Przepis na jak zrobić sos grzybowy z prawdziwków

Grzybobranie i sos grzybowy

Grzybobranie i sos grzybowy

Jak największa ilość idzie oczywiście do suszenia. Co zrobić z taką ilością grzybów. ) Wpadaliśmy na łączkę pełną olbrzymich czerwonych kozaków i prawdziwków i nie wiadomo było czy łapać za nóż czy aparat
0 0
Sosy

Sosy

Sos grzybowy. Sezon grzybowy zmierza do nas wielkimi krokami, są już pierwsze piękne. okazy prawdziwków, podgrzybków i kozaków
1 0
Filety drobiowe w aromatycznym sosie ziołowym

Filety drobiowe w aromatycznym sosie ziołowym

wymieszaj sok z cytryny z solą, pieprzem i czosnkiemprzełóż filety drobiowe do szklanej miseczkizalej przygotowaną mieszankądodaj tymianek i dokładnie całość wymieszaj (postaraj się poukładać tymianek i kawałki czosnku w różnych miejscach filetów, aby mięso przeszło ich aromatem)wstaw filety do lodówki na noc lub na co najmniej parę godzin, aby filety zamarynowały się (co jakiś czas obracaj filety w marynacie)zamarynowane filety oczyść z gałązek tymianku i czosnku, dokładnie osusz papierowym ręcznikiem, posyp szczyptą soli i pieprzu (marynaty nie wylewaj, czosnku nie wyrzucaj)w szybkowarze rozgrzej ok
30 0
Aromatyczne udka drobiowe z cebulką

Aromatyczne udka drobiowe z cebulką

natnij nożem mięso wzdłuż kościnastępnie delikatnie odetnij mięso od kości z prawej i lewej stronywsuń czubek noża pod kość (uwaga na palce) i przeciągnij nim wzdłuż kości, tym samym odcinając od niej mięsona koniec, jeśli mięso trzyma się jeszcze kości, wygnij ją lekko - czasem tyle wystarczy, aby kość wyskoczyła ładnie samaopłucz mięso pod bierzącą wodą i osusz dokładnie papierowym ręcznikiemposyp z obu stron solą, pieprzem, curry i ostrą papryką, możesz też natrzećprzełóż natarte mięso do szklanej miskinakryj miskę folią aluminiową i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę (możesz śmiało zostawić je tam na całą noc) w szybkowarze rozgrzej masło klarowane i podsmaż szybko udka/nóżki drobiowe z obu stron na rumiany kolor - smażenie rozpocznij skórą do dołu, mięso dociskaj z wierzchu podczas smażenia, aby było jak najbardziej płaskiegdy mięso się już zamknie i zarumieni, posyp je cebulką wlej do szybkowaru zimną wodę zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Etap Ipo upływie czasu gtowania i otwarciu garnka obróć udka na drugą stronęzamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Etap IIpo otwarciu garnka, wstaw otwarty szybkowar na palnik o średniej mocyprzez chwilę odparowuj nadmiar sosu, obracając przy tym co chwilę mięso, aby sosik osiadł na nóżkach (trwa to dosłownie chwilkę) - patrz zdjęcia poniżej
58 0
Grzyby marynowane w oleju rydzowym z ziołami i miodem.

Grzyby marynowane w oleju rydzowym z ziołami i miodem.

Postanowiłam zamarynować je w oleju rydzowym (bo jaki olej mógłby pasować lepiej. Najpierw zjedliśmy zupę grzybową (grzyby smażyłam na smalcu, dodałam też sos rybny i bukiet ziół, rodzina nie mogła się najeść), potem sos grzybowy z ziemniakami, spaghetti z kurkami (moja siostra i kuzynka po raz pierwszy w życiu jadły kurki)
2 0
Skarby lasu czyli roladki wołowe z borowikami

Skarby lasu czyli roladki wołowe z borowikami

) W każdym razie  wyszły obłędnie pyszne, z dodatkiem domowych pyz i śmietanowego sosu rewelacyjne. Sezon grzybowy się zakończył, u nas w tym roku to był praktycznie pierwszy sezon bo zmiana miejsca zamieszkania na sąsiedztwo lasu spowodowała ze maż w końcu zrealizował swoje obietnice i regularnie chodził na grzyby
2 0