Przepis na kisiel na żołądek

Żywienie w chorobie refluksowej przełyku

Żywienie w chorobie refluksowej przełyku

grejpfruty, pomarańcze, mandarynki, cytryny, soki z owoców cytrusowych, jabłka, bananycukier i słodyczecukier, miód, słodycze niewymienione w rubryce obokczekolada i wyroby czekoladowe, chałwaprzyprawyprzyprawy niewymienione w rubryce obokpapryka ostra, chili, curry, pieprz, musztarda, chrzanzupywszystkie z wyjątkiem wymienionych w rubryce obok, zupy z warzyw strączkowych i kapustnych w ograniczonych ilościachgotowane na wywarze z kości/tłustych mięs, zabielane tłustą śmietaną, zagęszczane zasmażkąpotrawy mięsne i rybygotowane, duszone bez uprzedniego obsmażania, pieczone w folii aluminiowej, w pergaminie lub w rękawie foliowym, pulpety, budynie mięsne, rybnesmażone, duszone z uprzednim obsmażaniem, pieczone w sposób tradycyjnypotrawy z mąki i kaszpotrawy niewymienione w rubryce obokpotrawy smażone w głębokim tłuszczu, potrawy podsmażane, potrawy polewane tłuszczem ze skwarkamisosyłagodne, zaprawiane jogurtem, chudym mlekiem, niewielką ilością masła lub żółtkiem, zagęszczane zawiesiną mąki w wodzie lub mlekupikantne, przygotowywane na wywarze z kości lub tłustych mięs, zagęszczane zasmażką, z dodatkiem tłustej śmietany, majonez i sosy na bazie majonezudeserykompoty, kisiele, musy, sorbety, galaretki, ciasto biszkoptowe, ciasto drożdżoweciasta i ciastka kremowe, tortowe, torty, wyroby z ciasta francuskiego, kruchego, pączki, faworkinapojewoda mineralna niegazowana, „słaba” herbata, herbatki ziołowe (z wyjątkiem miętowej), herbatki owocowe, alkohole w bardzo ograniczonych ilościach (w przypadku osób z zapaleniem przełyku – całkowita rezygnacja)kawa, „mocna” herbata, napar z mięty, napoje gazowane, alkohole niskoprocentowe (a zwłaszcza piwo, białe wino), drinki alkoholowe z dodatkiem soków cytrusowych, napojów gazowanych lub soku pomidorowego
2 0