Przepis na jak usmażyć dorsza w panierce

3 Zapisać
Dorsz w chrupiącej panierce

Dorsz w chrupiącej panierce

Jak już wspominaliśmy, najlepiej smakuje z dużą ilością ćwikły z chrzanem. Proponujemy dorsza w naszym wydaniu, czyli usmażonego w chrupiącym cieście na głębokim oleju podanego z dodatkiem ćwikły z chrzanem
0 Zapisać
Dorsz w panierce sezamowej

Dorsz w panierce sezamowej

Usmażonego dorsza przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Oczywiście najzdrowszegotowane, pieczone, czy duszone, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby na naszym talerzu, od czasu do czasu – pojawił się dorsz w panierce sezamowej
25 Zapisać
DORSZ SMAŻONY sauté

DORSZ SMAŻONY sauté

To właśnie powody dla których warto jeść dorsza (i ogólnie ryby) bo walorów smakowych chyba nie muszę zachwalać
12 Zapisać
Dorsz z bazylią i paluszkami z polenty

Dorsz z bazylią i paluszkami z polenty

skąd pochodzą, jak powstają, jak się je przechowuje, z czym,  jakie wina podawać.  Dzisiejsza  propozycja dania rybnego  jest wyjątkowo smaczna i aromatyczna
5 Zapisać
Smażony dorsz

Smażony dorsz

Pomimo wszelkich chęci do wykorzystywania i promowania polskich ryb, z powodów prostych jak drut – moi najbliżsi nie cierpią ryb z ościami – wybrałam polędwiczki z dorsza atlantyckiego
3 Zapisać
Dorsz w kapuście kiszonej

Dorsz w kapuście kiszonej

Dorsza obtoczyć w panierce i usmażyć na patelni na złoto. Przełożyć dorsza z patelni do naczynia żaroodpornego
3 Zapisać
Dorsz zapiekany w sosie pomidorowym

Dorsz zapiekany w sosie pomidorowym

Do garnka lub na patelnię wrzucić na rozgrzany olej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, usmażyć. Filety z dorsza rozmrozić, jeżeli są mrożone
3 Zapisać
DORSZ WE WŁOSKIM STYLU

DORSZ WE WŁOSKIM STYLU

przyrządziłam rybę na parze (w oryginalnym przepisie należy ją usmażyć w panierce). Tym razem zdecydowałam się na "Dorsza w stylu Livorno", jednak wprowadziłam modyfikacje m
2 Zapisać
Dorsz w migdałach

Dorsz w migdałach

Dzisiaj chcę Wam zaproponować dorsza smażonego w chrupiącej, migdałowej panierce. dorsza). Najczęściej przygotowuję smażoną rybę w panierce z mąki
2 Zapisać
Dorsz w stylu Livorno (Baccalà alla Livornese)

Dorsz w stylu Livorno (Baccalà alla Livornese)

Ponieważ jesteśmy z mężem miłośnikami dorsza, postanowiłam wypróbować ten przepis jako pierwszy. Jest to danie dla wszystkich amatorów ryb, zarówno tych zapracowanych jak i lubiących prostą kuchnię
2 Zapisać
Dorsz smażony na masełku klarowanym

Dorsz smażony na masełku klarowanym

Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym. Przepis na bardzo smacznego delikatnego dorsza. Przygotowany w najprostszy i tradycyjny sposób oddaje nam prawdziwy smak tej smacznej rybki
1 Zapisać
Dorsz smażony na maśle klarowanym z frytkami

Dorsz smażony na maśle klarowanym z frytkami

Dorsz smażony na maśle klarowanym z frytkami – nasze własne „fish and chips”… na rybie brakuje panierki, ale dzięki temu jest trochę mniej kalorycznie
0 Zapisać
Dorsz wołający na pustelni

Dorsz wołający na pustelni

Moje wykonanie tej potrawy jeszcze nie jest tak doskonałe jak wykonanie Zbyszka, ale pracuję nad tym
0 Zapisać
Panierowany dorsz z sosem maślano-cytrynowym i płatkami migdałów

Panierowany dorsz z sosem maślano-cytrynowym i płatkami migdałów

Ale raz na jakiś czas lubię też smażone. Fileciki z dorsza w klasycznej panierce z mąki i jaja. Dorsza panierujemy - najpierw mąka, potem jajko i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor
11 Zapisać
Paluszki rybne w pikantnej panierce

Paluszki rybne w pikantnej panierce

właściwie jem, bo nie smakowało to jakoś szczególnie rybą, było. Można oczywiście usmażyć. Raz w życiu kupiłam gotowe paluszki
7 Zapisać
Bacalao czyli dorsz z Atlantyku

Bacalao czyli dorsz z Atlantyku

Teraz wiem, że oczywiście sposób przyrządzenia jest bardzo ważny ale najważniejsza jest jakość ryby. Tak naprawdę wystarczy albo ją zgrilować albo usmażyć
4 Zapisać
Filet z ryby morskiej w aromatycznej panierce

Filet z ryby morskiej w aromatycznej panierce

Karmazyn jest na niej oznaczony jako ryba, która ma czerwone światłowedług. Po kilku dniach przygotowałam w podobny sposób filet z dorsza i też był bardzo smaczny
2 Zapisać
Ryba smażona w panierce

Ryba smażona w panierce

Wszystkie gatunki ryb, przeznaczone do smażenia w panierce przygotowujemy w ten sam sposób, żeby ryba była chrupiąca trzeba ją smażyć w dużej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu