Karczek pieczony w piekarniku

Karczek pieczony w piekarniku to bardzo popularne danie, które jest łatwe do przygotowania i smakuje wyśmienicie. Karczek, znany także jako schab, to tłuszczowa część wieprzowiny, która idealnie nadaje się do pieczenia w piekarniku. Dzięki długiemu czasowi pieczenia, mięso staje się miękkie i soczyste, a skóra na wierzchu chrupiąca.

Aby osiągnąć najlepszy efekt, warto przed pieczeniem marynować mięso w aromatycznej mieszance ziół, przypraw i oleju. Można także użyć gotowego sosu barbecue lub marynaty kupionej w sklepie. Przed pieczeniem karczek należy dobrze natrzeć marynatą, tak aby smaki wniknęły w mięso.

Karczek pieczony w piekarniku najlepiej smakuje podany z dodatkiem pieczonych ziemniaków lub innych ulubionych warzyw. Można też podać go z sałatą lub dodatkiem chrzanu lub musztardy, co dodaje danie dodatkowej pikantności.

Przepis na karczek pieczony w piekarniku

Składniki:

  • 1 kg karkówki lub schabu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: zioła prowansalskie, papryka w proszku, majeranek

Przygotowanie:

  1. Przygotuj karkówkę, usuwając kości i nadmiar tłuszczu.
  2. Przygotuj marynatę z czosnku, oleju, soli, pieprzu oraz ewentualnie ziołami i papryką w proszku.
  3. Natrzyj karkówkę marynatą, starając się dokładnie wmasować ją w mięso.
  4. Odstaw mięso do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aby marynata wsiąkła w mięso.
  5. Przed pieczeniem wyjmij mięso z lodówki i pozostaw na kilka minut, aby osiągnęło temperaturę pokojową.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  7. Włóż karkówkę do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i dobrze przypieczone.
  8. Przed podaniem, pozostaw mięso na kilka minut, aby odpoczęło i skrobia się rozłożyła.
  9. Pokrój karkówkę na plastry i podawaj jako danie główne z dodatkiem sałaty, warzyw lub ziemniaków.

Podanie karczku pieczonego w piekarniku z sosem barbecue lub pieczonymi warzywami również sprawia, że danie staje się bardziej interesujące i smaczne.

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz