Przepis na jak zrobić dziczyznę

Zupa gulaszowa z dziczyzny

Zupa gulaszowa z dziczyzny

To bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa, idealna na chłodne dni. Jest pracochłonna, ale warto się poświęcić dla takiego smaku
gulasz z sarny i placki ziemniaczane

gulasz z sarny i placki ziemniaczane

Zawsze zazdrościłam ludziom, którzy mają “dojścia” do jakichś trudno dostępnych pyszności. Udziec leżał w zamrażalniku, czekając, aż zbiorę się na odwagę by zrobić swoje pierwsze podejście do przyrządzania dziczyzny
Drobiowy szaszłyczek na szybko

Drobiowy szaszłyczek na szybko

I nie obawiaj się, że potraktuję je jako głupie czy naiwne. Możemy to zrobić w dowolny sposób. Trudno dostać dobrą i świeżą dziczyznę, więc i bardzo rzadko ją przyrządzam
Jak tworzyć własne przyprawy i suche marynaty

Jak tworzyć własne przyprawy i suche marynaty

Z zaledwie tych trzech składników można zrobić najprostszą przyprawę. Większa ilość soli niż cukru będzie najlepsze dla mięs silniejszych w smaku, takich jak wołowina, dziczyzna a nawet ryby
Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

Możecie oczywiście wykorzystać dowolne ugotowane mięso, nie tylko wołowinę, ale również drób, wieprzowinę czy nawet dziczyznę lub przygotować wersję wegetariańską z kapustą i grzybami
Imieninowa zupa grzybowa z ogniska

Imieninowa zupa grzybowa z ogniska

Z rodziną i przyjaciólmi Nie dojechały niestety dzieci, bo zięć złapał jakiegoś wirusa. Święto mojego imienia minęło mi bardzo, bardzo miło
Gulasz z dzika

Gulasz z dzika

W brew pozorom przygotowanie jest bardzo proste, jak większość moich przepisów, no ale to już wiecie
Pate z wątróbki z dzika

Pate z wątróbki z dzika

Jakiś czas temu piekłam pasztet z dzika i zostało mi trochę wątróbki. Postanowiłam zrobić z niej coś w rodzaju pate, z tym, że lekko go zapiekłam w kąpieli wodnej
Umami - piąty smak

Umami - piąty smak

A największa ich koncentracja występuje w wymienionych produktach poddanych procesom długotrwałego przetwarzania, takich jak dojrzewanie, fermentacja, suszenie czy wielogodzinne obgotowywanie
Gulasz z dzika z dodatkiem dyni

Gulasz z dzika z dodatkiem dyni

Podlewamy co jakiś czas bulionem, aby mięso było cały czas przykryte. Rzadko jadam dziczyznę i nie wiedziałam co z tego mięsa zrobić
Pieczony udziec jagnięcy

Pieczony udziec jagnięcy

Pierwszy raz miałam okazję zrobić i jeść jagnięcinę. Postanowiłam nie szaleć z przyprawami, zrobić ją w miarę neutralną, żeby poznać jej smak
Zrazy wołowe

Zrazy wołowe

Zna je prawie każdy, choć niekoniecznie każdy wie jak je zrobić. Cóż, tu będziemy musieli nieco poćwiczyć, a jeśli początki będą trudne i coś „nie wyjdzie” – wykazać się inwencją jak zwinąć zraza ze „sztukowanego” mięsa