Przepis na jak usmażyć dorsza

27 Zapisać
DORSZ SMAŻONY sauté

DORSZ SMAŻONY sauté

To właśnie powody dla których warto jeść dorsza (i ogólnie ryby) bo walorów smakowych chyba nie muszę zachwalać
12 Zapisać
Dorsz z bazylią i paluszkami z polenty

Dorsz z bazylią i paluszkami z polenty

skąd pochodzą, jak powstają, jak się je przechowuje, z czym,  jakie wina podawać. Na ostatniej degustacji pt „ Kocham wina” próbowałam wiele znakomitych win, zarówno białych jak i czerwonych
10 Zapisać
Dorsz z ryżem i warzywami

Dorsz z ryżem i warzywami

-1 kg dorsza. 1 kg dorsza. Dorsz jest trudny do usmażenia, ale w tej potrawie nie musimy dbać,. aby kawałki ryby były całe i piękne
9 Zapisać
Dorsz pieczony z pieczarkami

Dorsz pieczony z pieczarkami

4 płaty dorsza - około 800 g,. zastawa z 4 płaty dorsza - około 800 g,. 4 płaty dorsza - około 800 g,. 400 g pieczarek,
8 Zapisać
Miętowy dorsz

Miętowy dorsz

Pamiętam, jak zaskoczył mnie orzeźwiający smak i aromat miętowego pesto, na w sumie mdłej w smaku rybie, jaką jest dorsz
6 Zapisać
Dorsz w porach pod beszamelem

Dorsz w porach pod beszamelem

750 g filetów z dorsza. dorsz w porach pod beszamelem 750 g filetów z dorsza. Dorsz pod pierzynką z pora i sosem beszamelowym
5 Zapisać
Smażony dorsz

Smażony dorsz

Pomimo wszelkich chęci do wykorzystywania i promowania polskich ryb, z powodów prostych jak drut – moi najbliżsi nie cierpią ryb z ościami – wybrałam polędwiczki z dorsza atlantyckiego
5 Zapisać
Pieczony dorsz z pieczarkami

Pieczony dorsz z pieczarkami

Jak wiecie rybę można przyrządzić na wiele różnych sposobów. z dorsza. Filet z dorsza norweskiego (jedna porcja)
5 Zapisać
Dorsz w cieście francuskim z serem camembert

Dorsz w cieście francuskim z serem camembert

400 g filetu z dorsza. 400 g filetu z dorsza. Dorsz ,nasza ulubiona ryba owinięta ciastem francuskim. Smak podkreśla camembert z pieprzem i sos śmietanowy
5 Zapisać
Dorsz w pomidorach z rozmarynem

Dorsz w pomidorach z rozmarynem

Delikatne ryby takie jak dorsz, wolę upiec lub udusić pod przykryciem, niż usmażyć. Jak nie znajdziecie w skiepie, to zapraszam do siebie do ogródka
4 Zapisać
Dorsz z ryżem i warzywami

Dorsz z ryżem i warzywami

Jeśli wolisz rybę z chrupiącą skórką to oprósz kawałki dorsza mąką i usmaż z obu stron na oleju (ja zrobiłam w ten sposób)
4 Zapisać
Dorsz atlantycki w sosie na bazie jogurtu i pora

Dorsz atlantycki w sosie na bazie jogurtu i pora

A jeśli lubicie pora tak, jak ja, polecam też przepis na dip jogurtowy z porem w roli głównej. Tym razem wybrałam dorsza atlantyckiego, a do sosu dodałam białą część pora, cebulkę i koperek
3 Zapisać
Dorsz w panko

Dorsz w panko

I tak jak myślałam ryba wyszła delikatna w środku a chrupiąca na zewnątrz. Tym razem wykorzystałam ją do przygotowania filetów z dorsza
3 Zapisać
Dorsz w sosie słodko-kwaśnym

Dorsz w sosie słodko-kwaśnym

Idealny na ciepło jak i na zimno. Na pozostałym tłuszczu po smażeniu ryby usmażyć pokrojoną cebulę, dodać paprykę mieloną
3 Zapisać
Dorsz po florencku z oliwą Italiamo

Dorsz po florencku z oliwą Italiamo

Ja zapraszam Was do Toskanii na dorsza po florencku (baccalà alla fiorentina). 4 kawałki świeżego dorsza. 4 kawałki świeżego dorsza
3 Zapisać
Dorsz w kapuście kiszonej

Dorsz w kapuście kiszonej

Dorsza obtoczyć w panierce i usmażyć na patelni na złoto. Przełożyć dorsza z patelni do naczynia żaroodpornego
3 Zapisać
Dorsz po aleksandryjsku

Dorsz po aleksandryjsku

1 kg polędwicy z dorsza atlantyckiego. 1 kg polędwicy z dorsza atlantyckiego. Danie kuchni egipskiej ,zazwyczaj to mieszanina kuchni europejskiej ,dla zaspokojenia potrzeb gości hotelowych
3 Zapisać
Dorsz zapiekany w sosie pomidorowym

Dorsz zapiekany w sosie pomidorowym

Do garnka lub na patelnię wrzucić na rozgrzany olej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, usmażyć. Filety z dorsza rozmrozić, jeżeli są mrożone