Przepis na jak zawijać rogaliki

Rogaliki – zawijane szczęście

Rogaliki – zawijane szczęście

Każdy kto je te mini-rogaliki, po prostu czuje szczęście. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pomalować ich wierzch roztrzepanym białkiem
Rogaliki z makiem

Rogaliki z makiem

Przepyszne rogaliki z makiem, które możemy podawać w okresie przedświątecznym. Rogaliki drożdżowe oraz słodka masa makowa wewnątrz tworzą pyszne połączenie idealne w okresie zimowym
Croissant- rogaliki francuskie

Croissant- rogaliki francuskie

W tej chwili, jak ciasto się schłodzi to można już wyciągać i robić rogaliki czy bułeczki. Słynne na cały świat francuskie rogaliki śniadaniowe
Krucho-drożdżowe rogaliki z nutellą

Krucho-drożdżowe rogaliki z nutellą

Zawijać rogaliki. Ale to, że tyle czekał, to wcale nie znaczy, że rogaliki są niedobre. Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdy z nich posmarować rozbełtanym białkiem (lub mlekiem)
Kruche rogaliki z powidłami

Kruche rogaliki z powidłami

Polecam też drożdżowe rogaliki z powidłami. chcemy mieć idealne rogaliki, w takich samych rozmiarach to możemy
Rogaliki z budyniem

Rogaliki z budyniem

    DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BUDYNIEM LUB JABŁKAMI Pyszne , delikatne rogaliki , które bardzo łatwo przygotować , a smakują
Kruche rogaliki z marmoladą

Kruche rogaliki z marmoladą

Są cudowne, w moim domu są już świąteczna tradycją ale jak jest potrzeba są też na codzień. Malutkie, kruchutkie rogaliki z pyszną, słodką marmoladą
Rogaliki waniliowe z migdałami i pistacjami czyli o tym jak Wiewiórka porządki robiła

Rogaliki waniliowe z migdałami i pistacjami czyli o tym jak Wiewiórka porządki robiła

  Następnie odrywamy po kawałku ciasta i formujemy małe rogaliki. w jednym z numerów znalazłam ok 5ciu przepisów do wypróbowania, a kiedyś jakoś mi nawet w oko nie wpadły. Czas oczekiwania na nagrodę to jak mi napisano w mailu do 60 dni. 250 g mąki pszennej180 g zimnego masłaszczypta soli80 g cukru pudru z prawdziwą waniliąpo 50 g mielonych migdałów i pistacji (u mnie zwykłych, solonych, bez łupinek oczywiście, w oryginale same migdały)cukier waniliowy z prawdziwa wanilią do obtoczenia (w oryginale obtaczamy już upieczone rogaliki prawdopodobnie w cukrze pudrze waniliowym, ale nie jest to napisane dokładnie, ja cześć obtoczyłam w zwykłym cukrze z wanilią ale przed upieczeniem, po upieczeniu cukier spadał)Do mąki dodajemy pokrojone masło i pozostałe składniki, najpierw siekamy wszystko nożem a potem szybko zagniatamy ciasto
Kruche rogaliki z konfiturą

Kruche rogaliki z konfiturą

Nie dość, że znikają jako pierwsze ze stołu (bo jak już ktoś ich spróbuje, to nie może przestać sięgać po więcej), to ich wspomnienie unosi się nad wszystkimi gośćmi niczym magiczna mgła
Maślane rogaliki śniadaniowe

Maślane rogaliki śniadaniowe

Placek smarujemy roztopionym masłem i zawijamy jak naleśnik wzdłuż krótszego boku. Pyszne, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku rogaliki śniadaniowe
Rogaliki drożdżowe z serem

Rogaliki drożdżowe z serem

Delektowanie się rogalikami i patrzenie jak rodzinka szybko je konsumuje. Na szerszej części trójkąta ułożyć łyżeczkę sera i zawijać
Adwentowe rogaliki

Adwentowe rogaliki

Lubię jak nadzienie wychodzi z rogalików, ale można je oczywiście mocniej i dokładniej zawinąć. W ramach wprowadzania się w świąteczny nastrój upiekłam adwentowe rogaliki do podgryzania w grudniowe wieczory