Przepis na jak usmażyć dorsza

25 Zapisać
DORSZ SMAŻONY sauté

DORSZ SMAŻONY sauté

To właśnie powody dla których warto jeść dorsza (i ogólnie ryby) bo walorów smakowych chyba nie muszę zachwalać
12 Zapisać
Dorsz z bazylią i paluszkami z polenty

Dorsz z bazylią i paluszkami z polenty

skąd pochodzą, jak powstają, jak się je przechowuje, z czym,  jakie wina podawać. Na ostatniej degustacji pt „ Kocham wina” próbowałam wiele znakomitych win, zarówno białych jak i czerwonych
9 Zapisać
Dorsz pieczony z pieczarkami

Dorsz pieczony z pieczarkami

4 płaty dorsza - około 800 g,. zastawa z 4 płaty dorsza - około 800 g,. 4 płaty dorsza - około 800 g,. 400 g pieczarek,
9 Zapisać
Dorsz z ryżem i warzywami

Dorsz z ryżem i warzywami

-1 kg dorsza. 1 kg dorsza. Dorsz jest trudny do usmażenia, ale w tej potrawie nie musimy dbać,. aby kawałki ryby były całe i piękne
9 Zapisać
Miętowy dorsz

Miętowy dorsz

Pamiętam, jak zaskoczył mnie orzeźwiający smak i aromat miętowego pesto, na w sumie mdłej w smaku rybie, jaką jest dorsz
6 Zapisać
Dorsz w porach pod beszamelem

Dorsz w porach pod beszamelem

750 g filetów z dorsza. dorsz w porach pod beszamelem 750 g filetów z dorsza. Dorsz pod pierzynką z pora i sosem beszamelowym
5 Zapisać
Smażony dorsz

Smażony dorsz

Pomimo wszelkich chęci do wykorzystywania i promowania polskich ryb, z powodów prostych jak drut – moi najbliżsi nie cierpią ryb z ościami – wybrałam polędwiczki z dorsza atlantyckiego
5 Zapisać
Dorsz w pomidorach z rozmarynem

Dorsz w pomidorach z rozmarynem

Delikatne ryby takie jak dorsz, wolę upiec lub udusić pod przykryciem, niż usmażyć. Jak nie znajdziecie w skiepie, to zapraszam do siebie do ogródka
4 Zapisać
Pieczony dorsz z pieczarkami

Pieczony dorsz z pieczarkami

Jak wiecie rybę można przyrządzić na wiele różnych sposobów. z dorsza. Filet z dorsza norweskiego (jedna porcja)
4 Zapisać
Dorsz w cieście francuskim z serem camembert

Dorsz w cieście francuskim z serem camembert

400 g filetu z dorsza. 400 g filetu z dorsza. Dorsz ,nasza ulubiona ryba owinięta ciastem francuskim. Smak podkreśla camembert z pieprzem i sos śmietanowy
4 Zapisać
Dorsz atlantycki w sosie na bazie jogurtu i pora

Dorsz atlantycki w sosie na bazie jogurtu i pora

A jeśli lubicie pora tak, jak ja, polecam też przepis na dip jogurtowy z porem w roli głównej. Tym razem wybrałam dorsza atlantyckiego, a do sosu dodałam białą część pora, cebulkę i koperek
4 Zapisać
Dorsz z ryżem i warzywami

Dorsz z ryżem i warzywami

Jeśli wolisz rybę z chrupiącą skórką to oprósz kawałki dorsza mąką i usmaż z obu stron na oleju (ja zrobiłam w ten sposób)
3 Zapisać
Dorsz po florencku z oliwą Italiamo

Dorsz po florencku z oliwą Italiamo

Ja zapraszam Was do Toskanii na dorsza po florencku (baccalà alla fiorentina). 4 kawałki świeżego dorsza
3 Zapisać
Dorsz w kapuście kiszonej

Dorsz w kapuście kiszonej

Dorsza obtoczyć w panierce i usmażyć na patelni na złoto. Przełożyć dorsza z patelni do naczynia żaroodpornego
3 Zapisać
Dorsz zapiekany w sosie pomidorowym

Dorsz zapiekany w sosie pomidorowym

Do garnka lub na patelnię wrzucić na rozgrzany olej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, usmażyć. Filety z dorsza rozmrozić, jeżeli są mrożone
3 Zapisać
DORSZ W SOSIE BARBECUE- NA ZIMNO

DORSZ W SOSIE BARBECUE- NA ZIMNO

Otoczyć w mące i usmażyć na wolniejszym ogniu z obu stron. - 65- 70 dkg filetów dorsza. 1) Filety dorsza pokroić na mniejsze kawałki, posolić i posypać pieprzem cytrynowym- odstawić na 30 minut
3 Zapisać
Dorsz w chrupiącej panierce

Dorsz w chrupiącej panierce

Jak już wspominaliśmy, najlepiej smakuje z dużą ilością ćwikły z chrzanem. Proponujemy dorsza w naszym wydaniu, czyli usmażonego w chrupiącym cieście na głębokim oleju podanego z dodatkiem ćwikły z chrzanem
3 Zapisać
Dorsz z sosem porowo-śmietanowym i łódeczkami ziemniaczanymi

Dorsz z sosem porowo-śmietanowym i łódeczkami ziemniaczanymi

Piwo, podobnie jak wino, można łączyć z różnymi potrawami. 500 g filetów z dorsza (waga po odmrożeniu)2 łyżki mąki pszennej do panierowania 1 łyżeczka przyprawy do ryb2 łyżki oleju do smażeniaSos porowo-śmietanowy