Przepis na jak zapeklować mięso

88 Zapisać
peklowanie mięsa

peklowanie mięsa

w ramach przygotowań wielkanocnych postanowiłam spróbować samodzielnie zapeklować mięso. mięso powinno w solance leżeć minimum tydzień
353 Zapisać
Pieczona karkówka peklowana "na mokro"

Pieczona karkówka peklowana "na mokro"

Pewno nawet przymknęłabym oko na te wszystkie E-cuda, gdyby wędliny te "jakoś" smakowały. Niektórzy peklują krócej, ale wtedy zachodzi obawa, że mięso nie będzie miało równego koloru-środek może się nie zapeklować
158 Zapisać
PIECZEŃ  ŚWIĄTECZNA  Z SZYNKI

PIECZEŃ ŚWIĄTECZNA Z SZYNKI

Taka pieczeń jest pyszna na zimno do kanapek jak i na ciepło. Peklowane mięso jest bardziej soczyste,miękkie i kruche a po upieczeniu daje się pokroić w cienkie plastry
65 Zapisać
Gotowany schab

Gotowany schab

Można tak samo ugotować dowolne inne mięso, ale najlepszy wychodzi właśnie schab. Wrzuciłem go do garnka z zimną wodą i na małym ogniu zagotowałem, zdjąłem przykrywkę, żeby woda jak najsłabiej się gotowała i po 7 minutach zdjąłem z ognia
63 Zapisać
Szynka peklowana pieczona w niskiej temperaturze

Szynka peklowana pieczona w niskiej temperaturze

Kupując mięso warto zwrócić uwagę na jego jakość. Od jakiegoś czasu staram się jak najczęściej robić domowe wędliny
56 Zapisać
Boczek pieczony

Boczek pieczony

Banalne w wykonaniu, piecze się samo, więc nic innego jak tylko brać się do roboty. Nasmarować mięso obficie z obu stron i włożyć do lodówki na całą noc
23 Zapisać
Peklowana szynka pieczona w papryce i majeranku

Peklowana szynka pieczona w papryce i majeranku

zimno, na kanapkach z różnymi dodatkami, jak i na gorąco z ulubionym sosem. Mięso. obracać mięso, żeby sól peklowa dotarła do wszystkich miejsc
69 Zapisać
Karczek pieczony

Karczek pieczony

Jałowiec i czosnek sprawiają, że mięso jest smaczne i bardzo aromatyczne. Liśćmi laurowymi, pieprzem w ziarnach, papryczkami, majerankiem, rozmarynem, wszystką solą i cebulą pokrojoną w talarki przykrywamy mięso
52 Zapisać
Kiełbasa szynkowa z szynkowara

Kiełbasa szynkowa z szynkowara

Właśnie myślę nad wędlinka jaką mam zamiar dzisiaj zrobić, ale puki co dodam przepis na kiełbaskę która była moją pierwszą wykonaną w takim stylu i to właśnie ona zaszczepiła u mnie apetyt na domowe wędlinki
41 Zapisać
Rolada boczkowa pieczona

Rolada boczkowa pieczona

Zapeklowane mięso po upieczeniu jest różowiutkie. Przecinamy delikatnie w kilku miejscach mięso nożem i natłuszczamy oliwą, następnie smarujemy resztą mieszanki przypraw
35 Zapisać
schab parzony (szynkowar)

schab parzony (szynkowar)

Mięso myjemy, osuszamy, ewentualnie pozbawiamy błonek, jeśli ich nie chcemy w wędlinie. Następnie mięso wkładamy do woreczka do parzenia i wkładamy do szynkowara
16 Zapisać
Szynka peklowana i pieczona w ziołach

Szynka peklowana i pieczona w ziołach

Moja rada o którą mnie często pytacie, czyli jak sprawdzić czy szynka " doszła" już w środku. Po drugie po obliczonym czasie pieczenia w najgrubszą część szynki wbijam patyk do szaszłyków, kolor soków jaki wypłyną decyduje o tym czy jeszcze zostawiam ją w piekarniku czy nie
11 Zapisać
Boczek rolowany, peklowany, pieczony w niskiej temperaturze. Domowa wędlina na kanapki.

Boczek rolowany, peklowany, pieczony w niskiej temperaturze. Domowa wędlina na kanapki.

Doskonały zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień. Mięso umieszczam w dużym, najlepiej szklanym naczyniu z pokrywką, zalewam zalewą ,powinno być całkiem przykryte zalewą, jeśli nie jest trzeba go codziennie obracać
11 Zapisać
KIEŁBASA SZYNKOWA - PARZONA

KIEŁBASA SZYNKOWA - PARZONA

3 cm , partiami wkładać do woreczka foliowego i pobić lekko jak na kotlety schabowe. Do zrobienia kiełbasy szynkowej potrzebny jest szynkowar w kształcie walca
10 Zapisać
Boczek faszerowany

Boczek faszerowany

Jak to zrobić można się dowiedzieć tutaj. 5x5cm łopatkę należy wcześniej zapeklować. Składniki. Kawałek chudego boczku o wadze ok
8 Zapisać
Babciny przysmak w słoikach, czyli mielonka

Babciny przysmak w słoikach, czyli mielonka

Chociaż jak ją zrobimy pierwszy raz, długo nie poleży. Mięso w tym przypadku boczek, powinien być tłusty, jeśli użyjemy karkówki to powinniśmy dodać słoniny
7 Zapisać
Wędzona szynka i schab

Wędzona szynka i schab

Robimy i wędzimy wędliny tak jak nam pasuje i tak jak nam smakuje, mówię o tym na wypadek gdyby ktoś zaraz mi zarzucił " Ej Ty to źle robisz"
5 Zapisać
Szynka pieczona miodowa o smaku pomarańczowym

Szynka pieczona miodowa o smaku pomarańczowym

Drukuj / Zapisz jako PDFPodoba Ci się. Po co kupować szynki jak można w prosty sposób zrobić własne i wiedzieć, że zjadamy 100 % mięsa w mięsie