pieczony ziemniak, trufla, kawior, kiszone rydze, barszcz grzybowy. Wigilia kojarzy nam się ze stołem zasłanym śnieżnobiałym obrusem, który po krochmaleniu ma takie charakterystyczne zagięcia, z dźwiękiem łamanego opłatka, intensywnym smakiem barszczu z grzybami i zapachem miodu i piernika
Pasto-sałatka ze śledziem

Pasto-sałatka ze śledziem

2 ogórki kiszone. 2 ogórki kiszone. Jutro Tłusty Czwartek, na blogach pełno pączków, faworków i innych wysmażanych specjałów- moje propozycje możecie znaleźć w poprzednim poście
Kotlety z brokuła z oscypkiem

Kotlety z brokuła z oscypkiem

Majówka spędzona w Beskidzie Niskim była idealną ucztą dla duszy, oczu i dla żołądka. Kulinarnym hitem okazał się barszcz z kiszonymi rydzami i drożdżowa sakiewka z jagnięciną
Grzybobranie…

Grzybobranie…

Bo suszone, marynowane lub kiszone byĹ‚y dostÄ™pne przez caĹ‚y rok. – pisze Syrenjusz – kozakowie, biele, rydze, posadki albo podsadki, smarze albo piestrznice, olszĂłwki, holubki’
Kiszone gąski

Kiszone gąski

Biją na głowę rydze, kurki i opieńki. Zielone i szare. Ostatni jesienny obiekt pożądania grzybiarza-smakosza
12 potraw na wigilijny stół

12 potraw na wigilijny stół

1 kg kiszonej kapusty. 400 g kiszonej kapusty. 4 ogórki kiszone. 400 g kiszonej kapusty. 4 ogórki kiszone.                                                                                                                                                         1

Kiszone grzyby

Do kiszenia nadają się szczególnie zielone i szare gąski oraz rydze. Kiszone grzyby nie wymagają skomplikowanych zabiegów pasteryzowania czy marynowania a jednocześnie nie tracą składników mineralnych