Przepis na jaki smak ma labraks

10 Zapisać
Labraks z sosem pommery

Labraks z sosem pommery

zrównoważyć smak dodając cukier. Tym razem wyfiletowałam dwa małe labraksy (ok. marynata. Oto labraks vel okoń morski (czasem również występujący na naszych talerzach jako sea bass
5 Zapisać
LABRAKS Z GRILLA

LABRAKS Z GRILLA

Od razu przypomniały mi się wakacje i ten niesamowity smak ryb czy kalmarów - wczesnym rankiem zakupy na targu rybnym, patroszenie nad brzegiem morza, potem czosnek i oliwa
2 Zapisać
Pieczony labraks z imbirem i czosnkiem

Pieczony labraks z imbirem i czosnkiem

Fakt, by nie zabić jej smaku nie należy stosować zbyt wielu przypraw – w tym przepisie jest ich dużo i rzeczywiście łatwo jest przedobrzyć
2 Zapisać
Labraks MARINERO - czyli doskonała ryba podawana na szparagach

Labraks MARINERO - czyli doskonała ryba podawana na szparagach

W ten sposób ryba zachowuje swój naturalny doskonały smak i wilgotność. Labraks MARINERO. masło. Wykładamy do miseczki masło (warto wyjąć je kilka godzin wcześniej z lodówki by było miękkie)
1 Zapisać
Smaki Wenecji i Veneto

Smaki Wenecji i Veneto

Tego konkretnego wieczora można było zjeść małe gnocci z jeżowcem i kwiatami cukinii, spaghetti z pomidorami i ośmiorniczkami, filet z pietrosza z sosem cytrusowym, przyprawami i ziołami, labraksa w sosie maślanym z kaparami
0 Zapisać
Labraks pieczony.

Labraks pieczony.

Jest bardzo delikatna w smaku, ma białe zwarte, zawierające niewiele ości mięso. Namawiam do spróbowania labraksa, bo to wyjątkowa ryba
0 Zapisać
Labraks w pomarańczach

Labraks w pomarańczach

Rybkę obieramy z łusek, myjemy i nacinamy skórę aby marynata i cały smak pomarańczowy szedł w głąb mięsa
0 Zapisać
Smaki Chorwacji.

Smaki Chorwacji.

Grillowany labraks. rozmarynu i tymianku, ale także oliwki, figi i miód lawendowy, który ma złoty kolor, świeży, intensywny smak i zapach lawendy – jest cudowny
0 Zapisać
Grillowany labraks z sosem z czerwonej papryki

Grillowany labraks z sosem z czerwonej papryki

Zmiksowany sos doprawiłam do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i miodem, wymieszałam i gotowe. Labraksa czyli okonia morskiego przygotowałam według pomysłu Doroty Wellman z książki "Ryby są super"
0 Zapisać
Pieczony Labraks z aksamitnie cytrynowym casarecce i sałatką z roszponki

Pieczony Labraks z aksamitnie cytrynowym casarecce i sałatką z roszponki

Od jakiegoś czasu zastanawiałam się co mogę z niego przygotować. Jeśli wolisz zdecydowanie kwaśne smaki dodaj więcej soku z cytryny
0 Zapisać
Ryba ponad wszystko! - labraks z puree dyniowym z cynamonem

Ryba ponad wszystko! - labraks z puree dyniowym z cynamonem

W smaku zachwyciło i mam wielką nadzieję, że Was również zaskoczy. Miało być, smacznie, prosto, delikatnie oraz przede wszystkim elegancko
0 Zapisać
Okoń morski – labraks – z młodym szpinakiem i wytrawnym maślanym sosem

Okoń morski – labraks – z młodym szpinakiem i wytrawnym maślanym sosem

Szybko przesmażamy czosnek żeby stracił mocny smak surowizny, wsypujemy gałkę muszkatołową, mieszamy
3 Zapisać
Ryby z grilla

Ryby z grilla

To sposób, jaki podpatrzyłam u Rafała (który bardzo często przyjeżdża do nas ze świeżutka rybą i nam grilluje
1 Zapisać
Ryba w sosie chraimeh

Ryba w sosie chraimeh

Jeśli lubicie wyraziste, aromatyczne i pikantne smaki, to właśnie to danie będzie dla Was. Do dania można podać ryż lub kaszę oraz ulubioną surówkę będzie super smaczny i pożywny obiad
1 Zapisać
Pieczony pstrąg na puree z marchewki

Pieczony pstrąg na puree z marchewki

Post Pieczony pstrąg na puree z marchewki pochodzi z bloga Poezja smaku. Ja użyłam pstrąga tęczowego, ale myślę, że świetnie sprawdzi się w tym daniu także dorada czy okoń morski (labraks)
0 Zapisać
Dorada pieczona w papilotach

Dorada pieczona w papilotach

Ryba pieczona w paczuszce jest wilgotna, lekka i pełna smaku – ponieważ szczelnie zamknięta gotuje się we własnych sokach
0 Zapisać
Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi “Jerozolima”

Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi “Jerozolima”

Zachwycają mnie kolory, smaki, formy podania, zapachy przypraw… jednym słowem wszystko. ( Nie uświadczę w sklepie owoców berberysu, pasty z tamaryndowca, labraksa, sera labneh i wielu innych… Na szczęście nie występują one w wielu przepisach i wciąż większość z nich możemy przygotować nawet u nas, w zimnej, środkowej Europie
0 Zapisać
Karmazyn duszony w sosie pomidorowym

Karmazyn duszony w sosie pomidorowym

Jak sobie zdajecie sprawę z rybą mają one niewiele wspólnego i chyba dlatego wówczas tak mi smakowały