Przepis na jodełka

Bakłażan zapiekany z serem pleśniowym

Bakłażan zapiekany z serem pleśniowym

Psianka podłużna (Solanum melongena), czyli bakłażan lub oberżyna. Warzywo, które w środowisku naturalnym występuje w klimacie tropikalnym Północnej Afryki, Półwyspu Arabskiego i Indyjskiego, a w Polsce uprawiane jest jedynie w warunkach szklarniowych
Kiełbasa z patelni z cebulką

Kiełbasa z patelni z cebulką

W moim domu rodzinnym mówiło się na nie kiełbaski z. rusztu, chyba dlatego, że w podobny sposób można przygotować kiełbaskę z grilla
Sękacz Swiąteczny

Sękacz Swiąteczny

Sękacz, to ciasto królewskie, wywodzi się od czasów Królowej Bony, obecnie kolebką wypieku tych niezwykłych ciast jest Podlasie
Ciasto Fale Dunaju

Ciasto Fale Dunaju

To ciasto powróciło do łask w mojej kuchni. Przepis bardzo stary, ale bardzo dobry. Dlatego polecam wszystkim spróbujcie na pewno się rozsmakujecie
Błyskawiczna Pyszna Strucla z Jabłkami

Błyskawiczna Pyszna Strucla z Jabłkami

Prościej i szybciej już się chyba nie da. -). Opakowanie ciasta francuskiego zwykle jest w lodówce. Jabłka do szarlotki co roku, późnym latem, zamykam w słoikach
Notatki z Prowansji: fougasse

Notatki z Prowansji: fougasse

Właśnie wróciłem z podróży w lepszą stronę świata. Jechałem tam z przekonaniem, że to raczej niemożliwe, żeby wszystkie te kulinarne legendy, enologiczne hymny, zdjęcia w odcieniach lawendy i lazuru, słowem - żeby to wszystko, co się o tym miejscu opowiada, było prawdziwe
Fougasse

Fougasse

Pozostając pod wpływem i urokiem Paryża, jeszcze chętniej sięgam po przepisy kuchni francuskiej. Jako, że jestem niepoprawnym "chlebożercą" największe wrażenie zrobiły na mnie rozmaite wypieki
Gryczane galette ze śliwkami

Gryczane galette ze śliwkami

Wiecie co, chyba cieszę się, że już jesień. Mam ochotę chodzić w swetrach w jodełkę, założyć płaszcz i opatulić się ciepłym szalikiem, obserwować jak liście spadają z drzew i słuchać jak szumią pod butami
Super soczysty schab pieczony w boczku

Super soczysty schab pieczony w boczku

"Dziś postanowiłam ulepszyć coś doskonałego i. udało mi się. Schab, który do tej pory piekłam zawinęłam w cieniutkie plastry parzonego boczku - zrobiłam taką mumię
Gwiazdki cytrynowe

Gwiazdki cytrynowe

Jeszcze tylko dzień i Święta. To nieprawda, że bez śniegu brak świątecznej atmosfery.  Obok przystanku rozstawili kram z choinkami i jemiołą
Lazania śmietanowa z kurczakiem i pieczarkami

Lazania śmietanowa z kurczakiem i pieczarkami

Gastronomia Ekonomia - wow. Super pomysł. Zakochałam się w angielskim serialu promującym ten temat. Kuchnia Allegry i Paula to jest to co stosuję od dawna, co ułatwia mi życie, a gotowanie jest przyjemnością a nie ciągłym zastanawianiem się co podać na obiad
Pstrąg faszerowany mięsem zawijany w boczek

Pstrąg faszerowany mięsem zawijany w boczek

Ciąg dalszy Gordona, tym "Szef kuchni po godzinach" zainspirował mnie do przygotowania ryby. W oryginalnym przepisie Gordona był leszcz, a że trudno spotkać leszcza u nas zastąpiłam go pstrągiem