Przepis na jak zamarynować karkówkę

Pieczona karkówka

Pieczona karkówka

Karkówka najlepiej jakby wcześniej była mrożona, to dzięki temu po upieczeniu będzie bardziej krucha
Karkówka w sosie śliwkowym

Karkówka w sosie śliwkowym

Karkówkę zamarynowałam dzień wcześniej w przyprawach z dodatkiem przecieru pomidorowego. Karkówkę zamarynowałam dzień wcześniej w przyprawach z dodatkiem przecieru pomidorowego
Karkówka z grilla

Karkówka z grilla

Tak przygotowaną karkówkę grilluję na rozgrzanym ruszcie (lub na tacy) z obydwu stron do momentu, aż mięso się zetnie, ale w środku nadal pozostanie soczyste
soczysta karkówka z grilla

soczysta karkówka z grilla

Największą sztuką jest ją właściwie wysmażyć, a wcześniej zamarynować. karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w plastry 1,5-2cm i rozgniatamy dłonią. po 24h przekładamy karkówkę do zamrażarki - mrożona karkówka wyśmienicie kruszeje i jest dużo delikatniejszawarto przygotować na raz więcej mięsa i po porcjować go, by tylko odpowiednią ilość wyciągać z zamrażarki na kilka godzin przed grillowaniem. po odmrożeniu pieczemy około 4-6 minut z każdej strony na bardzo gorącym żarze, by szybko zamknąć pory w mięsie i pozostawić go wilgotnym wewnątrz - cała sztuka polega na tym, by piec karkówkę krótko w bardzo wysokiej temperaturze, a nie długo w niskiej, wtedy mięso wysycha i staje się gumowate
Karkówka pieczona z pieczarkami i papryką. Karczek w pieczarkach i papryce.

Karkówka pieczona z pieczarkami i papryką. Karczek w pieczarkach i papryce.

Co jakiś czas w zaglądam do mięsa, delikatnie obracam i w razie potrzeby uzupełniam gorąca wodą. Karkówka przygotowana w ten sposób jest bardzo mięciutka, wprost rozpływa się w ustach, a dzięki temu ,że od samego początku jest pieczona z papryką, pieczarkami i cebulką jest bardzo aromatyczna
Karkówka z piekarnika

Karkówka z piekarnika

Zanim jednak sięgniemy po dodatki karkówkę należy zamarynować w oleju rzepakowym z przyprawami. Pyszna karkówka pieczona z pieczarkami, cebulką, czerwoną papryką i ogórkiem kiszonym
Karkówka w sosie cebulowym

Karkówka w sosie cebulowym

Przepyszna, mięciutka karkówka w aromatycznym i bogatym sosie cebulowym z dodatkiem prażonej cebuli oraz przyprawy gyros
Karkówka pieczona w coli

Karkówka pieczona w coli

Karkówkę pokroić w plastry, przyprawić solą, pieprzem, papryką i chili. Przełożyć karkówkę do naczynia żaroodpornego, obtoczyć w sosie
Karkówka pieczona miodowa

Karkówka pieczona miodowa

Gdyż pieczona karkówka ma tę zaletę że można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Ten przepis nie wymaga tak długiego oczekiwania, wystarczy karkówkę zamarynować, wstawić na noc do lodówki, a następnego dnia upiec, to wystarczy aby mieć pyszną, aromatyczną karkówkę
Karkówka w grillowej marynacie

Karkówka w grillowej marynacie

Sekret w dobrze przyrządzonym mięsie tkwi w marynacie i czasie marynowania. Jeśli dobierzemy odpowiednie składniki to nie można nic popsuć
Karkówka...

Karkówka...

Za oknem znowu szaro. A w domu grillowanie. Niedzielny obiad. Karkówka z grilla w przepysznej marynacie z pieczonym ziemniakiem i zieloną sałatą
Karkówka w kapuście z pieczarkami

Karkówka w kapuście z pieczarkami

Karkówkę myjemy, kroimy na plastry, nacieramy przyprawami, czosnkiem i oliwą. Na kapustę kładziemy pieczarki i karkówkę, podlewamy oliwą
Karkówka pieczona w piwie

Karkówka pieczona w piwie

Tak przygotowana i upieczona karkówka jest świetnym daniem na ciepło, które zazwyczaj podaję z jakimś sosem