Przepis na jak upiec grzybka

Ciastka/babeczki "grzybki"

Ciastka/babeczki "grzybki"

To właśnie mojej kochanej Córeczce Zuzi dedykuję ten wypiek, bo to dla niej piekłam i patrzyłam jak się oczy świecą ze zdziwienia jak skleiłam pierwszego grzybka
Ciasteczka „Grzybki”

Ciasteczka „Grzybki”

Ciasto delikatnie się listkuje po upieczeniu, więc trzeba się z nim obchodzić bardzo delikatnie. Wykroiłam za pomocą rantu foremki na której będą się piec kapelusze ( po upieczeniu muszą pasować do kapeluszy), w środku każdego zrobiłam niewielki otwór za pomocą małej nakrętki
Ciastka grzybki.

Ciastka grzybki.

Po upieczeniu nasze kapelusze ściągamy z foremek i wszystko studzimy. Mimo, że sezon grzybowy już minął, to jednak u mnie w domu wczoraj zawitały grzybki, tylko troszkę inne
Ciasteczka "Grzybki"

Ciasteczka "Grzybki"

Na weselnych stołach grzybki pojawiały się zawsze jako muchomorki i prawdziwki. Do ich upieczenia potrzebna jest specjalna forma, bardzo podobna do popularnej u nas formy na orzeszki
Babeczki "grzybki" marchewkowo-brokułowe

Babeczki "grzybki" marchewkowo-brokułowe

Dodam też uwagę, którą sama otrzymałam - można trochę więcej posolić podczas wykonania lub później, po upieczeniu przed zjedzeniem - jeśli ktoś lubi bardziej słone
Grzybki - kruche ciasteczka

Grzybki - kruche ciasteczka

Ciasteczka po upieczeniu ostudzić. To propozycja na wspólne gotowanie z dziećmi na jesienną niepogodę, na poprawienie humoru
MALINOWY OMLET "GRZYBEK"

MALINOWY OMLET "GRZYBEK"

Gorący "grzybek" wykładamy na deskę, smarujemy dżemem malinowym Łowicz, zwijamy jak roladę, kroimy w plastry i posypujemy cukrem pudrem
Jesienne ciastka - grzybki

Jesienne ciastka - grzybki

Wałeczki upiec podobnie jak poprzednie elementy, z tym że potrzebują trochę więcej czasu w piekarniku
Roladki z polędwiczek wieprzowych

Roladki z polędwiczek wieprzowych

Ja obwiązuję je sznurkiem tak, jak nawija się włóczkę na kłębek. Po upieczeniu zdjąć z patelni i położyć na desce na parę minut
No to pasztet!

No to pasztet!

Dodatek wywaru sprawi, że pasztet po upieczeniu będzie wilgotny. 5 kg łopatki wieprzowej2 średnie cebulkikilka suszonych grzybkówmłody szpinakpęczek włoszczyzny5 kulek ziela angielskiegokilka listków laurowychsólpieprz2 łyżeczki suszonego estragonu 2 łyżeczki majerankułyżeczka imbiru4 jajkanamoczona bułka kajzerka 15 plastrów cienko pokrojonego wędzonego boczkuMięso trzeba umyć i gotować do miękkości razem z włoszczyzną, suszonymi grzybkami, zielem angielskim i liśćmi laurowymi (mięsa nie solimy)
Cebulaki

Cebulaki

Proponowaną formę rogalików zamieniłam na pierogi, w których lepieniu pomogła mi Mama, pokazując mi przy okazji, jak się robi ładną falbankę na brzegu pierożka
Bułki z kwaśną śmietaną

Bułki z kwaśną śmietaną

Bułeczki - takie jak odrywane, bardzo przyjemne w smaku, mięciutkie i puszyste. Blaszka upieczona np. Byłam dziś w końcu na grzybach
Śledzie słodko-kwaśne z bakaliami

Śledzie słodko-kwaśne z bakaliami

Nigdy w życiu tak bym nie pomyślała, ale gdy patrzę te kilka dni wstecz, wiem chyba, jaki był dla mnie najpiękniejszy moment tych Świąt
Jak piec muffinki

Jak piec muffinki

Muffinki są najlepsze zaraz po upieczeniu, ale można je przechowywać ok. Od jakiegoś czasu gromadzę różne pomocnicze informacje na temat pieczenia muffinek i teraz, kiedy zebrałam to w całość, postanowiłam podzielić się całą tą wiedzą z Wami