Przepis na kapusta do golonki

Kapusta zasmażana babci Basi ( idealna do golonek )

Kapusta zasmażana babci Basi ( idealna do golonek )

Mąka z cebulą zasmaży się na złoto i kiedy kapusta jest już półmiękka wlewamy to do garnka. Zalać gorącą wodą, aby trochę pokryło, dodać namoczone wcześniej grzybki, przyprawy, rozpuszczoną kostkę i gotować na małym ogniu
Golonka pieczona w kapuście

Golonka pieczona w kapuście

Kapusta. Golonkę dokładnie myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą, aż golonki będą prawnie zakryte
Golonka pieczona na kapuście

Golonka pieczona na kapuście

Golonki włożyć do garnka, zalać zimną wodą (woda musi zakrywać mięso), dodać pozostałe składniki i gotować do miękkości mięsa
Golonka w kapuście kiszonej

Golonka w kapuście kiszonej

Dodajemy kapustę, mieszamy i dusimy do czasu aż kapusta będzie miękka. Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy mięso i obsmażamy je z każdej strony
Golonka w kapuście

Golonka w kapuście

Kapusta nie wysuszy się podczas pieczenia, skóry się dopieką i jeśli ktoś lubi chrupiącą skórę z golonki można ją skonsumować ( ja nie lubię, ale mój mąż i pies - bardzo
Golonka w kiszonej kapuście

Golonka w kiszonej kapuście

Kapustę doprawić solą i pieprzem, a następnie do garnka włożyć golonki. By urozmaicić sobie ten czas, fajnie podać na stół coś ciepłego, co przy okazji dobrze będzie smakować do piwa
Golonka na kiszonej kapuście

Golonka na kiszonej kapuście

Gdy kapusta będzie odcedzona na patelni roztopić smalec i dodać go do kapusty po czym doprawićdo smaku solą, pieprzem i sosem sojowym oraz cukrem
Golonka w piwie z kiszoną kapustą

Golonka w piwie z kiszoną kapustą

Tak, kiszona kapusta to nieodzowny dodatek do wieprzowiny. Ułóż golonki skórką do dna i zrumień. Teraz, kiedy wiem jak ją przyrządzić aby wydobyć z niej jak najlepszy smak zmieniłam zdanie
Golonka w kapuście z wolnowaru

Golonka w kapuście z wolnowaru

Następnym razem dodam do gotowania golonki piwo karmelowe, zobaczymy jak wpłynie na smak golonki podczas wielogodzinnego gotowania