Przepis na kapusta kiszona zasmażana

87 Zapisać
Zasmażana biała kapusta

Zasmażana biała kapusta

 Kapusta jest najpierw duszona, a następnie podprawiana zasmażką. 1 główka białej kapusty1 duże kwaśne jabłko2 średnie cebulekawałeczek słoninyocet spirytusowysólbiały pieprzcukier2 łyżki mąkiZasmażana kapusta to tradycyjne polskie danie podawane do obiadu, najczęściej do golonki albo do schabowego
27 Zapisać
Czerwona kiszona kapusta

Czerwona kiszona kapusta

2 kg czerwonej kapusty3 łyżki soli (50 g)1 łyżka cukru (15 g)1 jabłko (250 g) starte na tarce1 cebula (150 g)  pokrojona w kostkę1 łyżeczka kminku5 goździków1,5 szklanki przegotowanej ostudzonej wody   ewentualnie 1/2 łyżeczki jogurtu naturalnego   Kapustę poszatkować, wymieszać z cebulą, jabłkiem, solą, cukrem, kminkiem i goździkami (ja często do kiszenia dodaję troszkę jogurtu naturalnego, ponieważ jak dodamy jogurt to wprowadzamy bakterie fermentacji mlekowej- które powodują, że kapusta się kisi - tak że będą nam się namnażać bakterie, które potrzebujemy, wypierając inne), kapustę przełożyć do kamionki i ugniatać aż puści sok (jeśli kapusta puszcza mało soku to trzeba dodać wodę), mocno ubić tak żeby kapusta była przykryta troszkę sokiem, przykryć talerzem, obciążyć go czymś ( ja obciążam słoikiem z wodą), przykryć kamionkę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, kapustę mamy gotową po około 7 dniach ale można kisić dłużej jeśli chcemy żeby kapusta była kwaśniejsza
Więcej przepisów na %s strony